Boli care s-ar putea confunda cu artrita reumatoidă

Simptomele artritei reumatoide pot fi asemănătoare cu cele ale unor boli conexe. Spre exemplu, există multe simptome ale artritei reumatoide, precum dureri articulare, rigiditate, oboseală, similare cu cele ale bolilor autoimune, cu alte tipuri de artrită și cu anumite infecții bacteriene și virale.  

O parte importantă a diagnosticului artritei reumatoide constă în eliminarea altor posibile cauze ale simptomelor, cum ar fi boala Lyme, lupus și fibromialgia. Acest proces se bazează pe o combinație între examinare fizică, istoric medical, analize de sânge și imagistice. 

DOC EXPERT INSIGHTS

Cu toate acestea, chiar și după confirmarea diagnosticului de artrită reumatoidă, medicii pot lua în calcul și alte afecțiuni, dacă simptomele nu se ameliorează în urma tratamentului. 

Așadar, iată câteva dintre principalele afecțiuni care pot fi confundate cu artrita reumatoidă. 

Osteoartrita 

Cea mai des întâlnită formă de artrită este osteoartrita, o boală degenerativă a articulațiilor foarte asemănătoare în simptome cu artrita reumatoidă. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Printre principalele distincții între artrita reumatoidă și osteoartrită se numără:

-    Absența simptomelor de inflamație sistemică la osteoartrită
-    Instalarea la maturitate a osteoartritei
-    Osteoartrita afectează alte încheieturi față de artrita reumatoidă
-    La artrita reumatoidă, rigiditatea prelungită din prima parte a zilei poate dura peste 45 de minute, în timp ce la osteoartrită, aceste simptome sunt prezente mai puțin de 30 de minute
-    Durerile cauzate de osteoartrită se înrăutățesc, adeseori, la efort fizic, în timp ce la artrita reumatoidă, acestea se estompează 

Analizele de sânge și testele de imagistică pot ajuta medicul să formuleze un diagnostic cât mai precis. Factorul reumatoid este de obicei prezent la artrita reumatoidă, dar nu și la osteoartrită, iar cele două boli au aspecte radiografice diferite. 

Artrita psoriatică

Artrita psoriatică și alte spondiloartropatii se pot manifesta în mod asemănător cu artrita reumatoidă, dar, în multe cazuri, pot fi diferențiate cu ajutorul analizelor de sânge. 

Un nivel crescut de factor reumatoid sau de anti-proteine citrullinate sunt, de regulă, prezente la artrita reumatoidă, în timp ce artrita psoriatică nu prezintă acești indicatori. 

În plus, artrita reumatoidă debutează la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare, iar artrita psoriatică afectează mai degrabă coloana și articulațiile sacroiliace. 

Alte caracteristici cheie ce ajută în diferențierea artritei psoriatice de artrita reumatoidă includ:

-    Absența simptomelor la articulațiile mici
-    Umflarea degetelor de la mâini și picioare
-    Apariția erupțiilor psoriatice

Artrita virală

Infecțiile virale, cum ar fi HIV, hepatitele B și C sau parovirusul B19, pot cauza dureri și inflamație la nivelul articulațiilor și da simptome asemănătoare cu cele ale artritei reumatoide. 

Artrita virală poate fi adesea distinsă de către cea reumatoidă prin prezența iritațiilor cutanate și a istoricului de expunere la diferite virusuri. De exemplu, o călătorie recentă în Italia, India sau în insulele Oceanului Indian reprezintă un factor de risc pentru expunerea la alfavirusul chikungunya, care dă dureri articulare, febră și iritație cutanată. 

Medicul poate solicita analize de sânge pentru a elimina cauzele de infecție virală și, deci, artrita virală ca diagnostic. Tratamentul acestei afecțiuni se axează, de regulă, pe managementul durerii, iar simptomele dispar de la sine în decursul câtorva săptămâni. 

