Cum tratezi ranile minore care nu se opresc din sangerare si infectiile degetelor, daca esti diabetic

Orice situație care implică sângerări abundente poate duce la stres sau chiar panică. Cei mai mulți oameni nu vor să vadă sânge, dar dacă ești diabetic, e bine să știi cum tratezi rănile și infecțiile.

Rănile minore, tăieturile și arsurile sunt inevitabile în viață, însă la persoanele cu diabet, aceste leziuni pot duce la probleme grave de sănătate. Mulți pacienți cu diabet dezvoltă răni care se vindecă foarte greu, nu se vindecă bine sau nu se vindecă niciodată. O infecție se poate răspândi la țesuturi și în osul din apropierea rănii sau în zone mai îndepărtate ale corpului și poate chiar să pună viața în pericol dacă nu este tratată.

Păstrează în casă o trusă de prim ajutor

În primul rând, este important să ai în casă o trusă de prim-ajutor completă, pentru ca, în cazul în care te rănești, experiența să fie cât mai puțin traumatizantă, iar în al doilea rând, să te străduiești să îți păstrezi calmul.

Pentru persoanele care suferă de diabet, rănile care nu se mai opresc din sângerare pot fi un adevărat pericol, având în vedere că leziunile se vindecă mai greu. Află în cele ce urmează cum tratezi acest gen de răni care sângerează peste măsură, ce pericole prezintă infecțiile apărute în urma rănilor și leziunilor de la degete și, mai ales, cum se tratează infecțiile în caz de diabet.

Despre rănile și leziunile minore în diabet

Uneori, leziunile care nu sunt dureroase pot să sângereze mai mult. Atunci când te tai cu lama în timp ce îndepărtezi părul nedorit de pe față sau de pe corp sau când te trezești cu multe zgârieturi pentru că ai căzut de pe bicicletă sau când te înțepi în deget cu un ac de cusut, rezultatul poate fi o sângerare abundentă. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru rănile minore precum acestea, tot vei dori să oprești sângerarea. Un bandaj steril sau un leucoplast, un spray antiseptic și un agent care ajută la vindecarea rănii pot fi de ajutor în tratarea acestor răni și în prevenirea unei eventuale infecții.

Și dacă ai o tăietură minoră, este posibil să fi atins o arteră sau un vas de sânge. Dacă sângerarea tot nu s-a oprit după 20 de minute, ai nevoie de îngrijiri medicale. Nu ignora o rană care nu se oprește din sângerare doar pentru că este mică sau nu îți provoacă durere prea mare.

La diabetici, există un risc mare de infecție

Panarițiul este o inflamație de natură infecțioasă, care poate să apară la degetele de la mână și mai rar la cele de la picior, însoțită de supurații. Studiile arată că panarițiul are o frecvență mult mai mare la pacienții adolescenți și la cei de vârste și mai mici cu diabet de tip 1, în comparație cu cei care nu suferă de diabet.

Panarițiul (paronichia) este o infecție a pielii și a țesuturilor moi din preajma unghiilor de la mâini și de la picioare. Această infecție este cauzată de bacterii sau de un tip de ciupercă numită Candida. În funcție de cauza infecției, panarițiul poate să se instaleze lent și poate dura săptămâni sau poate să debuteze subit și să dureze doar una sau două zile.

Ce simptome are o persoană cu panarițiu?

Simptomele în cazul formei acute și cronice sunt foarte similare. Ambele tipuri de infecții pot avea următoarele simptome:

  • roșeața pielii din jurul unghiei;
  • sensibilitatea pielii din preajma unghiei;
  • zone pline de puroi;
  • modificări în forma, culoarea sau textura unghiei;
  • desprinderea (căderea) unghiei.

Cum se tratează panarițiul?

Remediile simple, pe care le poți încerca acasă, au adeseori succes în tratarea cazurilor ușoare de panarițiu. Dacă ai o zonă sub piele unde s-a strâns puroiul, poți înmuia zona infectată în apă călduță, de câteva ori pe zi, urmând să usuci bine zona după aceea. Medicul îți poate prescrie un antibiotic dacă infecția este mai severă sau dacă nu răspunde la tratamentele încercate acasă.

Totodată, s-ar putea să fie nevoie ca abcesul sau veziculele să fie drenate de lichid, pentru a se ameliora disconfortul și pentru a grăbi vindecarea. Acest drenaj ar trebui efectuat de medic, pentru a se evita răspândirea infecției. În timpul procedurii, medicul poate lua o mostră de puroi din rana infectată, pentru a determina ce anume cauzează infecția și cum este cel mai bine să fie tratată.

Panarițiul cronic este mai dificil de tratat. Va trebui să mergi la un medic, deoarece remediile naturiste încercate acasă nu vor funcționa. Medicul îți va prescrie probabil un medicament antifungic și te va sfătui să menții zona uscată. În cazurile severe, pacientul s-ar putea să aibă nevoie de intervenție chirurgicală prin care se va îndepărta o parte a unghiei. De asemenea, pot fi folosite alte tratamente topice, care blochează inflamația.

Cum eviți riscul de complicații în cazul rănilor dacă ai diabet?

Este esențial ca persoanele care suferă de diabet să-și țină sub control nivelul zahărului din sânge pentru a reduce riscul de răni și de complicații ale acestora, inclusiv ulcere ale picioarelor. Unele cercetări arată că ulcerele la nivelul picioarelor se dezvoltă în aproximativ 1 din 4 persoane cu diabet. Aceste ulcere sunt răni dureroase care pot duce în cele din urmă la amputarea piciorului. 

Picioarele trebuie verificate și îngrijite cu mare atenție:

  • Se spală picioarele zilnic.
  • Se usucă bine pielea, inclusiv între degete, apoi se aplică o cremă hidratantă (dar nu între degete).
  • Se evită mersul desculț, mai ales în afara casei.
  • Se taie cu grijă unghiile de la picioare.
  • Se poartă pantofi comozi.

Se verifică picioarele zilnic pentru a se observa dacă a apărut vreo rană sau leziune (diabeticii pot ajunge să nu simtă dacă se rănesc).

Dacă se descoperă o leziune care întârzie să se vindece, deși zona este curățată, dezinfectată și îngrijită regulat, se va cere neapărat sfatul medicului.

În concluzie, atenție la glicemie: pacienții cu diabet care își țin sub control nivelul zahărului din sânge sunt mai puțin susceptibili de a suferi răni severe care să nu se vindece. Pacientul diabetic trebuie să meargă la medic când se confruntă cu răni care nu par să se vindece.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Diabetes Association - Diabetes and Skin Complications 
https://www.diabetes.org/diabetes/skin-complications


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0