Complicatiile diabetului de tip 2 la cei peste 50 de ani si 60 de ani

Dacă ai diabet, e bine de știut că boala poate duce la diverse complicații, mai ales dacă nu este ținută sub control. Iată care sunt complicațiile diabetului și ce poți face pentru a le întârzia sau chiar preveni.

Prediabetul și diabetul de tip 2 au foarte mulți factori de risc. Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce unele persoane dezvoltă prediabet și diabet de tip 2, pe când alte persoane nu. Cert este că anumiți factori cresc riscul de diabet și riscul de complicații ale diabetului,  iar printre acești factori se află și vârsta pacientului.

Riscul de a face diabet crește pe măsură ce înaintezi în vârstă. Explicația ar fi destul de simplă: acest lucru se întâmplă deoarece avem tendința de a face mai puțină mișcare, pierdem masă musculară și creștem în greutate odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, nu trebuie uitat că există din ce în ce mai multe cazuri de diabet de tip 2 în rândul copiilor, adolescenților și adulților tineri, din cauza stilului de viață care include o alimentație nehrănitoare și sedentarism.

Prevalența diabetului este mare

Potrivit autorităților americane de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), mai mult de 1 din 10 adulți care au 20 de ani sau peste această vârstă are diabet. Pentru seniori (cei de 65 de ani sau peste această vârstă), cifrele cresc la mai mult de o persoană din 4.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Diabetul de tip 2 este cea mai întâlnită formă de diabet. Dacă ai trecut de vârsta de 50 de ani sau de 60 de ani și ai această boală, este bine să ai cele mai importante informații despre ea, pentru a te feri de complicațile diabetului.

Complicațiile diabetului

Problemele care apar în urma diabetului de tip 2 sunt întâlnite frecvent și pot fi grave. Persoanele cu diabet au un risc dublu de deces prematur din orice cauză, comparativ cu persoanele de aceeași vârstă, care nu suferă de diabet.
Efectele adverse sau secundare ale diabetului de tip 2 pot include:

•    boli cardiace
•    accident vascular cerebral (AVC)
•    hipertensiune
•    orbire și probleme ale vederii
•    boli renale
•    complicații ale sistemului nervos
•    amputări
•    probleme ale picioarelor
•    afecțiuni dentare
•    complicații în sarcină
•    probleme la nivel mental, cum ar fi depresia
•    probleme dermatologice

Probleme cardiovasculare

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 50% dintre oamenii cu diabet mor din cauza bolilor cardiovasculare, cum ar bolile inimii (boală arterială coronariană, aritmii etc.) și accidentul vascular cerebral. Iar statisticile arată că mulți dintre adulții cu diabet suferă și de hipertensiune sau au folosit medicamente pentru a trata hipertensiunea arterială.

Probleme de vedere

Printre complicațiile dabetului se numără și problemele de vedere. Există multe cazuri de retinopatie diabetică raportate. Diabetul este o cauză principală în ceea ce privește cazurile noi de adulți diagnosticați cu orbire, pentru persoanele cu vârste între 20 și 74 de ani.

Probleme cu rinichii

Diabetul este, totodată, și principala cauză a insuficienței renale în ceea ce privește o parte dintre noile cazuri de pacienți diagnosticați. În plus, statisticile arată că mulți dintre diabetici încep tratamentul pentru insuficiență renală din cauza diabetului.

Amputare și probleme legate de pierderea simțurilor în picioare

Diabetul provoacă o pierdere ușoară a simțurilor în extremități, chiar și în cazul a 70% dintre adulții care au această boală. Este vorba de o complicație gravă a diabetului, care poate duce la amputarea membrelor inferioare, un lucru care ar putea fi necesar în special în cazul pacienților care au afecțiuni ale vaselor de sânge.

Efecte asupra sănătății mintale

Persoanele cu diabet sunt de două ori mai predispuse să sufere de depresie, în comparație cu cele care nu au diabet, mai arată statisticile.

Ce probleme pot să apară la adulții vârstnici diagnosticați cu diabet?

Diabetul este asociat cu un risc crescut în ceea ce privește mai multe afecțiuni medicale pre-existente la adulții vârstnici. Pe lângă clasicele boli cardiovasculare și micro-vasculare, un grup de afecțiuni (reunite sub termenul de sindroame geriatrice) pot să apară cu o frecvență mai mare în cazul adulților vârstnici cu diabet și le pot afecta calitatea vieții.

1. Disfuncții cognitive 

Acești pacienți se pot confrunta cu anumite tipuri de demență, cu boală Alzheimer, mai ales că acestea au un risc de două ori mai mare să apară în cazul vârstnicilor cu diabet. Problemele de memorie apar adesea în rândul vârstnicilor care suferă de diabet. Dacă suferi de diabet și ai probleme cu memoria ori simți uneori o „ceață mintală”, discută cu medicul despre aceste simptome întrucât există soluții.

2. Deteriorarea anumitor funcții

Vârsta înaintată și diabetul sunt doi factori de risc pentru deteriorarea anumitor funcții. Persoanele cu diabet sunt mai puțin active din punct de vedere fizic, comparativ cu cele fără diabet. Pot să apară probleme la acești pacienți, fie din cauza interacțiunii dintre afecțiunile medicale apărute în același timp, din cauza neuropatiei periferice, din cauza problemelor la nivelul văzului și auzului ori a celor legate de menținerea echilibrului.

