Faci prea multă curățenie? Acest obicei crește riscul de cancer pulmonar

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, însă știai că și o banală și aparent inofensivă curățenie îți poate pune sănătatea pulmonară în pericol? Iată cum te pot predispune produsele de curățenie la cancer de plămâni!

Studii efectuate de cercetătorii europeni a scos la iveală faptul că femeile care fac în mod regulat curățenie și folosesc produse de curățenie din comerț au probleme cu plămânii într-o mai mare măsură decât femeile care nu se ocupă cu curățenia.

Daunele aduse plămânilor de folosirea produselor de curățenie sunt comparabile cu fumatul a 20 de țigări pe zi, timp de cel puțin 10 ani. Un studiu longitudinal de 20 de ani realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Bergen din Norvegia a constatat că utilizarea produselor de curățat poate fi la fel de dăunătoare ca fumatul zilnic al unui pachet de țigări.

Oamenii de știință susțin că trebuie să continue cercetările pe această temă, însă bănuiesc că de vină pentru problemele pulmonare ar fi iritația cauzată de substanțele chimice agresive care se regăsesc în produsele de curățenie și care afectează în mod iremediabil mucoasa care căptușește la interior plămânii.

Și în cadrul mai multor studii realizate în Statele Unite ale Americii cercetătorii au găsit corelații îngrijorătoare din acest punct de vedere. Dr. Ahmed Arif, profesor de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord Charlotte, a spus că majoritatea produselor de curățat emit compuși organici volatili care pot irita căile respiratorii sau pot provoca cancer, cu cât le folosim mai des și nu luăm măsuri de protejare a căilor respiratorii și mâinilor. Cercetările sale au constatat că înălbitorul, majoritatea produselor de curățat toaletă și unele produse de curățat geamuri au fost legate de astm.

Produsele de curățare cumpărate în magazin conțin de obicei parfumuri sau substanțe chimice care pot fi dăunătoare mai ales celor cu boli pulmonare cronice. Multe substanțe de curățare conțin compuși organici volatili care eliberează gaze dăunătoare în aer și pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății pulmonare și agravează simptomele actuale ale BPOC - bronhopneumopatia cronică obstructivă.

Cele mai dăunătoare sunt, potrivit oamenilor de știință, produsele de curățenie sub formă de spray. Asta pentru că, în timpul pulverizării produsului de curățenie, particule mici de substanțe toxice sunt eliberate în aer și sunt inhalate mult mai rapid și mai ușor decât în cazul produselor de curățenie sub formă lichidă, de exemplu.

Pe lângă iritarea mucoasei, aceste produse de curățenie toxice limitează și capacitatea pulmonară.

Cum afectează, concret, produsele de curățenie sănătatea pulmonară?

În cele mai multe cazuri, produsele de curățenie conțin o serie de substanțe chimice periculoase, printre care și compuși organici volatili, prescurtați COV. Amoniacul și înălbitorii sunt, de asemenea, toxici și pun sănătatea în pericol.

Atunci când folosești un produs de curățenie, compușii organici volatili, dar și celelalte ingrediente toxice, sunt eliberați în aer, iar apoi sunt inhalați. După ce sunt inhalate, aceste substanțe afectează plămânii, declanșează reacții alergice sau chiar dureri de cap.

Iată câteva produse de curățenie care îți pot pune sănătatea în pericol:

  • Substanțele de curățat aragazul,
  • Produsele pentru curățarea suprafețelor din baie,
  • Produsele pentru spălarea podelei,
  • Spray-ul de șters praful,
  • Săpunul de vase lichid,
  • Înălbitorii de rufe,
  • Substanțele cu clor pentru vasul de wc, mai ales dacă se inspiră aer atunci când "se trage apa".

Nu amesteca niciodată înălbitori de rufe cu produse de curățenie care conțin amoniac, întrucât acest amestec eliberează o serie de gaze care pot cauza probleme de respirație cronice.

 

 

Cum îți poți proteja plămânii de ingredientele toxice din produsele de curățenie?

Singura modalitate prin care poți face asta este să îți protejezi căile respiratorii și mâinile atunci când folosești chimicalele pentru curățenie, scuturi covoarele, păturile, pernele, îmbibate cu praf și spori de mucegai sau mături zonele unde s-a acumulat mult praf.

Bineînțeles, ar fi indicat să nu mai folosești produse de curățenie care conțin ingrediente periculoase pentru sănătate. Asta înseamnă că trebuie să citești eticheta produselor de curățare și să le alegi pe cele care conțin cât mai puține ingrediente periculoase.

Dacă ai deja afecțiuni pulmonare grave, precum BPOC, astm, neoplazii pulmonare este indicat să renunți la folosirea produselor de curățenie în orice situație. Multe dintre petele sau suprafețele pe care le curățăm cu produse de curățenie agresive pot fi îndepărtate cu ajutorul unei cârpe umede sau cu ingrediente naturale.

De pildă, multe pete din gospodărie pot fi îndepărtate cu ajutorul unui amestec făcut din apă și oțet de mere ori cu o jumătate de lămâie.

Dacă există suprafețele pe care s-au format cruste, se poate folosi bicarbonatul de sodiu, care are efect abraziv. Acesta poate fi înmuiat în puțină apă, astfel încât să se formeze o pastă.

Se vor alege întotdeauna produsele de curățenie fără parfum și se vor folosi numai atunci când alternativele naturale nu dau rezultate – spre exemplu în cazul petelor foarte persistente, cum ar fi cele de rugină.

Copiii vor fi feriți de produsele de curățenie, iar în acest sens se recomandă să se facă curățenie atunci când micuții nu sunt acasă. În acest fel, contactul acestora cu substanțe periculoase este evitat.

Sănătatea pulmonară este extrem de importantă, așa că trebuie conservată în măsura în care acest lucru este posibil.

În plus, de la începutul pandemiei COVID, dezinfectarea suprafețelor este una dintre intervențiile frecvent recomandate pentru a reduce riscul transmiterii SARS-CoV-2. Cu toate acestea, rapoartele despre efectele acute asupra sănătății cauzate de utilizarea abuzivă și supraexpunerea la dezinfectanți au crescut de la începutul anului 2020. În timp ce toate unitățile publice, clinicile și saloanele se străduiesc să pună în aplicare politici mai stricte de curățare și dezinfectare, unii practicanți din domeniul sănătății publice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul dezinfectanților, care poate crește riscul de astm și respirație șuierătoare. Ca atare, există necesitatea unor recomandări clare cu privire la practicile de curățare și dezinfectare adecvate și mai ales sigure, care ar proteja oamenii de dezinfectanții potențial dăunători, reducând în același timp riscul de transmitere a unor posibili viruși sau bacterii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Chemicals inhaled from spray cleaning and disinfection products and their respiratory effects. A comprehensive review”, Clausen PA, Frederiksen M, Sejbæk CS, Sørli JB, Hougaard KS, Frydendall KB, et: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32810683/ 
"EAACI position paper: irritant-induced asthma", Vandenplas O, Wiszniewska M, Raulf M, de Blay F, Gerth van Wijk R, Moscato G, et: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24854136/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0