Deficit de vitamina D: cauze, simptome si tratament

Sezonul rece sau zilele in care nu ne bucuram de cer senin nu inseamna ca trebuie sa ne luam la revedere de la vitamina soarelui, adica vitamina D.

 

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care are un rol extrem de important in absorbtia calciului in tractul gastrointestinal astfel incat acesta sa mentina oasele sanatoase, dar si pentru ca nivelul de calciu din sange sa fie cel recomandat. 

Cel mai precis mod de a măsura cât de multă vitamina D este în organism este testul de sânge pentru 25-hidroxi vitamina D. Un nivel de 30 nanograme/mililitru până la 50 ng/ml este considerat adecvat pentru persoanele sănătoase. Carenţa  inseamna un nivel mai mic de 20 ng/mL iar un nivel insuficient este situat intre 21-29 ng/m si necesita suplimentarea de vitamina D pana la normalizarea valorilor. Suplimentele ce contin vitamina D potfi luate în orice moment al zilei, iar majoritatea acestor suplimente trebuie luate cu mese sau gustări care conțin grăsimi pentru a asigura o absorbție optimă. 

Simptome deficit de vitamina D

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deficitul de vitamina D se manifesta prin simptome precum:

  • Oboseala
  • Tulburarile somnului si insomnie
  • Apatie
  • Dureri musculare si articulare
  • Slabiciune musculara
  • Slabirea sistemului imunitar
  • Stari depresive
  • Caderea parului

Calitatea somnului poate fi direct legată de nivelul seric de vitamina D. Unele studii au descoperit că persoanele cu un nivel mai scăzut de vitamina D în ser au avut o calitate mai scăzută a somnului. Un studiu arată că utilizarea suplimentului de vitamina D îmbunătățește calitatea somnului, reduce latența somnului, crește durata somnului și îmbunătățește calitatea subiectivă a somnului la persoanele de 20-50 de ani cu tulburări de somn, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie luate seara, ci oricand in timpul zilei in asociere cu grasimi precum cele din ou, ulei, peste, lactate pentru o mai buna absorbtie.

Factori de risc deficit de vitamina D

Deficitul de vitamina D este mai des intalnit la urmatoarele grupe care prezinta risc crescut:

  • Persoanele cu pielea inchisa la culoare
  • Persoanele in varsta
  • Persoanele supraponderale sau chiar obeze
  • Persoanele care nu consuma peste si produse lactate
  • Persoanele care traiesc in zone geografice indepartate fata de ecuator, zone in care soarele lipseste mult timp de pe cer
  • Persoanele care folosesc lotiune cu factor de protectie UV de fiecare data cand ies din casa
  • Persoanele care petrec mult timp inauntru

Nivelul scazut de vitamina D este asociat si cu o serie de afectiuni precum bolile cardiace, diabetul, dar si unele forme de cancer.

 

Surse de vitamina D

Chiar daca exista alimente care contin vitamina D, aportul pe care organismul il primeste prin consumul acestora nu depaseste 10% din necesarul organismului.

Alimente care contin vitamina D:

  • Galbenusul de ou
  • Peste gras precum somonul, sardinele, tonul sau macroul
  • Unele ciuperci
  • Produsele lactate cu formula imbunatatita cu vitamina D
  • Laptele de soia
  • Branzeturile

Principala sursa de vitamina D este soarele. Vitamina D este produsa de organism atunci cand celulele pielii sub expuse la radiatiile UVB emanate de soare. Pentru producerea cantitatii necesare de vitamina D, sunt suficiente 5-10 minute petrecute la soare pe timpul verii si 30 de minute iarna. Persoanele cu pielea mai inchisa la culoare au nevoie de un timp mai mare de expunere la soare pentru obtinerea acestor efecte.

 

 

Tratament deficit vitamina D

Daca, in urma realizarii unui set de analize de sange, medicul constata ca exista un deficit de vitamina D, acesta iti va recomanda un tratament pe baza de suplimente alimentare. Urmeaza instructiunile primite de la medic, adopta o dieta bogata in alimente care contin vitamina D si fa tot posibilul pentru a petrece mai mult timp in aer liber.

Pentru a preveni deficitul de vitamina D, poti opta si pentru suplimente care contin mai multe substante nutritive utile pentru organism. De exemplu,  din 4 nutrienti puternici, cu rol vital in mentinerea unei stari de sanatate cat mai bune: Omega 3 din ulei de peste, Vitamina K2, Vitamina D3, Coenzima Q10.

Riscuri la care te expune deficitul de vitamina D

Atunci cand in organism exista o lipsa acuta de vitamina D, acesta se poate confrunta cu o serie de probleme nedorite.

Imbolnavirea frecventa – vitamina D joaca un rol important in mentinerea sistemului imunitar puternic, iar atunci cand organismul se confrunta cu lipsa acestei vitamine, lupta mai greu cu infectiile. Racelile, bronsita si pneumonia sunt asociate in mod deosbit cu deficitul de vitamina D.

Oboseala cronica – oboseala cronica este asociata si ea cu deficitul de vitamina D, in special in randul persoanelor foarte tinere, care au si un stil de viata foarte alert.

Fracturi frecvente – lipsa vitaminei D afecteaza procesul de absorbtie a calciului in organism, deci si densitatea oaselor. Asta inseamna ca fracturile frecvente apar in caz de lipsa de vitamina D, mai ales in randul persoanelor varstnice, care au deja probleme cu sistemul osos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

The effect of vitamin D supplement on the score and quality of sleep in 20-50 year-old people with sleep disorders compared with control group 2018, Mohammad Shahi Majid , Hosseini Seyed Ahmad , Helli Bizhan

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0