Boala Lyme

Boala Lyme se declanșează în urma mușcăturii de căpușă care poartă una dintre bacteriile Borrelia burgdorferi sau Borrelia mayonii. Durerile articulare și umflarea locală sunt simptome ale bolii Lyme ce apar și la artrita reumatoidă. Primul semn al bolii Lyme este iritația cutanată, prezentă în 70% din cazuri, care apare undeva între trei și 30 de zile de la mușcătura de căpușă. Dacă nu este tratată la timp, boala Lyme poate duce la instalarea artritei cronice, cu dureri articulare severe și inflamație în special în zona genunchilor și a articulațiilor mari. 

Printre simptomele care diferențiază boala Lyme de artrita reumatoidă se numără și:

-    Dureri de cap acute și rigiditate a gâtului
-    Pierderea tonusului muscular la nivelul unei părți a feței
-    Dureri intermitente ale tendoanelor, mușchilor, articulațiilor și oaselor
-    Palpitații cardiace sau aritmie
-    Stare de amețeală și respirație tăiată

Boala Lyme este diagnosticată în urma analizei de anticorpi. Durează câteva săptămâni pentru ca sistemul imunitar să dezvolte suficienți anticorpi pentru a putea fi detectați, așa încât o infecție recentă nu va da un rezultat pozitiv. De aceea, se recomandă repetarea analizei la aproximativ șase săptămâni distanță. 

Printr-un tratament administrat la timp, cu antibiotice, boala Lyme poate fi vindecată, deși simptomele pot ține până la șase luni. O întârziere în furnizarea tratamentului poate îngreuna procesul de vindecare și poate duce la instalarea durerilor cronice. 

Fibromialgia 

Fibromialgia este o afecțiune dureroasă cronică ce poate fi confundată cu artrita reumatoidă sau cu alte afecțiuni reumatice. Atât artrita reumatoidă, cât și fibromialgia pot da dureri articulare și rigiditate, dar la fibromialgie durerea apare în stare de repaus și este exacerbată de utilizarea încheieturilor. Investigațiile imagistice sunt folositoare pentru diferențierea fibromialgiei de artrita reumatoidă. În plus, analizele de sânge pentru fibromialgie pot ajuta în stabilirea unui diagnostic exact.   

În plus, fibromialgia poate da următoarele simptome, care nu apar la artrita reumatoidă:

-    Stare de oboseală acută
-    Ceață mentală
-    Anxietate și depresie
-    Dureri de cap
-    Sindrom de colon iritabil
-    Senzație de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor
-    Probleme de somn  

Lupusul și scleroderma

Aceste două boli autoimune prezintă, în cazuri frecvente, simptome foarte asemănătoare cu cele ale artritei reumatoide. În timp ce lupusul și scleroderma sunt două afecțiuni diferite, acestea tind să se suprapună frecvent. 

O diferență bine conturată între artrită și lupus sau scleroderma este sursa durerilor articulare. Astfel, la artrită, eroziunea osoasă și deficiența de fluid sinovial sunt cele care cauzează durerea. La lupus și scleroderma, în schimb, durerile articulare sunt cauzate de leziuni ale țesutului conjunctiv al ligamentelor și tendoanelor. Aceste diferențe sunt, de regulă, evidente la investigațiile imagistice. 

Pacienții cu lupus și scleroderma sunt, de regulă, seropozitivi în ceea ce privește factorul reumatoid, deci și analizele de sânge pot fi de ajutor în acest sens. 

Alte simptome ale lupusului sau sclerodermei care nu sunt prezente la artrită includ:

-    Disfuncții esofagiene sau alte probleme digestive
-    Sindromul Sjögren, care afectează glandele producătoare de fluide, cum ar fi glandele salivare sau lacrimale


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Very Well Health - Diseases That Mimic Rheumatoid Arthritis
https://www.verywellhealth.com/diseases-that-mimic-rheumatoid-arthritis-190335 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1