Curiozități: spălatul manual al vaselor este sănătos! Iată de ce

Mașina de spălat vase este un ajutor de bază pentru gospodine, însă spălatul manual al vaselor vine la pachet cu o mulțime de beneficii care nu sunt deloc de neglijat, și care te pot face să renunți definitiv la mașina de spălat vase!

Dacă îți plac vasele curate și lucioase, probabil că te gândești că cea mai bună modalitate de a le spăla este să le bagi în mașina de spălat vase. Dar știai că spălatul manual al vaselor poate fi o alegere mult mai sănătoasă?

Beneficiile spălatului manual al vaselor 

În acest articol, sunt prezentate motivele pentru care spălatul manual al vaselor poate fi mai bun pentru sănătatea ta și a mediului.

Întărește sistemul imunitar

Vasele spălate manual nu sunt complet dezinfectate, așa cum sunt cele spălate în mașina de spălat vase, cu apă la temperaturi foarte ridicate. Așadar, mâncatul din vase spălate manual întărește sistemul imunitar.

Reduce stresul

Recomandările experților DOC.ro

Un studiu făcut de către cercetătorii de la Universitatea din Florida a scos la iveală faptul că spălatul manual al vaselor scade nervozitatea și stresul cu 27% și potențează inspirația și creativitatea cu până la 27%. De asemenea, în timp ce speli vasele, te poți concentra pe senzorialitatea activității: simțul tactil al apei, mirosul și sunetele asociate cu spălarea vaselor. Această atenție plină poate ajuta la reducerea gândurilor negative sau stresante și poate fi o formă de mindfulness.

Induce relaxarea

Potrivit psihologilor, spuma caldă care se formează în chiuvetă în timp ce spălăm vase ne ajută să ne relaxăm. Totodată, efortul depus pentru spălarea vaselor ne oferă o stare de bine. Spălarea manuală a vaselor poate fi o activitate liniștitoare și meditativă, care te poate ajuta să te relaxezi și să îți îmbunătățești starea de spirit. Această activitate îți oferă o ocazie de a te concentra asupra unei sarcini simple și de a lăsa deoparte toate preocupările și problemele pe care le ai în viața de zi cu zi. Prin urmare, spălarea manuală a vaselor poate fi o modalitate excelentă de a-ți relaxa mintea și de a te elibera de stres.

Scade riscul dezvoltării alergiilor

Studiile au arătat că un mediu steril favorizează dezvoltarea alergiilor. Pe de altă parte, expunerea la murdărie ne poate ajuta să ne protejăm de alergii. Oamenii de știință susțin că riscul de alergii scade considerabil în rândul copiilor care cresc în familii care nu folosesc o mașină de spălat vase, ci le spală manual.

Îmbunătățește concentrarea

Spălatul vaselor ne ajută să ne concentrăm, simulând gândirea și făcându-ne să fim prezenți. Studiile făcute în domeniu sugerează că spălatul vaselor poate fi considerat o tehnică de mindfulness eficientă.

Îi învață pe copii să fie independenți

Spălatul vaselor alături de cei mici îi poate învăța pe aceștia să fie independenți. Chiar dacă este o activitate care va produce dezastru în bucătărie, merită efortul. Important este să le explici celor mici că este esențial să strângi după tine atunci când faci mizerie. Astfel, cei mici își vor câștiga treptat independența.

Se folosește mai puțină apă

Când mașina de spălat vase nu este încărcată complet, aceasta folosește mai multă apă decât spălatul manual al vaselor. Dacă ai doar câteva vase murdare, nu este practic să aștepți până când mașina de spălat vase este plină, probabil că este mai bine să speli în chiuvetă. Spălând vasele de mână vei putea controla cantitatea de apă folosită. Poți folosi o cantitate minimă de apă, care nu numai că reduce costurile, dar poate fi, de asemenea, o modalitate de a economisi resursele naturale.

 

 

Se reduce expunerea la substanțele chimice

Mulți detergenți pentru vase conțin substanțe chimice puternice care pot fi dăunătoare pentru sănătate. Aceste substanțe pot provoca iritații ale pielii sau ale căilor respiratorii, dacă sunt inhalate. Prin spălarea manuală a vaselor, poți reduce expunerea la aceste substanțe chimice, deoarece poți controla cantitatea de detergent pe care o utilizezi. De asemenea, poți alege să folosești un detergent mai natural și mai sigur pentru mediul înconjurător sau poți chiar să-ți faci acasă detergentul tău.

Poți economisi energie electrică

Mașinile de spălat vase necesită o cantitate semnificativă de energie electrică pentru a funcționa. În plus, în majoritatea cazurilor, este necesară utilizarea unui ciclu de uscare, care consumă și mai multă energie. Spălarea manuală a vaselor poate fi mult mai economică, deoarece nu necesită utilizarea energiei electrice. Este posibil să utilizezi un pic de apă caldă, dar în comparație cu energiile necesare mașinii de spălat, aceasta este o cantitate neglijabilă.

Cum să faci acasă un detergent de vase DIY

Detergentul de vase din comerț conține o mulțime de substanțe chimice dăunătoare pentru organism, însă îl poți înlocui cu un detergent de vase DIY, preparat chiar de tine, din ingrediente pe care le ai deja la îndemână.

Ingrediente de care ai nevoie pentru a prepara un detergent de vase DIY:

  • 1 cană de borax (n.r. borat de sodiu)
  • 1 cană de carbonat de sodiu (n.r. soda)
  • ½ cană de zeamă de lămâie
  • ½ cană de sare grunjoasă.

Amestecă toate ingredientele menționate mai sus și pune-le într-un recipient pe care îl vei depozita într-un loc răcoros și întunecat. Agită bine recipientul înainte de a folosi detergentul de vase DIY. Folosește detergentul DIY așa cum îl folosești și pe cel din comerț. Ideal este să speli vasele cu apă cât mai caldă, pentru îndepărtarea eficientă a grăsimii.

De reținut!

Spălarea manuală a vaselor poate fi o alegere mult mai sănătoasă și mai ecologică decât utilizarea unei mașini de spălat vase. Poți reduce expunerea la substanțele chimice, poți economisi energie electrică și apă, poți îmbunătăți starea de spirit, poți economisi bani și poți fi mai atent la detalii. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Allergy in children in hand versus machine dishwashing”, autori: Bill Hesselmar, Anna Hicke-Roberts, Göran Wennergren - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25713281/ 
“Washing Dishes to Wash the Dishes: Brief Instruction in an Informal Mindfulness Practice”, autori: Adam W. Hanley, Alia R. Warner, Vincent M. Dehili, Angela I. Canto & Eric L. Garland - https://link.springer.com/article/10.1007/s12671-014-0360-9


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0