La 30 de ani, ai colesterol mare? Ce inseamna pentru sanatatea ta

Hipercolesterolemia (valoarea crescuta a colesterolului) in decada a treia si a patra de viata iti creste riscul ulterior de a suferi de afectiuni ale inimii.

Cei mai multi dintre adultii tineri presupun ca au la dispozitie ani buni pana cand vor avea motive de ingrijorare in ceea ce priveste valorile colesterolului din sange. Insa descoperirile din 2015 facute de cercetatorii de la Institutul de Cercetare Clinica Duke sugereaza ca pana si valorile usor ridicate ale colesterolului in cazul adultilor sanatosi, intre 35 si 55 de ani, ar putea avea un impact pe termen lung asupra sanatatii inimii acestor persoane, iar fiecare deceniu in care suferim de hipercolesterolemie ne creste riscul de boala cardiovasculara cu pana la 39%, potrivit sciencedaily.com.

Aceste descoperiri au fost publicate in jurnalul "Circulation", al Asociatiei Americane a Inimii (AHA sau American Heart Association). Autorul care a condus studiul, dr. Ann Marie Navar-Boggan, compara efectele cumulative ale colesterolului crescut cu impactul si efectele pe termen lung ale fumatului.

"Numarul de ani in care o persoana a avut colesterolul crescut sau «anii lipidelor crescute» te pot afecta intr-un mod similar cu numarul de «ani cu pachete de tigari», adica numarul anilor in care ai fost fumator", a declarat Ann Marie Navar-Boggan. "Acest numar de ani arata ceea ce le facem vaselor noastre de sange la 20 de ani, la 30 de ani si la 40 de ani pregateste bazele pentru boala care va fi prezenta mai tarziu in viata noastra. Daca asteptam pana cand vom implini 50 sau 60 de ani ca sa ne gandim la prevenirea bolilor cardiovasculare, din pacate, zarurile au fost deja aruncate.", mai spune autoarea cercetarii.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru acest studiu, Ann Marie Navar-Boggan si colegii sai de la universitatile Duke, Boston si McGill au examinat datele referitoare la 1478 de adulti care nu sufereau de o boala cardiovasculara la varsta de 55 de ani, si care au luat parte la un alt studiu (Framingham Heart Study), care a inceput in 1948.

Putine studii au reusit sa adune informatii de calitate despre sanatatea cardiovasculara, asa cum a facut-o studiul Framingham. Datele numeroase colectate de-a lungul timpului le-a permis cercetatorilor sa analizeze efectele pe termen lung ale colesterolului la persoanele tinere, un subiect despre care nu se stiu foarte multe, deoarece este nevoie de decenii bune in care subiectii sa fie urmariti.

Cercetatorii au calculat perioada de timp in care fiecare participant a avut colesterolul marit pana la implinirea varstei de 55 de ani si apoi participantii au fost urmariti pe o perioada de pana la 20 de ani, pentru a se vedea cum nivelurile colesterolului le-au influentat riscul de boala cardiovasculara.

Pentru acest studiu, colesterolul marit a fost definit ca fiind colesterolul non-HDL, egal cu 160 mg/dL sau peste aceasta valoare. Cercetatorii au descoperit rezultate similare pentru pacientii cu colesterol LDL sau colesterolul "rau", care avea o valoare de 130 mg/dL sau peste 130.

La varsta de 55 de ani, aproape 40% dintre participantii la studiu aveau cel putin 10 ani de expunere la colesterolul crescut. In decursul urmatorilor 15 ani, riscul lor de boala cardiovasculara a fost de 16,5%, de aproape 4 ori mai mare decat procentul de 4,4% observat in randul persoanelor fara colesterol marit.

Fiecare decada de viata definita de colesterolul marit a crescut riscul de boala de inima cu pana la 39%, sugerand astfel ca efectele cumulative ale cresterilor usoare sau moderate ale colesterolului prezinta un risc semnificativ pentru sanatatea inimii noastre.

Probleme pe termen lung

Surprinzator este ca, spun cercetatorii, efectul colesterolului marit este poate chiar mai puternic in randul adultilor care sunt oarecum sanatosi. Astfel ca, desi tii sub control alti factori din viata ta - nu fumezi, tensiunea arteriala este normala, greutatea ta este normala, nu ai diabet zaharat - faptul ca ai colesterolul marit pe parcursul a multi ani tot iti poate cauza probleme de sanatate pe termen lung.

Studiul sugereaza ca adultii care sunt, totusi, sanatosi de la varsta de 35 de ani si pana la 55 de ani ar putea fi un grup important, care trebuie sa ia in considerare mai devreme controlul colesterolului, pentru a nu avea probleme mai tarziu.

Ce trebuie sa retinem?

Nu este niciodata prea devreme pentru a incepe sa ne gandim la sanatatea inimii noastre. Prin adoptarea unei diete sanatoase si prin faptul ca ne mentinem activi din punct de vedere fizic, aceste masuri ne pot ajuta sa ne imbunatatim valorile colesterolului. NU uita ca prea mult colesterol acumulat in sange este un factor de risc care poate insemna un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

Daca ai peste 40 de ani (si chiar daca ai putin peste 30 de ani), poti afla foarte simplu daca te incadrezi in grupa de risc cardiovascular crescut.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • British Heart Foundation - https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2015/january/high-cholesterol-levels-in-your-30s-could-have-long-term-impact-on-heart-health
  • Studiul publicat online de sciencedaily.com: "Hyperlipidemia in Early Adulthood Increases Long-Term Risk of Coronary Heart Disease.", publicat in Circulation, in 2015, autori: Ann Marie Navar-Boggan, Eric D. Peterson, Ralph B. D'agostino, Benjamin Neely, Allan D. Sniderman, Michael J. Pencina.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0