Rolul de protectie al vitaminei D

Se estimeaza ca aproximativ 1 miliard de oameni din intreaga lume, din toate grupele de varsta si din toate etniile au deficit de vitamina D. Acest lucru este în mare parte datorat climei, ca urmare a unei expuneri scazute la soare, stilului de viață și ingrijorarii legate de aparitia cancerulului de piele. Actualmente doza recomandata de Vitamina D este de 800 - 1000 UI/zi. Cercetarea vine sa sustina posibilul rol al vitaminei D in protectia impotriva cancerului, bolilor de inima, preventia caderilor si a fracturilor, diabetului de tip 2 si depresiei.

Care sunt factorii ce influenteaza nivelul de vitamina D?

Vitamina D este o vitamina liposolubila. Activarea vitaminei D in organism  este un proces declansat de actiunea razelor ultraviolete B ale soarelui la nivelul pielii. Factori precum culoarea pielii (pielea neagra), varsta inaintata, cantitatea si timpul de expunere la soare si localizarea geografică la latitudinile nordice influienteaza nivelul de vitamina D. Vitamina D joaca un rol important in absorbtia calciului din alimentatie si din suplimentele de vitamine si minerale, mentinerea concentratiei sanguine normale de calciu si fosfor si pentru sanatatea oaselor.

Care sunt sursele de vitamina D?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Doar cateva alimente sunt o sursa buna de vitamina D: produsele lactate si cerealele, pestele gras, galbenusul de ou.  Expunereaa controlata la soare ofera  cel mai bun mod de a obtine nivelul seric optim de vitamina D. Daca expunerea la soare sau sursele alimnetare nu sunt o optiune pentru tine, exista posibilitatea  suplimentarii. O varietate de optiuni sunt disponibile pentru suplimente de vitamina D (capsule, tablete, picaturi).

Exista doua forme de vitamina D utilizate în suplimente:  D2 (ergocalciferol) si D3 (colecalciferol). D3 este forma preferată. Din moment ce vitamina D este solubila in grasimi, ar trebui să fie luata cu o gustare sau la o masa care contine grasimi. Odata ce concentratia de sange dorita este atinsa, doza zilnica recomandata este de 800 -1000 UI/zi.

Testul standard pentru determinarea nivelului seric al Vitaminei D este 25-hidroxivitamina D3. Un interval de referinta al nivelului de vitamina D este de 30-74 ng/ml, dar aceasta poate varia între laboratoare.

Rahitismul și osteomalacia sunt boli datorate deficitului sever de vitamina D. Durerile musculo-scheletale și boala parodontala pot indica de asemenea carente semnificative de vitamina D. Simptomele deficitului de Vitamina D includ: pierderea poftei de mancare, diaree, insomnie, probleme de vedere si o senzatie de arsura in gura si gat.

Care sunt cele mai importante beneficii aduse de Vitamina D?

Receptorii de vitamina D sunt localizati si pe fibrele musculare, vitamina D poate creste forta musculara, imbunatateste coodronarea neuro-musculara, prevenind astfel  caderile. Multe studii au aratat o asociere intre concentratia scazuta de vitamina D și un risc crescut de fracturi la varstnici. Concluzia mai multor studii de preventie a fracturilor este ca un supliment de 800 UI de vitamina D/zi a scazut riscul de cadere si de fractura de sold si fractura non-vertebrala (adica fractura in alte zone decat la nivelul vertebrelor).

Unele studii au sugerat o legatura intre un nivel scazut de vitamina D și un risc crescut de cancer, cele mai puternice dovezi sunt pentru cancerul colorectal. Alte studii (la femei cu cancer de san) au aratat insa rezultate mai puțin incurajatoare. Vitamina D actioneaza prin reducerea proliferarii celulelor si cresterea diferentierii celulelor, oprirea dezvoltarii de noi vase de sânge și prin efectele anti-inflamatorii. O concluzie definitivă nu exista cu privire la asocierea dintre concentrația de vitamina D si riscul de cancer.

Mai multe studii au adus dovezi că efectul protector al vitaminei D asupra inimii ar fi prin sistemul hormonal renină-angiotensină, prin suprimarea inflamației sau direct pe celulele pereților inimii și ai vaselor de sânge. Pacientii cu nivel seric scăzut de vitamina D (<15 ng/ml) au avut un risc mai mare de boli de inima si de hipertensiune arteriala decat cei cu concentratii mai mari. Sunt necesare mai multe studii pentru a determina rolul vitaminei D in prevenirea bolilor cardio-vasculare, dar dovezile de până acum sunt pozitive.

Exista studii care au aratat ca vitamina D poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, exista si cateva studii care au examinat efectul vitaminei D asupra depresiei, dar aceste rezultate trebuie confirmate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In concluzie, pe masura ce numarul de persoane cu deficit de vitamina D continua sa creasca, importanta acestui hormon in starea generala de sanatate si in prevenirea bolilor cronice va fi in continua cercetare. Cele mai bune dovezi pentru rolul posibil al vitaminei D in protejarea impotriva cancerului vine de la studii de cancer colorectal. De asemenea, este o dovada puternica pentru rolul potential al vitaminei D in prevenirea fracturilor ai a căderilor. In acest moment, sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua rolul vitaminei D in protejarea impotriva bolilor de inima, diabet si depresie.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0