Bășici pe piele: de ce apar și cum scăpăm de ele

Bășicile sunt supărătoare, dureroase și incomode, dar în cele mai multe cazuri nu indică nimic grav și se vor vindeca fără intervenție medicală. Unele infecții pot duce la apariția unor bășici pe piele, caz în care este nevoie de tratament, iar în situații rare o boală de piele poate produce bășici. Dacă ți-au apărut bășici pe piele în mod inexplicabil ar trebui să mergi la medic pentru diagnostic.
 
O bășică – cunoscută drept veziculă în limbajul de specialitate – este o porțiune a pielii plină cu lichid. Acestea pot fi umplute cu puroi, sânge sau cu partea limpede, apoasă a sângelui, numită ser. Majoritatea au formă de cercuri. În funcție de cauză, veziculul poate avea următoarele rezultate: mâncărime sau durere intensă sau foarte vagă. Ele pot apărea ca o singură veziculă sau în grupuri. Probabil că ești familiarizat cu bășicile dacă ai purtat mult timp încălțăminte inconfortabilă. Această situație des întâlnită duce la producerea de vezicule din cauza frecării unei porțiuni a pielii de pantof, anumite straturi de tegument desprinzându-se și umplându-se cu lichid.

În cazul în care cunoști cauza apariției veziculelor, tratează-le prin acoperirea acestora cu bandaje pentru a le proteja și a te simți confortabil. În cele din urmă fluidul se va resorbi iar bășica va dispărea. Nu înțepa bășica decât dacă te doare foarte tare, deoarece stratul de piele care acoperă fluidul te protejează de infecție. Dacă nu ești sigur de cauza apariției bășicilor, trebuie să mergi la medic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauzele bășicilor

Există câteva situații în care bășicile pot apărea ca urmare a unor afecțiuni temporare, cum ar fi:

Frecarea 

Frecare apare atunci când ceva se freacă de piele pentru mult timp, și sunt cele mai des întâlnite bășici. Frecvente în grădinărit sau construcții fără purtarea unui echipament de protecție, în purtarea unei perechi de încălțăminte nou achiziționată care nu este foarte comodă. În mod frecvent apare la nivelul mâinilor și al picioarelor. 

Frigul sau Căldura 

Temperaturile scăzute cum sunt cele prezente în sezonul rece, pot produce degerături pielii, dacă aceasta este expusă fără mănuși de protecție conforme cu temperatura. Același lucru se poate întâmpla și prin expunerea prelungită în radiațiile directe ale razelor UV în timpul verii. Manipularea mărfurilor congelate sau atingerea din greșeală a ochiuliu de aragaz sau cuptorul încins, pot de asemenea, să provoace vezicule, prin rănirea pielii. 

Dermatita de contact 

Dermatita de contact este o reacție alergică la iederă otrăvitoare, latex, adezivi, substanțe iritante precum chimicalele sau pesticidele. Poate cauza înroșirea și inflamarea pielii, inclusiv bășici.

Dermatita atopică 

Dermatita atopică este cunoscută și sub numele de eczemă, această afecțiune se manifestă de obicei ca o erupție cutanată. Dar, în anumite situații, puteți avea și vezicule pline cu lichid limpede. Eczema dishidrotică provoacă prurit prin aceste vezicule, pe palme și pe tălpile picioarelor. Veziculele pline cu puroi sunt un semn că eczema ta s-a infectat. Dacă crezi că ai putea avea o infecție a pielii, consultați-vă medicul.

Arsurile 

Dacă arsurile sunt suficient de grave, acestea pot produce bășici. Este vorba despre arsurile provocate de o sursă de căldură, chimicale sau arsurile solare

Mușcăturile de insecte 

Mușcătura sau înțepătura anumitor insecte poate provoca vezicule cu prurit. Spre exmplu, scabia, acarieni minusculi care se găsesc în piele, lasă uneori linii curbe de vezicule pe piele. Adesea atacă mâinile, picioarele, încheieturile și sub brațul. Mușcăturile de purici și ploșnițe pot provoca și ele mici vezicule. Păianjenul pustnic maro are o mușcătură care formează vezicule înainte de a se sparge și pentru a forma o rană deschisă dureroasă. Dacă întâmpini una din simptomele de mai sus, mergi imediat la medic.

Eczemele alergice

Eczemele alergice sunt afecțiuni ale pielii care sunt cauzate sau agravate de alergeni și care pot produce bășici. Un alt tip de eczemă, cea dishidrotică, poate duce la apariția bășicilor, însă cauzele sunt necunoscute. Tinde să apară apoi să dispară.

De asemenea, bășicile pot fi și un semn al anumitor infecții:

  • Impetigo – este o infecție bacteriană a pielii care poate apărea atât la copii cât și la adulți și se poate manifesta după o infecție virală.
  • Varicela – este o infecție cauzată de un virus și produce pete și bășici însoțite de mâncărimi.
  • Zona zoster – este cauzată de același virus care produce varicela. Virusul recidivează în cazul unor persoane mai târziu în timpul vieții și dă naștere unei iritații a pielii cu bășici.
  • Herpesul și leziunile herpetice rezultate pot cauza apariția bășicilor la nivelul pielii, inclusiv herpesul I și II (herpesul genital).
  • Erizipelul – este o infecție streptococică ce poate duce la apariția bășicilor.

Mai rar, bășicile sunt simptomul unei boli de piele. Pentru multe dintre următoarele probleme de piele cauzele sunt necunoscute, însă aceste afecțiuni care cauzează bășici pe piele sunt:

  • Porfiria;
  • Pemfigus;
  • Dermatita herpetiformă;
  • Epidermoliza buloasă.

Tratamentul bășicilor

Majoritatea bășicilor, chiar dacă sunt dureroase și produc disconfort, nu necesită tratament. Dacă le lași în pace vor dispărea, iar stratul de piele care le acoperă previne infecția. Pe cât posibil, abține-te să le înțepi sau să le spargi. Bășicile cauzate de frecare, alergeni sau arsuri sunt reacții temporare la acești stimuli.
Bășicile cauzate de infecții sunt și ele trecătoare, dar pot necesita tratament. Dacă crezi că suferi de vreo infecție mergi la medic pentru diagnostic corect și tratament adecvat.

Metode de prevenire a bășicilor

Pentru bășicile cauzate de frecare poți lua câteva măsuri simple:

  • Poartă întotdeauna încălțăminte potrivită și confortabilă;
  • Dacă ai mult de mers, poartă șosete speciale care reduc frecarea;
  • Dacă simți că o bășică începe să se formeze în timp ce mergi, oprește-te și acoperă zona cu un bandaj pentru a preveni frecarea în acea zonă a pielii.  

Mergi la medic dacă ai simptome precum febră, frisoane sau alte simptome asemănătoare gripei în același timp cu veziculele. Astfel poți afla din timp dacă ai putea avea un virus sau o infecție. Alte simptome ale infecției pot include: durere, umflare, roșeață sau căldură în zona afectată, dungi roșii care se îndepărtează de vezicule sau puroi care provine din acesta. Veziculele din jurul ochilor sau pe organele genitale sunt, de asemenea, un motiv de îngrijorare.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Blisters - https://www.nhs.uk/conditions/blisters/ 
HOW TO PREVENT AND TREAT BLISTERS - https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/prevent-treat-blisters 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1