Cum combatem celulita eficient și cu efecte de durată

De ce nu au și bărbații celulită? Sau au, dar extrem de puțină și doar în cazuri rare, cum sunt anumite patologii hormonale?  

De ce apare celulita?

Fiindcă la femei țesutul subcutanat, răspunzător de celulită, conține fibre paralele, care leagă  straturile superioare ale pielii de zona musculară, de unde și multiplele teorii cu privire la etiologia celulitei, aspectul ce se modifică pe măsură ce slăbim, ne îngrășăm, facem sport. 

Și care explică și unul din tratamente invazive ce presupune secționarea acestor septuri. Cert este că aceste structuri fibroase ce delimitează septurile pot fi și cheia gestionării corecte a celulitei. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai ales că grăsimea existentă între aceste septuri fibroase deformează pielea, dând aspectul vălurit specific, care ne deranjează atâta de mult! Apar fie depresiunile, fie umflăturile iar fibrele rămân la aceleași dimnesiuni, fiind mai puțin elastice. De cele mai multe ori, celulita se moștenește-dacă bunica sau mama s-au confruntat cu ea, sunt mari șanse s-o dobândești.  

La această moștenire contribuie și anumite probleme de natură hormonală, cum ar fi excesul de estrogeni, sau deficitul de progesteron, un ciclu menstrual neregulat și alte variații hormonale, cum sunt cele din timpul sarcinii, dintr-o insuficiență a circulației venoase sau limfatice, sau din cauza presiunii mecanice greșite. 

Așa zisul factor mecanic al generării celulitei este constituit din purtatul îmbrăcăminții prea strâmte, mai ales jeans, spre deosebire de ciorapii medicinali compresivi, care purtați cu regularitate, prin presiunea constantă și graduală pe care o exercitya asupra siistmeului limfatic, din contră, ajută la combaterea celulitei. 

Tot la greșeli intervine la multe persone cu celulită și alimentația. Dacă în dieta persoanei respective se regăsește o cantitate considerabilă de grăsimi animale, exces de glucide, conservanți, sodiu și aditivi alimentari, prea multe proteine în defavoarea unui consum scăzut de legume, de salate sau fructe proaspete, celulita se consolidează și este din ce în ce mai dificil de gestionat.  

În continuare am să enumăr și alți dușmani uzuali ai frumuseții noastre: sedentarismul, alcoolul în exces, fumatul. 
Iar dacă iei pilule contraceptive, poți să te aștepți să îți apara și celulita... 

Celulita poate fi ținută sub control și aspectul ei poate fi ameliorat,  prin câteva metode. 

Cremele din farmacii  

Este adevărat că și automasajul sau masajul regulat cu cremele din farmacii au rezultate bune, însă trebuie să recunoaștem, depinde mult de gradul de celulită, mărimea, zona în care s-a instalat și vechimea lor. La genul acesta de tratament răspund mai degrabă celulitele proaspăta instalate, de mici dimensiuni și “profunzimi”. 

Dintre cremele care au efect bun, amintim pe cele cu efect hipertermic,din ingrediente naturale, sau pe bază de cafeină, extract de iederă, scorțișoară, ardei iute, argilă, alge, spirulină etc. cremele se masează câteva minute zonele cu probleme. 

Înainte de a le aplica pe zonele cu probleme, este recomandat să îți faci un gomaj, pentru a scăpa pielea de celulele moarte, etapă ce contribuie la imbunatairea aspectului pielii și creșterea tonusului. 

Tratamente combinate cu infraroșu  

Printre cele mai promițătoare, tratamentele combinate se bazează pe masaj cu aparate însoțit de terapia cu razele infraroșii sau laser. Unul dintre cele mai solicitate tratamente pentru combaterea celulitei este combinația dintre electrostimulare și emisia de raze infraroșii. Razele infraroșii accentuează metabolismului celular, ceea ce intensifică arderile din timpul tratamentului, previne  febra musculară cauzată de electrostimulare și reduc sensibilitatea locală. Rezultatele durează până la șase luni. 

