Faci prea multa curatenie? Acest obicei creste riscul de cancer pulmonar

Fumatul este principala cauza a cancerului pulmonar, insa stiai ca si o banala si aparent inofensiva curatenie iti poate pune sanatatea pulmonara in pericol? Iata cum te pot predispune produsele de curatenie la cancer de plamani!

curatenie cancer pulmonar

Studii efectuate  de cercetatorii europeni a scos la iveala faptul ca femeile care fac in mod regulat curatenie si folosesc produse de curatenie din comert au probleme cu plamanii intr-o mai mare masura decat femeile care nu se ocupa cu curatenia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daunele aduse plamanilor de folosirea produselor de curatenie sunt comparabile cu fumatul a 20 de tigari pe zi, timp de cel putin 10 ani. Un studiu longitudinal de 20 de ani realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Bergen din Norvegia a constatat că utilizarea produselor de curățat poate fi la fel de dăunătoare ca fumatul zilnic al unui pachet de țigări.

Oamenii de stiinta sustin ca trebuie sa continue cercetarile pe aceasta tema, insa banuiesc ca de vina pentru problemele pulmonare ar fi iritatia cauzata de substantele chimice agresive care se regasesc in produsele de curatenie si care afecteaza in mod iremediabil mucoasa care captuseste la interior plamanii.

Si in cadrul mai multor studii realizate in Statele Unite ale Americii cercetatorii au gasit coreltii ingrijoaratoare din acest punct de vedere. Dr. Ahmed Arif, profesor de epidemiologie la Universitatea din Carolina de Nord Charlotte, a spus că majoritatea produselor de curățat emit compuși organici volatili care pot irita căile respiratorii sau pot provoca cancer, cu cat le folosim mai des si nu luam masuri de protejare a cailor respiratorii si mainilor. Cercetările sale au constatat că înălbitorul, majoritatea produselor de curățat toaletă și unele produse de curățat geamuri au fost legate de astm.

Produsele de curățare cumpărate în magazin conțin de obicei parfumuri sau substanțe chimice care pot fi dăunătoare mai ales celor cu boli pulmonare cronice. Multe substanțe de curățare conțin compuși organici volatili care eliberează gaze dăunătoare în aer și pot avea efecte pe termen lung asupra sănătății pulmonare  și agravează simptomele actuale ale BPOC- bronhopneumopatia cronica obstructiva.

 

Cele mai daunatoare sunt, potrivit oamenilor de stiinta, produsele de curatenie sub forma de spray. Asta pentru ca, in timpul pulverizarii produsului de curatenie, particule mici de substante toxice sunt eliberate in aer si sunt inhalate mult mai rapid si mai usor decat in cazul produselor de curatenie sub forma lichida, de exemplu.

Pe langa iritarea mucoasei, aceste produse de curatenie toxice limiteaza si capacitatea pulmonara.

Cum afecteaza, concret, produsele de curatenie sanatatea pulmonara?

In cele mai multe cazuri, produsele de curatenie contin o serie de substante chimice periculoase, printre care si compusi organici volatili, prescurtati COV. Amoniacul si inalbitorii sunt, de asemenea, toxici si pun sanatatea in pericol.

Atunci cand folosesti un produs de curatenie, compusii organici volatili, dar si celelalte ingrediente toxice, sunt eliberati in aer, iar apoi sunt inhalati. Dupa ce sunt inhalate, aceste substante afecteaza plamanii, declanseaza reactii alergice sau chiar dureri de cap.

Iata cateva produse de curatenie care iti pot pune sanatatea in pericol:

  • Substantele de curatat aragazul
  • Produsele pentru curatarea suprafetelor din baie
  • Produsele pentru spalarea podelei
  • Spray-ul de sters praful
  • Sapunul de vase lichid
  • Inalbitorii de rufe.
  • Substantele cu clor pentru vasul de wc, mai ales cand se respira aerul atunci cand "se trage apa".


Nu amesteca niciodata inalbitori de rufe cu produse de curatenie care contin amoniac, intrucat acest amestec elibereaza o serie de gaze care pot cauza probleme de respiratie cronice.

Cum iti poti proteja plamanii de ingredientele toxice din produsele de curatenie?

 
 

Singura modalitate prin care poti face asta este sa iti protejezi caile respiratorii si mainile atunci cand folosesti chimicalele pentru curatenie, scuturi covoarele, paturile, pernele, imbibate cu praf si spori de mucegai sau maturi zonele unde s-a acumulat mult praf.

Bineinteles, ar fi indicat sa nu mai folosesti produse de curatenie care contin ingrediente periculoase pentru sanatate. Asta inseamna catrebuie sa citesti eticheta produselor de curatare sisa le alegi  pe cele care contin cat mai putine ingrediente periculoase.

Daca ai deja afectiuni pulmonare grave, precum BPOC, astm, neoplazii pulmonare este indicat sa renunti la folosirea produselor de curatenie in orice situatie. Multe dintre petele sau suprafetele pe care le curatam cu produse de curatenie agresive pot fi indepartate cu ajutorul unei carpe umede sau cu ingrediente naturale.

De pilda, multe pete din gospodarie pot fi indepartate cu ajutorul unui amestec facut din apa si otet de mere ori cu o jumatate de lamaie.

Daca exista suprafetele pe care s-au format cruste, se poate folosi bicarbonatul de sodiu, care are efect abraziv. Acesta poate fi inmuiat in putina apa, astfel incat sa se formeze o pasta.

Se vor alege intotdeauna produsele de curatenie fara parfum si se vor folosi numai atunci cand alternativele naturale nu dau rezultate – spre exemplu in cazul petelor foarte persistente, cum ar fi cele de rugina.

Copiii vor fi feriti de produsele de curatenie, iar in acest sens se recomanda sa se faca curatenie atunci cand micutii nu sunt acasa. In acest fel, contactul acestora cu substante periculoase este evitat.

Sanatatea pulmonara este extrem de importanta, asa ca trebuie conservata in masura in care acest lucru este posibil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
In plus, de la inceputul pandemiei COVID, dezinfectarea suprafețelor  este una dintre intervențiile frecvent recomandate pentru a reduce riscul transmiterii SARS-CoV-2. Cu toate acestea, rapoartele despre efectele acute asupra sănătății cauzate de utilizarea abuzivă și supraexpunerea la dezinfectanți au crescut de la începutul anului 2020. În timp ce toate unitățile publice, clinicile si saloanele se străduiesc să pună în aplicare politici mai stricte de curățare și dezinfectare, unii practicanți din domeniul sănătății publice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul dezinfectanților crește riscul de astm și respirație șuierătoare. Ca atare, există necesitatea ca  să e4xiste  recomandări clare cu privire la practicile de curățare și dezinfectare adecvate și sigure care ar proteja oamenii de dezinfectanții potențial dăunători, reducând în același timp riscul de transmitere a SARS-CoV-2.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

  1. Clausen PA, Frederiksen M, Sejbæk CS, Sørli JB, Hougaard KS, Frydendall KB, et al. Chemicals inhaled from spray cleaning and disinfection products and their respiratory effects. A comprehensive review. Int J Hyg Environ Health. 2020 Aug 1;229:113592. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ijheh.2020.113592.
  2. Vandenplas O, Wiszniewska M, Raulf M, de Blay F, Gerth van Wijk R, Moscato G, et al. EAACI position paper: irritant-induced asthma. Allergy. 2014 Sep ;69(9):1141–53. Available from: https://doi.org/10.1111/all.12448.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0