De ce sa bei ceai verde in fiecare zi

Băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite pe care le beau regulat multe persoane contribuie la obezitate, cresc riscul de diabet și adâncesc depresia și anxietatea. Ceaiurile, în schimb, conțin substanțe nutritive și ai efecte benefice în organism. Iată ce proprietăți are, care sunt beneficiile ceaiului verde și de ce ar putea fi o alegere bună și pentru tine.

Lichidul cel mai important pe care e necesar să îl bei de-a lungul zilei este apa, însă și ceaiurile pot fi adăugate în meniul zilnic la capitolul băuturi sănătoase. Printre acestea, ceaiul verde: are un conținut caloric foarte mic și vine cu o armată de beneficii pentru organism.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Proprietățile ceaiului verde

Ceaiul verde, neîndulcit și preparat din frunze de cea mai bună calitate este una dintre cele mai concentrate surse de antioxidanți, care protejează celulele împotriva stresului oxidativ, îmbunătățesc funcția cerebrală și scad riscul cardiovascular. Acest ceai este bogat în polifenoli, substanțe chimice cu efecte antiinflamatorii și anticancerigene. Galatul de epigalocatechină (EGCG) este cel mai activ polifenol conținut de ceaiul verde, responsabil pentru multe dintre efectele benefice ale acestuia.

Ceaiul verde poate fi consumat ca înlocuitor pentru cafea, pentru că te poate menține activ și concentrat, dar conține o cantitate relativ mică de cofeină (aproximativ 20-45 miligrame per ceașcă) comparativ cu ceaiul negru (care are aproximativ 50 mg și cu cafeaua (95 mg per ceașcă).

Dacă în cazul altor ceaiuri poate fi mai puțin important de unde le iei sau cât costă, în ceea ce privește ceaiul verde este foarte important ca acesta să fie cumpărat de la producători de renume, chiar dacă prețul este puțin mai mare, pentru a te asigura de calitatea frunzelor. Altfel, s-ar putea să constați că atunci când bei un ceai verde de calitate inferioară gustul este unul prea astringent, îți face greață sau îți dă palpitații.

Beneficiile ceaiului verde

Iată care sunt beneficiile ceaiului verde și de ce poate fi util și pentru tine:

Ceaiul verde curăță organismul și ajută sistemul imunitar

Ceaiul verde te ajută să lupți cu radicalii liberi, care scad eficiența sistemului imunitar și au efect toxic asupra organismului. Bogat în antioxidanți sub formă de polifenoli, acest ceai împiedică deteriorarea prematură a celulelor și țin sub control funcțiile acestora. Ceaiul verde are în compoziție până la 40% antioxidanți, dar și multe alte substanțe active, vitamine și minerale: vitaminele A, B, E și C, fier, calciu, fosfor și potasiu, teină, aminoacizi, proteine, și alcaloizi cu efect de stimulare nervoasă.

Ceaiul verde contribuie la o memorie și o atenție mai bune

Știi deja că rolul cofeinei este să te mențină treaz, însă știi de fapt cum funcționează? Cofeina blochează în creier o substanță inhibatoare numită adenozină, și crește secreția de dopamină și norepinefrină. Rezultatul? Funcția cerebrală îmbunătățită, memorie mai activă și o stare de spirit mai bună.

Pe lângă cofeină, ceaiul verde conține și aminoacidul L-teanină, cu puternice efecte antidepresive. În combinație cu cofeina, această substanță creează efecte similare cu ale cafelei, însă reduce intensitatea acestora pe moment. Spre deosebire de cafea, care crește brusc timpul de reacție și energia din organism, ceaiul verde „însănătoșește” sistemul nervos pe termen lung.

Acest efect se observă în special în cazul persoanelor în vârstă. Mulți dintre oamenii care consumă regulat ceai verde pe parcursul vieții au un risc mai scăzut de îmbătrânire prematură, Alzheimer, Parkinson și demență.

Ceaiul verde este de ajutor în cura de slăbire

Printre beneficiile ceaiului verde se numără și faptul că ajută la slăbit. Ceaiul verde este recomandat în multe diete, datorită efectului său de a „antrena” metabolismul pe termen scurt. Această creștere a ratei metabolice duce la arderea mai rapidă a grăsimilor. Cu toate acestea, ceaiul verde nu are efecte magice, fiind doar un aliat de nădejde în cura de slăbire în completarea dietei adecvate, a sportului și a consumului de apă.

Unele studii susțin că ceaiul verde poate ajuta în lupta cu obezitatea, fiindcă are capacitatea de a arde grăsimea în zone predestinate depozitelor, cum este abdomentul. Țesutul adipos este preponderent în această zonă în special în cazul persoanelor obeze, dar nu numai.

Ceaiul contribuie la distrugerea fungilor, bacteriilor și virusurilor

Polifenolii din ceaiul verde s-au dovedit utili în lupta cu bacteriile și virusurile, cum este virusul gripal. De aceea, ceaiul verde este esențial pentru sistemul imunitar, în special cu rol de prevenție. Au fost realizate numeroase studii și în privința altor efecte de apărare ale polifenolilor și s-au observat foarte multe rezultate pozitive în cazul afecțiunilor orale. Ceaiul verde poate apăra de carii, de tartru, de bacteriile dăunătoare care pot cauza infecții gingivale sau respirație urât mirositoare, și chiar de cancerul oral.

