Factorii de risc si complicatiile in diabetul zaharat

Care sunt factorii de risc pentru diabetul zaharat? Cum afli dacă ai putea să faci diabet? Ar trebui să îți monitorizezi glicemia? Și - poate mai important - dacă ești diagnosticat cu diabet, ce e bine să știi despre complicațiile bolii?

Diabetul este o boală extrem de răspândită, iar potrivit predicțiilor, numărul pacienților va crește și mai mult în următorii ani. Pentru a-ți scădea riscul de a dezvolta această afecțiune cronică, e necesar în primul rând să cunoști factorii de risc.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Care sunt factorii de risc pentru diabetul zaharat?

Istoricul familial

Dacă ai rude cu diabet zaharat de tip 2 (părinți, frați, surori, mătuși sau unchi de sânge, veri primari), riscul tău de a face diabet este crescut, mai ales dacă sunt prezenți și alți factori.

Excesul ponderal

Obezitatea și excesul de grăsime la nivel abdominal sunt principalii factori de risc în diabet. Pentru a afla dacă ai depășit o greutate corporală normală, calculează-ți indicele de masă corporală (IMC), adică împarte numărul de kilograme totale la înălțimea exprimată în metri, la pătrat – sau roagă medicul de familie să te ajute.

Dacă valoarea IMC-ului depășește 30 kg/m2, înseamnă că suferi de obezitate și ar fi bine să iei cât mai repede măsuri pentru corectarea greutății și implicit scăderea riscului de a dezvolta diabet zaharat și alte boli asociate cu obezitatea.

De asemenea, circumferința abdominală care depășește jumătatea înălțimii exprimată în centimetri ar trebui să îți dea de gândit cu privire la depozitele de grăsime de pe abdomen. Acestea pot sufoca și îmbolnăvi organele interne, creând disfuncționalități multiple, printre care insulinorezistența și creșterea riscului cardiovascular.

Hipertensiunea

Orice valoare tensională care se apropie sau depășește 140/90 mmHg este considerată crescută și trebuie luată în considerare, monitorizată și tratată, deoarece poate crește riscul de apariție a diabetului. Chiar și puseele sporadice de hipertensiune ar trebui să atragă atenția asupra stării de sănătate a inimii și vaselor de sânge. Nu ezita să apelezi la sfatul medicului de familie pentru investigații complete.

Vârsta

Înaintarea în vârstă este un factor de risc important al declanșării diabetului de tip 2, mai ales dacă sunt prezenți și ceilalți factori predispozanți amintiți anterior. Se recomandă astfel testarea regulată a glicemiei la toate persoanele de peste 45 ani.

Istoricul de diabet gestațional

Apariția diabetului în timpul sarcinii sau nașterea unui copil peste 4 kg poate fi semnul instalării ulterioare pe parcursul vieții a diabetului zaharat de tip 2. Așadar, mămicile care au avut glicemia crescută în sarcină sau au născut copii mai mari de 4 kilograme ar trebui să-și testeze regulat glicemia, adică o dată la 6-12 luni, mai ales după vârsta de 45 de ani.

Sindromul ovarului polichistic este o afecțiune endocrinologică care se însoțește frecvent cu tulburări ale echilibrului glicemic din cauza sindromului de insulinorezistență caracteristic.

Cine trebuie să-și testeze regulat glicemia?

A. Toate persoanele adulte supraponderale sau obeze (cu Indice de Masă Corporală mai mare sau egal cu 25 Kg/m²), mai ales dacă prezintă unul sau mai mulți dintre următorii factori de risc:

1.    Dacă au un stil de viață sedentar, adică nu fac mișcare în mod regulat, un minimum de 30 minute de mers pe jos pe zi sau 5000 de pași pe zi înregistrați pe pedometru ori activitate fizică mai susținută (alergare, aerobic, bicicletă, bandă) minimum 150 minute/săptămână.
2.    Dacă sunt rude de gradul 1 ale pacienților cu diabet, adică au părinți sau frați cu diabet zaharat de tip 2.
3.    Dacă sunt femei care au născut copii cu greutate peste 4 kg sau care au avut diabet gestational ori glicemii modificate în timpul sarcinii sau dacă au sindromul ovarului polichistic.
4.    Dacă au tensiunea arterială mai mare sau egală cu 140/90 mmHg sau dacă iau tratament specific pentru hipertensiune arterială.
5.    Dacă au un nivel scăzut în sânge al colesterolului protector – adică al HDL-colesterolului – sub 35 mg/dl și/sau un nivel al trigliceridelor peste 150 mg/dl;
6.    Dacă au prediabet, adică o glicemie a jeun – dimineața pe nemâncate – între 100-125 mg/dl sau glicemia la 2 ore după Testul de Toleranță la Glucoză între 140-199 mg/dl, ori media glicemiilor din ultimele 3 luni, adică Hemoglobina glicozilată între 5,7-6,4%
7.    Dacă suferă sau au suferit de orice tip de boală cardiovasculară (infarct miocardic, cardiopatie ischemică, accident vascular cerebral, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, insuficiență cardiacă etc).

B. Toți copiii peste 10 ani cu greutate mai mare de 120% din greutatea ideală pentru înălțime, dacă asociază cel puțin unul dintre următorii factorii de risc:

  • Istoric familial de diabet;
  • Istoric maternal de diabet (preexistent sau gestațional);
  • Condiții asociate cu rezistența la insulină (hipertensiune arterială, dislipidemie, sindrom de ovar polichistic, greutate mică la naștere).

