Consumul de carne este legat de un risc mare de diabet

Desi o dieta bazata pe alimente de origine vegetala este considerata mai sanatoasa decat o dieta bazata pe carne in ceea ce priveste prevenirea riscului de diabet, nu toate tipurile de carne influenteaza acest risc in acelasi mod.

 

O echipa de cercetatori de la Duke-NUS Medical School a descoperit ca aportul ridicat de carne rosie si de carne de pasare este asociat cu un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet, lucru care este partial atribuit continutului mare de fier heme din aceste tipuri de carne, scrie medicalxpress.com.

Aceste concluzii provin dintr-un studiu amplu, intitulat "Singapore Chinese Health Study", care a recrutat 63.257 de adulti, cu varste cuprinse intre 45 si 74 de ani. Studiul a fost efectuat pe o durata medie de aproximativ 11 ani. Cercetarea a gasit o asociere pozitiva intre aportul de carne rosie si de pasare si riscul de a dezvolta diabet.

 

Mai exact, comparativ cu cei din grupul cu cel mai scazut consum, participantii din grupul cu cel mai mare consum de carne rosie si carne de pasare au avut un risc de diabet mai mare cu 23% si cu 15%, in vreme ce consumul de peste si de crustacee nu a fost asociat cu un risc mai mare de diabet. Mai mult, riscul crescut asociat cu carnea rosie si cu carnea de pasare a fost redus prin inlocuirea acestor produse cu carnea de peste si cu crustacee.

Continutul de fier heme

In incercarea de a intelege mecanismul pentru rolul carnii rosii si carnii de pasare in dezvoltarea diabetului, cercetatorii au investigat si asocierea dintre continutul de fier heme din toate tipurile de carne si riscul de diabet si au descoperit ca exista o asociere pozitiva, in functie de doza de fier heme.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dupa ajustarea continutului de fier heme in dieta, asocierea dintre diabet si carnea rosie inca mai exista, sugerand ca alte substante chimice prezente in carnea rosie ar putea fi trase la raspundere pentru riscul crescut de diabet. Pe de alta parte, asocierea dintre carnea de pasare de curte consumata de participanti si riscul de diabet a devenit nula, sugerand ca acest risc a fost atribuit continutului de fier heme din carnea de pasare.

Despre studiu

Acesta este unul dintre cele mai mari studii asiatice care a analizat consumul de carne si riscul de diabet. Chiar daca concluziile sunt in concordanta cu alte studii din Vest care au aratat ca un consum mare de carne rosie si un continut mare de fier heme in alimentatie ar putea creste riscul de diabet, acest studiu a demonstrat riscurile aditionale ale unui consum de carne rosie, care pot fi atribuite altor substante chimice posibile, altele decat fierul heme care se gasea in carne.

De asemenea, cercetarea a sugerat ca partile din pui cu un continut mai mic de fier heme, cum ar fi pieptul, comparativ cu pulpele, ar putea fi mai sanatoase. In final, studiul a demonstrat totodata beneficiul inlocuirii carnii rosii sau celei de pasare (de curte) cu carnea de peste si crustacee.

Ce este fierul heme?

 
 

Fierul heme este de origine animala, iar fierul non-heme este de origine vegetala.

 

Ce poti face pentru a-ti reduce riscul de diabet?

Autorii acestui studiu amplu ne spun ca nu trebuie sa eliminam in totalitate carnea din dieta noastra. Persoanele cu un risc de diabet trebuie sa reduca aportul zilnic de carne, in special cand vine vorba de consumul de carne rosie, si sa aleaga piept de pui si carne de peste sau fructe de mare sau alimente care contin proteine de origine vegetala si produse lactate pentru a-si reduce riscul de diabet. In concluzie, este important ca oamenii sa faca alegeri bazate pe dovezi stiintifice si sa aleaga alimente mai sanatoase pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet.

Totodata, recomandarile specialistilor sunt indreptate spre un consum moderat de carne rosie. Sa retinem ca o dieta sanatoasa si echilibrata ar trebui sa contina suficiente si variate surse de proteine, inclusiv alternative mai sanatoase la carnea rosie, cum ar fi pestele, tofu si leguminoasele. In plus, vei avea beneficii pentru sanatatea ta generala daca vei inlocui carnea rosie cu carne de pasare de curte sau cu peste ori fructe de mare.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0