Varianta Delta a coronavirusului: întrebări și răspunsuri

Varianta Delta a condus la noi focare de COVID-19 în Europa și în restul lumii și ne-a reamintit că, pe lângă progresele înregistrate în lupta împotriva pandemiei datorită vaccinurilor, încă avem vulnerabilități în fața coronavirusului.

Tulpina Delta a SARS-CoV-2 a devenit dominantă în multe țări, afectând cu precădere persoanele nevaccinate, dar nu numai. Această variantă pare să se răspândească mai rapid decât formele anterioare ale coronavirusului, deci este mai contagioasă, în parte deoarece persoanele infectate cu aceasta au niveluri mult mai ridicate de virus în căile respiratorii. Prin urmare, cei care intră în contact cu persoanele infectate sunt mai predispuși să se infecteze la rândul lor.

Ce se mai știe din cercetările de până acum este că persoanele infectate cu varianta Delta pot avea simptome diferite și mai grave decât cele raportate anterior în pandemie. Febra este frecvent întâlnită, alături de cefalee, dureri în gât și secreții nazale.

Află în cele ce urmează câteva răspunsuri la întrebări care fac obiectul îngrijorării multor persoane în ceea ce privește varianta Delta:

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-COVID-19 împotriva tulpinii Delta? 

Multe persoane se întreabă dacă vaccinurile anti-COVID-19 sunt eficiente împotriva tulpinii Delta a coronavirusului sau dacă vor avea nevoie de încă un rapel. Cele mai clare date vin din studiile științifice, care arată că schemele complete de vaccinare protejează și împotriva acestei variante, deși protecția ar putea fi ușor mai scăzută. De aceea ar fi indicat ca persoanele vulnerabile să mai facă și o a treia doză de vaccin.

Un studiu a arătat că vaccinul de la Pfizer-BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice și 96% eficient împotriva spitalizării cauzate de infectarea cu varianta Delta, în timp ce vaccinul de la AstraZeneca a fost eficient 60% împotriva bolii simptomatice și 93% eficient împotriva spitalizării provocate de COVID-19 în urma infectării cu tulpina Delta. Studiile au urmărit participanții care au fost complet vaccinați cu ambele doze recomandate.

Moderna a raportat, de asemenea, despre studii în curs de desfășurare care indică faptul că vaccinul dezvoltat de această companie este eficient împotriva variantei Delta și a altor mutații, deși cercetătorii au observat o reducere modestă a titrurilor de neutralizare împotriva Delta în comparație cu eficacitatea sa împotriva virusului original.

Persoanele inoculate cu vaccinul de la Johnson & Johnson ar trebui să mai facă o doză cu alt vaccin?

O altă întrebare care circulă este dacă persoanele care au fost vaccinate cu produsul de la Johnson & Johnson, care necesită o singură doză, ar trebui să facă un rapel cu unul dintre vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm, adică cele produse de Pfizer-BioNTech și Moderna.

Răspunsul este deocamdată neclar. Unele experimente de laborator au indicat că nivelurile de anticorpi dintr-o singură injecție cu vaccinul de la Johson & Johnson sunt suficiente pentru a face față tulpinii Delta, deși altele sugerează că acești anticorpi nu oferă o protecție atât de mare împotriva acestei variante a SARS-CoV-2.

Este mai probabil ca persoanele infectate cu Delta să transmită virusul chiar dacă au fost vaccinate? 

Dacă vaccinurile și-au atins scopul principal în prevenirea formelor grave de COVID-19 și a deceselor cauzate de această boală,  au redus transmiterea virusului si perioada de transmitere, insa nu in totalitate. Este posibil ca impactul vaccinurilor anti-COVID-19 asupra transmiterii virusului să fie ceva mai mic în fața tulpinei Delta, dar nu inexistent.

Cine are cel mai mare risc de a contracta varianta Delta?

Dovezile emergente arată că riscul cel mai mare de a se infecta cu varianta Delta îl au persoanele nevaccinate împotriva COVID-19. Unele cercetări arată că în special persoanele sub 50 de ani au un risc mai crescut de a se infecta cu această tulpină.

„Un studiu din Marea Britanie a arătat că copiii și adulții sub 50 de ani au o probabilitate de 2,5 ori mai mare de a se infecta cu Delta”, spune dr. Yildirim. Până în prezent, în SUA nu a fost aprobat niciun vaccin pentru copiii de la 5 la 12 ani și, la sfârșitul lunii iulie, mai puțin de 50% dintre adolescenții din SUA au fost vaccinați.

Pe masura ce grupurile de varsta inaintata se vaccineaza, cei care sunt mai tineri si nevaccinati vor avea un risc mai mare de a face COVID-19 cu orice varianta, spune dr. Yildirim. „Dar Delta pare să aibă un impact mai mare asupra grupelor de vârstă mai mici decât variantele anterioare”.

Pe măsură ce se acumulează date despre Delta, oamenii de știință lucrează din greu pentru a învăța cât mai repede posibil. O întrebare importantă este dacă tulpina Delta genereaza forme mai grave decât virusul original. Informațiile timpurii despre severitatea Delta au inclus studii din Scoția și Canada, ambele citate de CDC, care au sugerat că varianta Delta ar putea avea riscuri de spitalizare mai mari pentru cei nevaccinați. 