În cazul în care rezultatul este normal, se recomandă re-testarea la interval de 1-3 ani.

Care sunt complicățiile asociate diabetului?

Diabetul este o boală care, dacă nu este corect controlată, afectează întregul organism. Atunci când nivelul glucozei din sânge este ridicat pe o perioadă lungă, acesta poate crește riscul apariției complicațiilor asociate diabetului, cu afectarea permanentă a unor organe vitale precum inima, ochii, rinichii și sistemul nervos.

1.    Afectarea ochiului în diabet se numește retinopatie diabetică, care, nediagnosticată și netratată la timp, poate duce la orbire. Efectuează periodic, cel puțin anual, examenul fundului de ochi la medicul specialist oftalmolog.
2.    Diabetul necontrolat crește riscul de accidente vasculare cerebrale.
3.    Trebuie să comunici stomatologului tău faptul că ai diabet. Se temporizează intervențiile stomatologice doar dacă ai diabetul dezechilibrat, altfel, nu există nici un risc de a face nici un fel de operație sau altă intervenție.
4.    Diabetul necontrolat agravează bolile cardiovasculare și crește riscul de infarct miocardic și de ateroscleroză (adică depunerea de colesterol pe artere). Este nevoie să adopți o dietă cardioprotectoare, adică săracă în zaharuri concentrate și în grăsimi rele (untură, unt, smântână, carne grasă, brânzeturi grase) și să mergi regulat la medicul cardiolog pentru un consult de specialitate.
5.    Afectarea renală în diabet se numește nefropatie diabetică, afecțiune care, netratată, poate duce la insuficiență renală și, în final, la dializă. Efectuează periodic profilul renal (uree, creatinină, acid uric, sumar de urină, albuminuria sau raportul albumină/creatinină serică), menține-ți tensiunea arterială sub 140/90 mmHg și acidul uric sub 7 mg/dl.
6.    Diabetul netratat poate să afecteze circulația arterială (arteriopatie diabetică) și poate duce la afectarea sensibilității termice, tactile și dureroase (neuropatie diabetică) care crește riscul de apariție a piciorului diabetic, adică a problemelor și leziunilor cu risc de infecție și chiar amputație.
Dacă ai diabet, trebuie să îți verifici zilnic picioarele, să nu cumva să fi apărut leziuni pe care nu le-ai simțit, să păstrezi o igienă corespunzătoare, să folosești încălțăminte comodă și să te adresezi imediat medicului curant dacă la nivelul picioarelor apar dureri, furnicături, senzație de rece permanent și orice formă de leziune care nu se vindecă.
7.    Diabetul necontrolat poate, de asemenea, duce la disfuncții sexuale – impotența, scăderea libidoului etc.

Cum eviți complicațiile asociate diabetului?

Complicațiile diabetului pot fi evitate dacă pacienții cu această boală respectă cele 5 reguli de aur:

1.    Verificarea periodică a nivelului glicemiei

•    Dimineața pe nemâncate (a jeun) trebuie să fie mai mică de 110-130 mg/dl.
•    La 2 ore după o masă principală (post prandial) să fie mai mică de 140-160 mg/dl.
•    Media glicemiilor pe ultimele 3 luni (hemoglobina glicozilată) să fie mai mică de 6.5-7%.

2.    Stabilirea unui plan de viață sănătoasă

•    O alimentație sănătoasă, cu 3 mese pricipale pe zi și, eventual, 2 gustări intermediare
•    Excluderea dulciurilor concentrate, a sucurilor carbogazoase, a alimentelor ultraprocesate și a alimentele prăjite și preferarea legumelor și a cerealelor integrale, alegerea cărnurilor slabe, a lactatelor degresate și a fructele proaspete, cu măsură
•    O  formă ușoară de activitate fizică (de exemplu, mersul pe jos), minim 25 de minute pe zi, în fiecare zi

3.    Atenția la greutatea corporală

•    IMC - indicele de masă corporală să fie sub 25 kg/mp.
•    CA - circumferința abdominală să fie mai puțin de jumătate din înălțime sau mai mică de 94 cm la bărbați și mai mică de 85 cm la femei..

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

4.    Controlul periodic al tensiunii arteriale și al nivelului grăsimilor din sânge

•    Tensiunea arterială optimă este sub 135/85 mmHg
•    HDL colesterolul (colesterolul bun) ideal este mai mare de 40 mg/dl la bărbați și mai mare de 50 mg/dl la femei
•    LDL colesterolul (colesterolul rău) ideal este sub 100 mg/dl
•    Trigliceridele trebuie să fie sub 150 mg/dl

5.    Mersul periodic la diabetolog și cardiolog
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Diabetes Risk Factors
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html
BMJ Journals - Chronic complications in patients with newly diagnosed type 2 diabetes: prevalence and related metabolic and clinical features: the Verona Newly Diagnosed Type 2 Diabetes Study (VNDS) 9
https://drc.bmj.com/content/8/1/e001549
Studiul „Chronic complications in patients with newly diagnosed type 2 diabetes: prevalence and related metabolic and clinical features: the Verona Newly Diagnosed Type 2 Diabetes Study (VNDS) 9”, apărut în BMJ Open Diabetes Research and Care, 2020, 8:e001549. doi: 10.1136/bmjdrc-2020-001549, autori: Bonora E., Trombetta M., Dauriz M., et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0