Diabetul mamei poate afecta dezvoltarea bebelusului

Un nou studiu a aratat ca celulele sanguine ale unui bebelus pot fi afectate de diabetul de care sufera mama acestuia.

Perceptia generala a diabetului pe care il dezvolta o femeie insarcinata - cunoscut si sub numele de diabet gestational - este ca cea mai mare problema pe care o poate crea este un bebelus de dimensiuni mai mari, cu un nivel "neobisnuit" de grasime corporala. Insa orice tip de diabet la o femeie insarcinata presupune probleme mult mai complexe si mult mai diverse pentru un bebelus care se dezvolta in pantecele mamei.

Diabetul poate influenta dezvoltarea bebelusului

Un studiu recent publicat in "American Journal of Physiology - Cell Physiology" descrie un risc semnificativ mai mare de boala cardiovasculara la bebelusii nascuti de femeile care sufera de diabet gestational.

Acest diabet gestational este similar cu diabetul de tip 2, in sensul ca nu este o afectiune autoimuna ca diabetul de tip 1, ci in schimb este o boala metabolica.

Cercetarile anterioare au descoperit ca nivelurile unei proteine numite transgelina (TAGLN) sunt mai mari in cazul bebelusilor unor femei care au avut diabet gestational, se arata in raportul recent. Transgelina se gaseste in celulele endoteliale formatoare de colonii (ECFC) care captusesc peretii vaselor de sange.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cand cercetatorii de la Facultatea de Medicina a Universitatii Indiana au comparat mostrele de sange luate din cordoanele ombilicale ale bebelusilor nascuti de femeile cu diabet gestational, in comparatie cu bebelusii care au fost nascuti de femeile care nu sufereau de diabet, nivelurile mai ridicate de transgelina (din englezescul transgelin) si nivelurile proteinelor au demonstrat o disfunctie foarte clara in ce priveste dezvoltarea celulelor sanguine sanatoase.

Aceste celule sunt extrem de importante atat pentru vindecarea ranilor si leziunilor, cat si pentru construirea retelelor de vase de sange, o parte cruciala a sistemului cardiovascular a fiintei umane.

"Nu este deloc surprinzator. Nivelurile mai mari ale glucozei in sange (glicemia - n.r.) in cazul unei femei insarcinate prezinta un risc semnificativ mai mare pentru formarea fiecarui sistem crucial din dezvoltarea fatului", explica Jennifer Smith, educator in materie de diabet si coach pentru pacientele insarcinate cu diabet, din cadrul Integrated Diabetes Services, citata de healthline.com.

Potrivit lui Jennifer Smith, diabetul gestational este, in general, diagnosticat in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina, pe masura ce cresc atat nivelurile hormonilor asociati cu sarcina, cat si greutatea corporala a mamei, factori care duc la grade variate ale rezistentei la insulina.

"Desi nu se cunoaste in totalitate motivul pentru care diabetul gestational apare la unele femei si nu si la altele, factorii de risc - inclusiv femeile cu varsta de peste 25 de ani, un istoric medical familial de diabet de tip 2 si un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30 - cresc cu siguranta probabilitatea [de diabet gestational] in cazul oricarei femei insarcinate", explica Jennifer Smith, unul dintre autorii cartii "Pregnancy with Type 1 Diabetes".

Cercetatorii mai spun ca expunerea fatului la diabetul gestational al mamei ii predispune pe copii la viitoare complicatii ale starii de sanatate, inclusiv la hipertensiune si la boala cardiovasculara. Un mecanism-cheie prin care aceste complicatii apar la copiii nascuti din mame cu diabet gestational este prin intermediul defectiunilor functionale ale celulelor vasculare, printre care se afla si celulele endoteliale formatoare de colonii (ECFC).

Daca ai fost diagnosticata cu diabet gestational, spun specialistii poti avea o sarcina sanatoasa si un bebelus sanatos, insa obiectivul este sa incepi imediat sa iti tii glicemia (concentratia de glucoza din sange) sub control si sa monitorizezi indeaproape valorile glicemiei cu ajutorul unui glucometru, imediat ce ai aflat ca ai aceasta problema de sanatate.

Bebelusii care au fost nascuti de mame cu diabet gestational mai au si alte riscuri, pe langa cel descoperit de studiul mentionat mai sus (un risc viitor de a avea o boala cardiovasculara). Micutii mai au si riscul de a se naste inainte de termen, de a avea o greutate anormal de mare la nastere, de a suferi de sindromul de detresa respiratorie a nou-nascutului, de a avea valori foarte mici ale glucozei in sange in primele cateva ore sau zile de viata (imediat dupa nastere) si pot avea un risc mult mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu, in timpul vietii.


 

 

Bibliografie:

  • Healthline - "Study Finds Mom’s Diabetes Can Affect Baby’s Development"
  • Studiul "Transgelin induces dysfunction of fetal endothelial colony-forming cells from gestational diabetic pregnancies", publicat in American Journal of Physiology - Cell Physiology, autori Kaela M. Varberg, Rashell O. Garretson, Emily K. Blue, Chenghao Chu, Cassandra R. Gohn, Wanzhu Tu, Laura S. Haneline

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1