Metale toxice, identificate in lichidul pentru tigarile electronice

Un nou studiu sugereaza ca lichidul pentru tigarile electronice poate contine un nivel ridicat de metale toxice si potential cancerigene.

„Nu stim daca acest nivel este periculos, dar existenta acestuia este ingrijoratoare si ar putea sa insemne ca metalele ajung in aerosolii pe care ii inhaleaza utilizatorii de tigari electronice” a declarat liderul studiului Ana Maria Rule din cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore. Rule este cercetator stiintific asistent in cadrul departamentului de sanatatea mediului si inginerie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta si colegii sai au analizat lichidul a cinci branduri de asa-numite tigari electronice din prima generatie, care se aseamana cu tigarile traditionale. Cercetatorii au descoperit ca lichidul care provine de la aceste branduri contine metale grele, precum cadmiu, crom, plumb, mangan si nichel. Cercetatorii avertizeaza ca aceste metale sunt toxice daca sunt inhalate.

La tigarile electronice din prima generatie, cartusul pentru lichid este depozitat foarte aproape de elementul de incalzire. Cand se incalzeste, lichidul produce aerosoli sau vapori pe care ultilizatorul ii inhaleaza. Cercetatorii sunt de parere ca aceste element de incalzire reprezinta principala sursa de metale periculoase.

„Poate ca ar fi bine ca organele de reglementare sa caute un alt material pentru elementele de incalzire ale tigarilor electronice” a mai spus Rule intr-un comunicat de presa al Scolii de Sanatate Publica Johns Hopkins. Cercetatorii nu au analizat daca este posibil ca cele cinci metale sa apara in aerosoli.

In prezent, conform cerintelor U.S. Food and Drug Administration, producatorii de tigari electronice trebuie sa precizeze lista de ingrediente si informatiile privind ingredientele potential daunatoare, inclusiv patru din cele cinci metale detectate in cadrul studiului, respectiv nichel, plumb, crom si cadmiu.

 

Citeste si Totul despre fumat: pericole, soluții, țigara electronică

 

Agentia a studiat, dar nu a propus inca norme cu privire la etichetarea tigarilor electronice. „A fost surprinzator sa constatam ca aceste metale se gasesc in proportii diferite in lichid” a precizat Rule. Ceea ce sugereaza ca Agentia pentru Alimente si Medicamente din SUA ar trebui sa ia in considerare reglementarea controlului calitatii dispozitivelor tigarilor electronice, precum si al ingredientelor lichidului acestora.

Tigarile electronice au fost concepute, in prima faza, cu scopul de a oferi un ajutor temporar pentru renuntarea la fumat. Insa acestea au avut un succes mare in randul populatiei, multi fumatori inlocuind permanent tigara clasica cu cea electronica. Un alt dezavantaj major al acestor tigari consta in faptul ca au devenit extrem de populare in randul adolescentilor, care le prefera in defavoarea tigarilor clasice. Aspectul modern al tigarii electronice, precum si aromele ce pot fi folosite intr-o asemenea tigara, fac din aceasta un accesoriu la moda printre adolescenti.

La ce riscuri te expune tigara electronica:

  • Contine nicotina, ceea ce inseamna ca prezinta acelasi risc de dependenta ca si tigara obisnuita
  • Lichidul pentru tigara electronica contine o serie de substante daunatoare pentru plamani
  • Nu se elimina riscurile ce vin la pachet cu fumul la mana a doua – aburii emanati de tigara electronica sunt la fel de periculosi pentru cei din jur, cum este si fumul emanat de tigara
  • Riscul de cancer nu este eliminat, ci reprezinta in continuare un motiv de ingrijorare pentru fumator
  • Riscul de afectiuni cardiace este, de asemenea, mare si la cei care fumeaza tigara electronica
  • Faptul ca iti creeaza impresia ca e mai putin periculoasa decat o tigara obisnuita te poate determina sa utilizezi mai des tigara electronica

Tutunul nu este, sub nicio forma, sanatos. De aceea, recomandat este sa se renunte la fumat, fie ca vorbim despre tigari obisnuite, fie ca vorbim despre cele electronice. Medicul de familie te poate ajuta sa combati dependenta de fumat, asa ca cere-i ajutorul la urmatorul consult!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Metal Concentrations in e-Cigarette Liquid and Aerosol Samples: The Contribution of Metallic Coils”, publicat pe jhsph.edu, autori: Pablo Olmedo, Walter Goessler, Stefan Tanda, Maria Grau-Perez, Stephanie Jarmul, Angela Aherrera, Rui Chen, Markus Hilpert, Joanna E. Cohen, Ana Navas-Acien si Ana M. Rule.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0