Mezoterapia 

Mezoterapia este o metodă de tratament a stratului mijlociu al pielii – mezodermul. Acesta este cel mai activ strat al pielii, care este responsabil de majoritatea afecțiunilor cutanate și asigură implicit aspectul pielii. Mezoterapia este un procedeu nechirurgical prin care se întroduc în structurile profunde ale tegumentelor diverse substanțe homeopatice, clasice și vitamine, ducând la îmbunătățirea circulației sangvine și limfatice. Mezoterapia are și efecte adverse (iritații, vânătăi, aspect neplăcut al pielii). 

Masajul viguros “anticelulitic” 

Efectuat manual sau cu aparate speciale, masajul are că scop îmbunătățirea circulației sanguine, eliminarea toxinelor și a lichidului reținut în exces. Lipomasajul se efectuează cu un aparat care prinde pielea între role. De regulă efectele sunt de scurtă durată. 

Scăderea în greutate 

Probabil cel mai  benefic remediu. Scăderea în greutate datorată exercițiilor fizice și unui regim alimentar corect crește tonusul general al musculaturii și duce la o piele mai sănătoasă. Celulita nu va dispărea cu totul, însă sigur se va ameliora nu numai ca aspect ci și ca funcționalitate.  

Liposucția  

Nu este o soluție pentru orice pacientă, ci poate doar pentru miniliposuctiile țintite, în care medicul urmărește și acest aspect. La depozitele mari de grăsime, deși se elimină o parte din aceasta, aspectul ulterior al pielii poate fi chiar mai rău. 

Terapia prin “frig” 

Fie că vorbim de criosauna fie de criolipoliza, temperaturile foarte joase controlate, sub zero grade pot ajută la eliminarea celulitei și grăsimii în plus. De exemplu, în cadrul procedurii de aerocrioterapie, efectuată în criosauna, corpul este expus unei temperaturi scăzute, de -180°C, pentru 2-3 minute.  
O scădere bruscă a temperaturii stimulează receptorii din piele, care transmit creierului semnale ca sângele să fie pompat spre organele interne, pentru a menține temperatura acestora la valoarea normală.  

După ce ieși din criosauna, sângele este pompat cu putere înapoi spre piele și extremități penru a o “incalzi”. În acest fel se îmbunătățește microcirculația și alimentarea cu oxigen a celulelor și sunt eliminate accelerat toxinele. Pe parcursul următoarelor ore, organismul începe procesul de reîncălzire prin care sunt arse până la 1000-3000 kcal.  
Prin aceste procese care se petrec în timpul și după procedurile de aerocrioterapie indirect se produc efecte benefice asupra celulitei și grăsimii în exces.   

În plus, după cum știm se produce și fenomenul “fetei Morgana” a celor care degera, respectiv, în momentul răcirii bruște se activează la nivelul sistemului nervos, eliberarea de endorfine în tot organismul, astfel că pe parcursul terapiei și starea ta psihică, somnul și odihnă vor fi foarte bune.  

Cu aparatul de criolipoliza se tratează localizat, atât excesul de grăsime cât și celulită. Sonda localizează depunerile de țesut gras și le aduce treptat la o temperatură de -5 grade Celsius, temperature la care stratul adipos se inflamează și se desprinde de celelalte țesuturi. 
Este nevoie de o expunere la frig până la 30-45 de minute pentru ca celulele grase să se dezintegreze, apoi într-un interval de 6 – 8 săptămâni, ele se distrug prin apoptoza și organismul le elimină treptat și natural, prin procesele metabolice. 

Mișcare, fructe și hidratare 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai potrivite sporturi pentru combaterea celulitei sunt mersul pe bicicletă, înotul, exercițiile de pilates și yoga. 

Dintre alimentele minune ce luptă împotrivă celulitei amintesc kiwi, grapefruitul, ananasul. Iar ca lichide-apa! Hidratarea corectă cu apa plată sau minerală ajută la prevenirea celulitei.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0