Factori de risc in dislipidemie

Colesterolul din sange este unul dintre factorii de risc major pentru bolile de inima. Nivelul ridicat de colesterol din sange in sine nu provoaca simptome, atat de multi oameni nefiind constienti ca nivelul lor de colesterol este prea ridicat.

Complicatiile dislipidemiei

Scaderea colesterolului este importanta pentru toata lumea - tineri, cei de varsta mijlocie si adulti in varsta, femei si barbati si persoanele cu sau fara boli cardiace. Unii oameni sunt cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, deoarece acestia au diabet zaharat (care este un puternic factor de risc) sau o combinatie de factori de risc pentru bolile de inima.

Dislipidemia poate provoca ateroscleroza, care reprezinta ingustarea arterelor. Abuzul cronic de alcool poate avea ca rezultat cresterea nivelurilor de lipide sangvine.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cantitatea excesiva de lipide din sange poate creste incidenta bolilor de inima prin blocarea arterelor. Sunt studii care spun ca, pe de alta parte, consumul de vin rosu poate ajuta la cresterea nivelului de lipoproteine cu densitate mare in sange (asa numitul colesterol HDL, cel considerat "bun"). In plus, femeile care folosesc contraceptive orale pot avea un risc crescut de dislipidemie.

Factorii care cresc riscul unui pacient cu dislipidemie sunt:

  • valoarea crescuta a colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate mica, prezente in sange); 
  • prezenta sau absenta bolii cardiace ischemice (infarct miocardic, angina pectorala, interventii pe vasele coronare - angioplastii, bypass coronarian), alta forma de boala aterosclerotica (afectarea arterelor membrelor inferioare - asa numita "arterita", afectarea arterelor cerebrale, prezenta unui anevrism de aorta);
  • diabetul zaharat;
  • multipli factori de risc asociati (fumatul, hipertensiunea arteriala cu valori mai mari de 140/90 mm Hg sau folosirea medicatiei hipertensive, HDL sub 40 mg/dl, istoric familial de boala cardiaca ischemica la rude de sex masculin cu varte mai mici de 55 ani si la rude de sex feminin cu varste sub 65 ani, varsta (barbatii de peste 50 de ani, femeile de peste 60 de ani).

Dislipidemia este un factor independent de risc pentru bolile cardiovasculare si progresia bolii cronice de rinichi. Trebuie retinut ca daca ati avut infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC) sau aveti diabet zaharat, riscul de boala cardiovasculara este maxim.

Ce este dislipidemia?

Dislipidemia se refera la valori anormale ale unui tip (sau ale mai multor tipuri) de lipide din sange. Sa nu uitam ca sangele nostru contine trei tipuri principale de lipide (grasimi):

•    lipoproteine cu densitate mare/inalta (colesterolul HDL)
•    lipoproteine cu densitate mica/scazuta (colesterolul LDL)
•    trigliceride.

Daca suferi de dislipidemie, de regula asta inseamna ca valorile colesterolului tau LDL sau nivelurile trigliceridelor tale sunt prea mari, nu sunt tocmai normale. Totodata, dislipidemie inseamna si daca valorile colesterolului HDL sunt prea scazute.

Exista mai multe tipuri de dislipidemii

Dislipidemia este impartita in formele primare si in tipurile secundare. Dislipidemia primara este mostenita, iar cea secundara este o afectiune dobandita, asta inseamna ca ea se dezvolta din alte cauze, cum ar fi obezitatea sau diabetul.

Care sunt factorii care iti cresc riscul de dislipidemie?

Mai multe comportamente pot duce la dislipidemie. Acestea includ:

o    fumatul,
o    obezitatea si un stil de viata sedentar,
o    consumul unor alimente bogate in grasimi saturate si in grasimi trans.

Si consumul excesiv de alcool poate sa contribuie la nivelurile mari ale trigliceridelor, spun specialistii. In plus, ai un risc mai mare de dislipidemie primara daca unul dintre parintii tai sau ambii parinti au avut dislipidemie.

Varsta avansata este, de asemenea, un factor de risc pentru colesterolul marit. Femeile tind sa aiba valori mai mici ale colesterolului LDL, in comparatie cu barbatii, insa lucrul acesta e valabil pana la menopauza. Acesta e momentul in care valorile colesterolului LDL la femei incep sa creasca.

Alti factori care iti pot creste riscul de dislipidemie sunt:

o    diabetul de tip 2,
o    hipotiroidismul,
o    o boala cronica renala.

Nu o confunda cu hiperlipidemia!

Poate ca ai mai auzit termenul "hiperlipidemie", folosit interschimbabil cu cel de "dislipidemie". Dar acest lucru nu este in intregime corect.

Hiperlipidemia se refera la valorile mari ale colesterolului LDL sau ale trigliceridelor. Dislipidemia poate sa se refere la niveluri care sunt fie prea mari, fie prea scazute decat valorile considerate normale pentru acele grasimi (lipide) din sange.

Schimbarile nesanatoase pe care le faci in stilul tau de viata iti pot creste valorile colesterolului "rau" (LDL) si pot sa scada nivelurile colesterolului "bun" (HDL).

Aceste optiuni sau schimbari in stilul tau de viata care te supun unui risc mare de a avea colesterolul mare includ faptul ca:

o    mananci alimente care contin grasimi saturate si grasimi trans,
o    mananci proteine de origine animala, precum carnea rosie si produsele lactate,
o    nu faci suficienta miscare,
o    nu mananci suficiente grasimi sanatoase,
o    suferi de obezitate,
o    ai o circumferinta prea mare a taliei,
o    fumezi,
o    consumi alcool in exces.

Valorile anormale ale colesterolului pot fi descoperite si la anumite persoane care sufera de unele afectiuni:

o    o boala renala
o    diabet zaharat
o    sindromul de ovare polichistice
o    sarcina
o    glanda tiroida subactiva
o    boli ereditare.


In acelasi timp, valorile colesterolului tau ar putea fi afectate de anumite medicamente pe care le iei:

•    pilulele contraceptive
•    diureticele
•    unele medicamente pentru depresie.
 

 


Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0