3.  Riscul de cădere și de fracturi

Procesul normal de îmbătrânire și diabetul, precum și afecțiunile descrise mai sus care influențează negativ funcționalitatea sunt asociate cu un risc mai mare de cădere și de fracturi. De exemplu, femeile cu diabet au un risc mai mare de fractură de șold și de umăr după ce trec de o anumită vârstă. Și faptul că vederea este afectată de diabet poate crește riscul de cădere și fracturi.

4. Polimedicația

Adulții vârstnici cu diabet au un risc mai mare de pe urma polimedicației, iar astfel crește riscul de efecte adverse și riscul de interacțiuni între medicamentele pe care acești pacienți le iau. În cadrul unui studiu, polimedicația (definită ca folosirea a 6 sau mai multe medicamente prescrise) a fost asociată cu un risc mai mare de cădere la persoanele vârstnice.

5. Depresia

Diabetul este asociat cu o prevalență mai mare în ce privește depresia. Principalele semne de depresie în rândul vârstnicilor sunt tristețea accentuată, apatia, oboseala, tulburările de somn, pierderea sau creșterea în greutate.

Netratată, depresia poate duce la alte probleme; persoanei îi este dificil să aibă grijă de ea și îi este greu să implementeze alegerile pentru un stil de viață mai sănătos. Depresia este asociată cu un risc mai mare de mortalitate și de demență în rândul pacienților cu diabet. Întrucât depresia este des întâlnită în rândul diabeticilor, se recomandă urmărirea semnelor instalării acestei boli în primele 3 luni de la diagnosticarea diabetului, atunci când riscul de depresie crește considerabil.

Cum se pot evita complicațiile diabetului?

Pentru a reduce riscul de apariție a problemelor pe termen lung cauzate de diabet, se pot lua mai multe măsuri:

Ține glicemia sub control

Primul pas pentru a evita sau a amâna complicațiile diabetului este ca glicemia să fie menținută într-un interval cât mai bun. Măcar de două ori pe an ar trebui făcut un test de hemoglobină glicozilată (HbA1c): dacă A1c este sub 7%, înseamnă că glicemia este controlată. Valorile normale ale glicemiei la un diabetic ar trebui să fie între 90 și 130 mg/dL sau sub 180 mg/dL după masă. Acesta ar trebui să țină o evidență a valorilor glicemiei pentru a o discuta cu medicul.

Mănâncă sănătos

Este nevoie ca diabeticii să aibă o alimentație cât mai simplă, fără alimente ultra procesate (mezeluri, brânză topită etc.) și cu mai puține grăsimi saturate (unt, untură, smântână etc.) și să bea apă suficentă și alte băuturi fără zahăr (ceaiuri, supe). De asemenea, este indicată evitarea sau măcar limitarea carbohidraților simpli (pâine albă, paste albe, produse cu zahăr adăugat) și consumul moderat de carbohidrați complecși (pâine integrală, leguminoase). Dacă nu știi câți carbohidrați ar trebui să mănânci de-a lungul zilei, cere sfatul medicului.

Ai grijă la greutatea corporală

Multe persoane cu diabet de tip 2 sunt supraponderale sau suferă de obezitate, așa că un pas important este slăbitul și menținerea unei greutăți corporale normale pentru vârsta și înălțimea pacientului. Medicul te poate ajuta cu un plan de slăbit sănătos, mai ales că unele cercetări recente arată că, prin scăderea în greutate în primii ani după diagnostic, se poate ajunge la remisia diabetului. 

Un program de activitate fizică regulată (plimbări, mers pe bicicletă, înot etc.) combinat cu o alimentație potrivită duc la obținerea și menținerea unei greutăți normale, Dieta mediteraneeană este un stil alimentar potrivit în diabet, deoarece presupune evitarea zahărului, a cerealelor rafinate, a cărnii roșii, a grăsimilor animale și încurajarea consumului de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale și ulei de măsline.

Mergi regulat la controale

Pe lângă controalele regulate la medicul tău curant și respectarea tratamentului pentru diabet indicat de acesta, e important să mergi și la alți specialiști. De exemplu, mergi la medicul oftalmolog, deoarece una dintre complicațiile diabetului este faptul că poate dăuna vaselor de sânge de la nivelul ochiului, ducând la retinopatia diabetică. De asemenea, e important să-ți verifici zilnic picioarele, ca să depistezi din timp orice rană sau infecție (diabetul poate duce la pierderea simțului la nivelul picioarelor și deci poți să nu-ți dai seama că ai o problemă decât dacă o vezi).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Endocrine Society - Diabetes complications
https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/diabetes-complications
Diabetes - How to Avoid Diabetic Complications
https://www.diabetes.co.uk/how-to/avoid-diabetes-complications.html
BMJ - Nutritional basis of type 2 diabetes remission
https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1449
Studiul „Nutritional basis of type 2 diabetes remission”, apărut în BMJ, 2021; 374 :n1449 doi:10.1136/bmj.n1449, autori: Taylor R. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0