Un raport din această vară, publicat în The Lancet Infectious Diseases, a constatat că persoanele din Anglia infectate cu Delta aveau dublu risc de spitalizare fata de cel al pacientilor  cu Alpha, care anterior era mutația dominantă în acea țară.

O altă întrebare se concentrează asupra modului în care Delta afectează corpul. Au fost raportate simptome care sunt diferite de cele asociate cu tulpina originală de coronavirus, spune dr. Yildirim. „Se pare că tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente”, spune ea. „Și durerile de cap, durerile în gât, rinoreea și febra sunt prezente pe baza sondajelor din Marea Britanie.”

Apariția variantei Delta înseamnă că SARS-CoV-2 nu va fi eradicat?

Nici înainte de apariția tulpinii Delta nu s-a ajuns la concluzia că boala COVID-19 va fi eradicată. În toată această perioadă în care ne întâlnim cu coronavirusul, corpurile noastre se obișnuiesc atât de mult să îl recunoască și să îl împiedice încât, în timp, acesta poate deveni mai puțin periculos.

Cu fiecare expunere la virus, fie printr-o infecție, fie printr-un vaccin anti-COVID-19 care imită expunerea, corpurile noastre sunt și mai antrenate pentru a lupta împotriva acestuia. Cercetătorii spun că este probabil ca, în cele din urmă, SARS-CoV-2 să intre în rândul virusurilor respiratorii care cauzează simptome ocazionale, cu rare excepții de forme grave de COVID-19 (cam cum se întâmplă în cazul gripei sezoniere).

Este posibil să apară și mai multe tulpini de coronavirus?

Varianta Delta este în prezent cea mai proeminentă tulpină a COVID-19, dar a apărut și Miu. Experții în sănătate subliniază în continuare că o parte semnificativă a populației lumii trebuie vaccinată pentru a lupta adecvat împotriva acestui virus. Atâta timp cât o bună parte dintre oamenii din întreaga lume nu sunt vaccinați, noi tulpini ale virusului vor continua să se dezvolte și să cauzeze probleme. 

Există întrebări și preocupări suplimentare cu privire la Delta, inclusiv Delta Plus - o subvariantă a Delta, care a fost găsită în SUA, Marea Britanie și alte țări. „Delta Plus are o mutație suplimentară față de ceea ce are varianta Delta”, spune dr. Yildirim. Această mutație, numită K417N, afectează proteina spike de care virusul are nevoie pentru a infecta celulele și aceasta este principala țintă pentru ARNm și alte vaccinuri, spune ea. „Delta Plus a fost raportat mai întâi în India, dar tipul mutației a fost raportat în variante precum Beta care au apărut mai devreme. Sunt necesare mai multe date pentru a determina rata reală de răspândire și impactul acestei noi variante asupra sarcinii și rezultatului bolii", adaugă dr. Yildirim.

Cum te poți proteja cel mai bine de varianta Delta?

Oamenii de știință afirmă că lucrul cel mai important pe care îl putem face pentru a ne proteja de Delta este să ne vaccinăm cu shemă completă. Acest lucru înseamnă că, dacă alegi un vaccin în două doze, cum ar fi cele de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, trebuie să faci ambele doze și apoi să aștepți perioada recomandată de două săptămâni pentru ca aceste vaccinuri să aibă efect complet și să dezvolți anticorpii necesari combaterii unei viitoare îmbolnăviri. Dacă alegi vaccinul într-o singură doză de la Johnson & Johnson, la fel, trebuie să aștepți două săptămâni după vaccinare pentru ca inocularea să aibă efect complet.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja de Delta este să vă vaccinați complet, spun medicii. În acest moment, asta înseamnă că, dacă faceți un vaccin cu rapel, cum ar fi Pfizer sau Moderna, de exemplu, trebuie să faceți ambele doze și apoi să așteptați perioada recomandată de două săptămâni pentru ca acestea să aibă efect complet. Datele de până acum au arătat că vaccinurile autorizate sau aprobate în SUA oferă în continuare o protecție puternică, în special împotriva bolilor severe, spitalizării și decesului, potrivit CDC.
CDC recomandă, de asemenea, o doză de rapel din vaccinul Pfizer-BioNTech pentru persoanele de 65 de ani și peste,

În plus, atât persoanele nevaccinate, cât și cele vaccinate trebuie să urmeze în continuare liniile directoare în vigoare de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2, cum ar fi purtarea măștii de protecție în spațiile din interior și în zonele aglomerate și respectarea normelor de igienă, precum spălatul corect pe mâini cu apă și săpun sau, în lipsa acestora, dezinfectarea cu un gel cu cel puțin 70% alcool.

 


 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Yale Medicine - 5 Things To Know About the Delta Variant
https://www.yalemedicine.org/news/5-things-to-know-delta-variant-covid
Imperial College London -  REACT-1 round 12 report: resurgence of SARS-CoV-2 infections in England associated with increased frequency of the Delta variant
https://spiral.imperial.ac.uk/bitstream/10044/1/89629/10/react1_r12_preprint_final.pdf
UCDavis Health - Delta variant: 8 things you should know about this COVID-19 strain
https://health.ucdavis.edu/coronavirus/covid-19-information/delta-variant.html
CDC - SARS-CoV-2 Variant Classifications and Definitions
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html#Concern

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0