Ceaiul verde reduce colesterolul, riscul de diabet și boli cardiovasculare

Băutorii de ceai verde au un risc cu 31% mai mic să sufere de boli cardiovasculare și un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip II. Ceaiul verde echilibrează nivelul colesterolului total, al colesterolului rău LDL și al trigliceridelor, curăță vasele de sânge, îmbunătățește circulația și oxigenarea sângelui. Toate aceste efecte scad simțitor riscul apariției unor boli de inimă.

Cât despre diabet, ceaiul verde crește sensibilitatea organismului la insulină și încurajează producerea acesteia în mod natural. În acest mod ține sub control nivelul zahărului din sânge (dacă este băut neîndulcit) și scade rezistența organismului la insulină.

Ceaiul verde întârzie îmbătrânirea pielii

Ceaiul verde protejează de razele UV și întârzie îmbătrânirea celulelor, datorită antioxidanților din compoziție. Acesta susține și regenerarea tegumentului, în cazul unor insolații sau arsuri solare. Din acest motiv se recomandă ca vara să bem ceai verde cu gheață și suc de lămâie.

Cum consumi ceaiul verde?

Ceaiul verde se consumă fierbinte, dar nu trebuie preparat cu apa la 100 de grade Celsius, ca majoritatea ceaiurilor, ci pe la 80-90 de grade și se lasă la infuzat 2-3 minute, nu mai mult. Cum spuneam, e important să folsosești frunze de ceai verde de calitate, de la producători de renume. Poate fi vorba de ceai verde simplu sau cu arome naturale de lămâie, mentă, trandafir și altele.

Dacă iubești ceaiul verde, poate vrei să încerci și cea mai pură, aromată și sănătoasă formă a sa: pudra Matcha. Ceaiul din pulbere de Matcha este ideal pentru un ritual japonez care te relaxează și energizează în același timp - poate fi folosit pentru ceaiuri, deserturi și chiar pentru tratamente faciale care să te răsfețe. Matcha este cea mai bogată în antioxidanți formă în care poți consuma ceaiul verde.

Ce efecte adverse poate avea consumul de ceai verde?

Ceaiul verde conține taninuri care pot crește cantitatea de acid din stomac. Excesul de acid poate duce la probleme digestive, inclusiv constipație, acie reflux și greață, mai ales dacă se beau cantități mari. În plus, prepararea ceaiului verde cu apă prea fierbinte poate exacerba aceste efecte secundare. Dacă mai bei și cafea, e bine să știi că  persoanele care consumă prea multă cofeină pot prezenta neliniște, insomnie sau bătăi neregulate ale inimii.

Dacă știi că ai probleme cu somnul, limitează-te la o cană de ceai verde în cursul dimineații (cât mai devreme, de preferat înainte de micul dejun) sau cel târziu până în prânz, pentru că dacă îl bei după-amiaza sau seara poți constata că nu mai adormi decât foarte greu. 

Consumul excesiv de ceai verde poate împiedica absorbția fierului, deci persoanele care au lipsă de fier sau au nevoie de un aport crescut de fier trebuie să discute cu medicul înainte de a bea ceai verde. Chiar și persoanele sănătoase, care nu suferă de lipsă de fier, trebuie să evite să consume ceaiul verde împreună cu alimente bogate în fier, deoarece absorbția acestuia mineral va fi împiedicată. De aceea e indicat să bei cana de ceai verde ori cu jumătate de oră înainte de micul dejun, ori între mese, deci nu alături de mâncare.

Cine nu ar trebui să bea ceai verde?

Deși ceaiul verde este o băutură cu multiple beneficii pentru sănătate, există anumite categorii de persoane care ar trebui să limiteze sau să evite consumul de ceai verde. Cel mai bine este să ceri sfatul medicului dacă te afli într-una dintre următoarele categorii:

Persoane care iau medicamente

Ceaiul verde poate interacționa cu anumite medicamente, precum cele pentru inimă, depresie, anxietate sau probleme de somn. Prin urmare, persoanele care iau astfel de medicamente ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a începe să consume ceai verde.

Pacienții cu boli hepatice

Ceaiul verde poate crește nivelul de enzime hepatice în organism, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele care suferă de boli hepatice. Aceste persoane ar trebui să ceară sfatul medicului dacă se gândesc să consume ceai verde.

Persoanele cu probleme de tensiune arterială

Ceaiul verde poate reduce tensiunea arterială, ceea ce poate fi problematic pentru pacienții care iau medicamente pentru tensiune arterială mare sau pentru cei care suferă de hipotensiune arterială. 

Femeile însărcinate sau care alăptează

Consumul excesiv de ceai verde poate fi dăunător pentru femeile însărcinate sau care alăptează, deoarece poate interferea cu absorbția de acid folic sau poate transfera cofeină la făt sau la copilul alăptat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCCIH - Green Tea
https://www.nccih.nih.gov/health/green-tea
NCBI - A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412948/
Studiul „A Review of the Role of Green Tea (Camellia sinensis) in Antiphotoaging, Stress Resistance, Neuroprotection, and Autophagy”, apărut în Nutrients. 2019 Feb; 11(2): 474. Published online 2019 Feb 23. doi: 10.3390/nu11020474, autori: Mani Iyer Prasanth et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1