Bolile la care ne expune consumul de alcool

Consumul abuziv de alcool, mai ales pe perioade lungi (cum se intampla in cazul dependentei de alcool) poate cauza o serie de probleme de sanatate, incepand de la boli ale ficatului si pana la boli cardiace ori depresie.

Cand consumi cantitati de alcool care depasesc capacitatea organismului de a le metaboliza, excesul ramane in sange. Inima recircula alcoolul din sange prin sistemul cardiovasculator, determinand o serie de modificari la nivelul functiilor organismului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii sunt de parere ca zeci de boli (in jur de 60) pot fi favorizate sau declansate de consumul cronic de alcool. Unele dintre acestea sunt, insa, mai frecvente – iata la ce boli ne expune consumul de alcool in cantitati mari si pe perioade lungi de timp.

Boala hepatica – alcoolul este metabolizat, in mare parte, de ficat. De aceea persoanele dependente de alcool au adesea de-a face cu boli hepatice. Organismul metabolizeaza alcoolul in acetaldehida, care este o substanta toxica, cu potential cancerigen. In timp, aceasta substanta produce o serie de daune.

In prima faza, consumul abuziv de alcool poate cauza steatoza hepatica alcoolica, caracterizata de acumularea grasimilor in exces la nivelul ficatului. Aceasta boala este, pana intr-un punct, reversibila. Din cauza inflamatiei pe termen lung insa, aceasta boala poate duce la hepatita alcoolica, care la randul ei provoaca fibroza hepatica. In timp, fibroza poate evolua in ciroza hepatica, boala ce nu poate fi tratata decat prin transplant de ficat. Multe decese in randul alcoolicilor sunt cauzate de ciroza hepatica.

Anemie – consumul indelungat si abuziv de alcool poate determina scaderea numarului de globule rosii din sange, ceea ce duce la instalarea anemiei.

Boli cardiovasculare – consumul compulsiv de alcool (binge drinking), fie el si ocazional, poate favoriza formarea unui cheag de sange, care poate provoca un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Potrivit specialistilor de la Harvard, consumul compulsiv de alcool dubleaza riscul de deces in randul pacientilor care au suferit unui infarct miocardic.

Hipertensiunea arteriala si angina pectora sunt alte posibile complicatii ale alcoolului consumat in exces.

Boli gastrointestinale – alcoolul in exces poate provoca probleme la nivelul sistemului digestiv. Printre acestea se numara gastrita, refluxul gastroesofagian si ulcerul. Alcoolul afecteaza secretiile gastrice si poate intarzia digestia.

Pancreatita – consumul de alcool poate inflama pancreasul, determinand instalarea pancreatitei. Pana la 60% din cazurile de pancreatita sunt cauzate de consumul abuziv de alcool.

Malnutritie – alcoolismul poate cauza malnutritie si carente nutritionale atat din cauza ca dieta consumatorului nu este una sanatoasa si echilibrata, cat si din cauza ca nutrientii nu sunt absorbiti cum trebuie de sistemul digestiv.

Osteoporoza – consumul abuziv de alcool, mai ales in timpul adolescentei si tineretii, creste riscul de osteoporoza la batranete. Asta pentru ca alcoolul afecteaza nivelul de calciu si vitamina D din organism, stimuland totodata eliberarea de cortizol – aceasta combinatie afecteaza structura osoasa. Osteoporoza este asociata cu risc crescut de fracturi.

Depresie – depresia poate cauza dependenta de alcool, insa si alcoolismul poate avea ca urmare depresia. Studiile arata o asociere clara intre cele doua boli.

Acestea sunt doar cateva dintre afectiunile pe care le poate cauza consumul abuziv de alcool. Toate organele din organism sunt afectate de bauturile alcoolice consumate in exces si pe perioade indelungate. Dependenta de alcool nu are un impact negativ numai asupra vietii sociale a individului, ci si asupra sanatatii acestuia.

Toate riscurile pot fi reduse prin combaterea dependentei de alcool. Pacientul care are aceasta problema ar trebui sa ceara ajutor de specialitate. Familia, prietenii, dar mai ales un psiholog sau un medic psihiatru il pot ajuta pe acesta sa lupte eficient impotriva dependentei sale.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Chronic diseases and conditions related to alcohol use”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kevin D. Schiel, Charles Parry, Jurgen Rehm

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0