Cum recunoaștem și tratăm refluxul gastro-esofagian?

Refluxul gastro-esofagian patologic (RGE) sau boala de reflux gastro-esofagian reprezintă o stare patologică foarte supărătoare pentru pacient, care nu se poate hrăni bine, este într-o stare de disconfort pe toată perioada zilei și chiar nopții, care îi afectează starea psihică și fizică. Refluxul este generat de o perturbare a continenței cardiale (cardia este sfincterul care leagă esofagul de stomac) în principal a sfincterului inferior al esofagului. Apare în general la pacienții adulți de peste 35-40 de ani, în anumite condiții de stil de viață. 

Cauzele și simptomele

Refluxul gastric se asociază cu esofagită, din cauza iritării continue a mucoasei esofagiene, mai puțin rezistentă decât mucoasa gastrica la conținutul acid. Pacientul resimte arsura și dureri în spatele osului stern (în capul pieptului) regurgitație, greață, eructații, senzație de stomac prea plin, durere de gât și flatulență.  

În timp, apar deficitul ponderal, simptome respiratorii persistente – o tuse supărătoare și schimbări de comportament. 
Concomitent se poate instala anemia, dacă refluxul este asociat unei hernii mediastinale, în care se produc microsangerari persistente și melenă (scaun negru care denota prezența sângelui digerat în scaun). 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La nivelul rinofaringelui (partea din spatele nasului) și a regiunii posterioare a foselor nazale, poate să apară o inflamare a mucoasei și secreție vâscoasă (tot ca mod de apărare locală), pacientul resimțind senzația de mucozități ce merg din nas în gât și necesitatea de a le elimina. Refluxul la nivelul rinofaringelui poate întreține sinuzitele cronice și rinitele cronice hipertrofice (la adult) și otitele medii (la copil). 
Refulxul poate fi si fiziologic în perioada postprandială, cand este asimptomatic și fără efecte notabile pe mucoasa esofagiană și poate fi cauzat de exemplu, de ingerarea unor băuturi carbogazoase. 

RGE patologic 

Cauzele pot fi hernia hiatală, malpoziția cardio-tuberozitară, sechele după chirurgia gastrică. 

Mecanice: sondă nazogastrică, alăptare prelungită, hipertensiune abdominală (sarcină, mai ales în ultimul semestru) 
Consumul de alcool determină reflux gastro-esofagian  la 70 la sută din alcoolici. 

La pacienții cu reflux există și o serie de alimente implicate în scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior ce determină refluxul și evacuarea gastrică încetinită cum ar fi grăsimile, ciocolata și o dietă bogată în fibre, băuturile carbogazoase, menta, citricele, tomatele, condimentele, ceapa,  usturoiul, oțetul. 

În generarea refluxului sunt implicate și o serie de medicamente care conțin aspirina, teofilină, diazepam, estrogen, progesteron blocanții canalelor de Calciu, nicotină, levodopa (Parkinson) etc.

Refluxul gastro-esofagian se investigheaza prin endoscopie gastroesofagiană, în principal și se evidențiază leziuni pe mucoasa esofagiană.  

La examinarea endoscopică, pacienții pot prezența esofagită ușoară spre moderată, esofagită severă sau ulcerată, ori chiar ulcer gastric, ulcer duodenal, carcinom esofagian.  

RGE la adult poate determină: pneumonii de aspirație, mai ales la vârstnici și pacienții îndelung spitalizați, laringospasm, mișcare paradoxală a coardelor vocale, fenomene de asfixie tranzitorie, tuse cronică, disfonie, parestezii faringiene, faringită cronică atrofică, rinită cronică, sinuzită cronică (rareori). Postura greșită, stresul și anxietatea au fost raportate de către pacienți că fiind principalii factori de agravare. 

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian

Este în principal medicală, prin modificarea stilului de viață și tratamentul medicamentos. 

Modificarea stilului de viață constă în aplicarea următoarelor măsuri : 

 • oprirea fumatului și a consumului regulat șiș au excesiv de alcool 
 • evitarea alimentării cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, 
 • ridicarea capului patului cu 5-10 cm sau dormitul pe perne pătrate, mai înalte 
 • evitarea decubitului dorsal (odihnă în pat) timp de 3 ore după masă 
 • evitarea aplecatului imediat după masă 
 • pentru pacienții supraponderali sau obezi se impune scăderea în greutate
 • evitarea meselor abundente, de preferat 3 mese mai reduse cantitativ,  pe zi cu 2 gustări intercalate 
 • evitarea consumului de grăsimi, cafea, ciocolată, ceai, băuturi carbogazoase, mentă, citrice, tomate, condimente, ceapă, usturoi, oțet  

Tratamentul medicamentos are la bază folosirea următoarelor clase de medicamente : 

 • antiacide: neutralizează acidul gastric refluat cu ameliorarea rapidă a simptomatologiei 
 • antisecretorii: inhibă secreția acidă gastrică- blocanți receptori H2  și inhibitori de pompă de protoni 
 • prokinetice : stimulează golirea gastrică și clearence-ul esofagian 
 • protectori de mucoasă 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul medicamentos se instituie de catre medicul gastroenterolog sau chiar medicul de familie, pe bază investigațiilor complete și se poate face ani de zile, în cicluri de câte 2-3 luni cu pauză, boala având o evoluție periodică. 

Intervențiile chirurgicale sau endoscopice antireflux sunt necesare doar la o proporție mică de pacienți Tratamentul chirurgical- fundoplicatura Niessen,  precum și reducerea herniei mediastinale mari, efectuate de cele mai multe ori sub ghidaj endoscopic, sunt indicate în cazul eșecului tratamentului medicamentos în controlul simptomelor sau în vindecarea esofagitei și la pacienții ce necesită tratament antireflux pe termen lung, pentru prevenirea recăderilor clinice.  
 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0