5 rețete cu urzici: simple și delicioase

Urzica este o plantă bogată în proteine, vitamine și săruri minerale, cu nenumărate beneficii pentru organism dar, pe care, din păcate, nu o consumăm suficient de des, deoarece nu se găsește cu ușurință. Cu toate acestea, atunci când este în sezon, este bine să faci un efort în a-ți pregăti diverse preparate din urzici, pentru a te bucura de toți nutrienții săi.

Urzica: beneficii pentru sănătate

Urzica este o sursă foarte bună de proteine și glucide, alături de vitaminele A, B2, K și C, precum și minerale. Un lucru mai puțin știut este faptul că planta de urzică este un diuretic excelent, favorizând tranziția acidului uric din țesuturi în sânge, iar apoi, eliminarea acestuia prin urină. Având în vedere multitudinea de proprietăți benefice ale plantei de urzică, iată câteva rețete simple, de sezon, cu care îți poți îmbogăți dieta alimentară.

Ciulama de urzici cu usturoi

Ingrediente:

  • Câteva legături de urzici
  • O ceapă albă
  • 2 căței de usturoi
  • O lingură de făină
  • 2 linguri de ulei
  • Sare și piper, după gust
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Preparare:
Se pune la fiert o oală mare cu apă și sare, timp în care se curăță și se spală bine urzicile cu apă rece. În momentul în care apa începe să clocotească, se aruncă urzicile în oală și se lasă la fiert aproximativ 15 minute. 

Odată fierte, se strecoară urzicile de zeamă, care nu se va arunca, după care se mixează în blender până capătă consistență de piure. La acesta se adaugă sare, piper și lingura de făină, amestecându-se în permanență. 

Odată omogenizată compoziția, se lasă ”la odihnit” și, între timp, se taie ceapa și se călește puțin. Peste ceapa călită se adaugă piureul de urzici, alături de o ceșcuță din zeama păstrată de la fierbere. Se amestecă încet, la foc mic, încă 10 minute. La final, se adaugă usturoiul tocat mărunt, iar ciulamaua este gata. 
Se servește cu mămăligă și, după gust, cu un ou prăjit.


Budincă de orez și urzici

Ingrediente:

  • Jumătate de kilogram de urzici
  • 75 grame unt 
  • Un pahar de orez fiert
  • 100 grame de mozzarella rasă
  • 2 ouă întregi și un albuș de ou
  • O linguriță de făină
  • Un cățel de usturoi tocat mărunt
  • O linguriță de boia dulce
  • Sare, piper și condiment după gust (mentă, rozmarin)
  • O lingură de pesmet
  • O lingură de unt

Preparare:
Se curăță și se spală bine urzicile, în apă rece, timp în care se lasă la fiert o oală mare cu apă și sare. În momentul în care apa începe să clocotească, se adaugă urzicile, care se vor lăsa la fiert circa 15 minute. După ce au fiert urzicile, se scurg și se toacă mărunt. Se amestecă, apoi, cu 25 grame unt, topit în prealabil, 30 grame mozzarella rasă, lingurița de boia, usturoiul tocat și făina. Se amestecă până la omogenizare, după care se adaugă sare și piper, după gust. La această compoziție, se adaugă albușul bătut în prealabil, se amestecă bine și se lasă ”la odihnit”.

Se amestecă orezul fiert cu 50 grame mozzarella și cu restul de unt, topit. Ulterior, se adaugă cele două ouă bătute și se amestecă până la omogenizare. Se unge un vas yena cu lingura de unt, se tapetează cu pesmet și se adaugă jumătate din cantitatea de orez, care se întinde bine. Se adaugă, apoi, un strat din compoziția de urzici, peste care se așază restul orezului și, la final, restul de mozzarella rasă. Budinca se coace aproximativ 35 de minute, la 180 grade Celsius și se lasă o oră afară, înainte de a fi servită. 

Supă cremă de urzici

Ingrediente:

  • Jumătate de kilogram de urzici
  • 2-3 cartofi
  • 2 cepe albe
  • 1 usturoi mărunțit
  • Sucul unei lămâi
  • Sare și piper, după gust

Preparare:
Se curăță și se spală bine urzicile, în apă rece, după care se pun la fiert într-o oală cu apă și sare. Se lasă un clocot, după care se adaugă cartofii curățați și ceapa taiata rondele. După ce au fiert și acestea, se scurge compoziția și se pasează într-un blender. Se adaugă, apoi, usturoiul, sarea și piperul. Supa se servește fierbinte, cu suc de lămâie după gust.

Pilaf cu urzici

Ingrediente:

  • O ceapă albă
  • Câteva legături de urzici
  • O cană de orez
  • O linguriță de ulei
  • O linguriță de vegeta/sare și piper

Preparare:
Se curăță și se spală urzicile în apă rece, după care se pun la fiert într-o oală cu apă și sare. Se fierb aproximativ 20 de minute, după care se scurc și se toacă mărunt. Zeama nu se aruncă. Se călește, apoi, ceapa, la care se adaugă, apoi, urzicile și vegeta/sarea și piperul. Se lasă la călit, împreună, și se adaugă, din când în când, o lingură din zeama de la fiert. Se adaugă la compoziție orezul, spălat în prealabil, până fierbe complet. Se servește fierbinte, drept garnitură la carne de pui sau curcan.

Piure de urzici cu lapte

Ingrediente:

  • Câteva legături de urzici
  • Un pahar de lapte
  • O ceapă albă
  • 300 grame de șuncă afumată
  • Sare și piper, după gust

Preparare:
Se curăță și se spală urzicile temeinic, după care se pun la foc mic, într-o oală cu apă și sare. Între timp, se pune laptele la fiert. Când urzicile sunt aproape fierte, se scurg și se toacă mărunt. Se amestecă apoi, cu laptele pe foc. Într-o tigaie se călește ceapa împreună cu șunca afumată. Odată rumenite, se adaugă compoziției de urzici cu lapte și se asezonează cu sare și piper.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Kitchn – Stinging Nettles: 8 Recipes for Spring Cooking
https://www.thekitchn.com/stinging-nettles-8-recipes-for-145582


 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0