Complicatiile diabetului de tip 2 la cei peste 50 de ani si 60 de ani

Prediabetul si diabetul de tip 2 au foarte multi factori de risc. Cercetatorii nu inteleg pe deplin de ce unele persoane dezvolta prediabet si diabet de tip 2, pe cand alte persoane nu fac aceasta boala.

Cert este ca anumiti factori cresc riscul de diabet, iar printre acesti factori se afla si varsta pacientului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul tau de a face diabet creste pe masura ce inaintezi in varsta. Explicatia ar fi destul de simpla: acest lucru se intampla deoarece avem tendinta de a face mai putina miscare, pierdem masa musculara si crestem in greutate (acumulam multe kilograme) o data cu varsta. Insa sa nu uitam ca exista din ce in ce mai multe cazuri de diabet de tip 2 in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri.

Diabetul de tip 2 este cea mai intalnita forma de diabet. Daca ai trecut de varsta de 50 de ani sau de 60 de ani, este bine sa cunosti cele mai importante informatii despre aceasta boala, pentru a te feri de complicatii.

Prevalenta

Potrivit autoritatilor americane de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC), mai mult de 1 din 10 adulti care au 20 de ani sau peste aceasta varsta are diabet. Pentru seniori (cei de 65 de ani sau peste aceasta varsta), cifrele cresc la mai mult de o persoana din 4.

Complicatiile si efectele diabetului

Problemele ce apar in urma diabetului de tip 2 sunt intalnite frecvent si pot fi grave. Persoanele cu diabet au un risc dublu de deces, scrie healthline.com, din orice cauza, comparativ cu persoanele de aceeasi varsta, care nu sufera de diabet.

Efectele adverse sau secundare ale diabetului de tip 2 pot include:

•    boli cardiace
•    accident vascular cerebral (AVC)
•    hipertensiune
•    orbire si probleme ale vederii
•    boli renale
•    complicatii ale sistemului nervos
•    amputari
•    probleme ale picioarelor
•    afectiuni dentare
•    complicatii in sarcina
•    probleme la nivel mental, cum ar fi depresia
•    probleme dermatologice

Probleme cardiovasculare

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 50% dintre oamenii cu diabet mor din cauza bolilor cardiovasculare, cum ar bolile inimii (boala arteriala coronariana, aritmii, etc.) si accidentul vascular cerebral. Iar statisticile arata ca multi dintre adultii cu diabet sufera si de hipertensiune sau au folosit medicamente pentru a trata hipertensiunea arteriala.

Probleme de vedere

Exista multe cazuri de neuropatie diabetica raportate. Diabetul este principala cauza in ceea ce priveste cazurile noi de adulti diagnosticati cu orbire, pentru persoanele cu varste intre 20 si 74 de ani.

Probleme cu rinichii

Diabetul este, totodata, si principala cauza a insuficientei renale in ceea ce priveste o parte din noile cazuri de pacienti diagnosticati. In plus, statisticile arata ca multi dintre diabetici incep tratamentul pentru insuficienta renala din cauza diabetului.

Amputare si probleme legate de pierderea simturilor in picioare

Diabetul provoaca o pierdere usoara a simturilor in extremitati, chiar si in cazul a 70% dintre adultii care au aceasta boala. Este vorba de o complicatie grava a diabetului, care poate duce la amputarea membrelor inferioare, un lucru care ar putea fi necesar in special in cazul pacientilor care au afectiuni ale vaselor de sange.

Efecte asupra sanatatii mintale

Persoanele cu diabet sunt de doua ori mai predispuse sa sufere de depresie, in comparatie cu cei care nu au diabet, mai arata statisticile.

Ce probleme pot sa apara la adultii varstnici diagnosticati cu diabet?

Comorbiditati si sindroame geriatrice - diabetul este asociat cu un risc crescut in ceea ce priveste mai multe afectiuni medicale pre-existente la adultii varstnici. Pe langa clasicele boli cardiovasculare si micro-vasculare, un grup de afectiuni (reunite sub termenul de sindroame geriatrice) pot sa apara cu o frecventa mai mare in cazul adultilor varstnici cu diabet si le pot afecta calitatea vietii.

1.    Disfunctii cognitive - acesti pacienti se pot confrunta cu anumite tipuri de dementa, cu boala Alzheimer, mai ales ca acestea au de doua ori mai multe sanse sa apara in cazul varstnicilor cu diabet. Problemele de memorie apar adesea in randul varstnicilor care sufera de diabet. Daca suferi de diabet si ai probleme cu memoria ori simti uneori o “ceata” mentala, discuta cu medicul tau despre aceste simptome intrucat exista solutii.

2.    Deteriorarea anumitor functii - varsta inaintata si diabetul sunt doi factori de risc pentru deteriorarea anumitor functii. Persoanele cu diabet sunt mai putin active din punct de vedere fizic, comparativ cu cele fara diabet. Pot sa apara probleme la acesti pacienti, fie din cauza interactiunii dintre afectiunile medicale aparute in acelasi timp, din cauza neuropatiei periferice, din cauza problemelor la nivelul vazului si auzului ori a celor legate de mentinerea echilibrului.

3.    Riscul de cadere si de fracturi - Procesul normal de imbatranire si diabetul, precum si afectiunile descrise mai sus care afecteaza functionalitatea sunt asociate cu un risc mai mare de cadere si de fracturi. De exemplu, femeile cu diabet au un risc mai mare de fractura de sold si de umar dupa ce trec de o anumita varsta. Si faptul ca vederea iti este afectata de diabet poate creste riscul de cadere si fracturi.

4.    Polimedicatia - adultii varstnici cu diabet au un risc mai mare de pe urma polimedicatiei, iar astfel creste riscul de efecte adverse si riscul de interactiuni intre medicamentele pe care acesti pacienti le iau. In cadrul unui studiu, polimedicatia (definita ca folosirea a 6 sau mai multe medicamente prescrise) a fost asociata cu un risc mai mar de cadere la persoanele varstnice.

5.    Depresia - Diabetul este asociat cu o prevalenta mai mare in ce priveste depresia. Principalele semne de depresie in randul varstnicilor sunt: tristetea accentuata, apatia, oboseala, tulburarile de somn, pierderea/ cresterea in greutate.

Netratata, depresia poate duce la probleme, persoanei ii este dificil sa aiba grija de ea si ii este greu sa implementeze alegerile pentru un stil de viata mai sanatos. Depresia este asociata cu un risc mai mare de mortalitate si de dementa in randul pacientilor cu diabet, scrie care.diabetesjournals.org.

Intrucat depresia este des intalnita in randul diabeticilor, se recomanda urmarirea semnelor instalarii acestei boli in primele 3 luni de la diagnosticarea diabetului, atunci cand riscul de depresie creste considerabil.

Completeaza pentru a afla daca diabetul tau este tinut sub control. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, primesti un consult de specialitate gratuit, ce poate include si analize de sange pentru determinarea stadiului curent de evolutie a diabetului!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0