Recuperarea după un infarct miocardic sau accident vascular include și reintegrarea în societate, la locul de muncă și în grupul de prieteni. Pacientul care a trecut printr-o experiență de viață impresionantă are nevoie de o abordarea aparte, chiar dacă repercusiunile evenimentului nu sunt grave și vizibile.
Suportul psihologic și atitudinea corectă
Întoarcerea la locul de muncă a unui pacient care a suferit un AVC sau un infarct este o situație delicată atât pentru el, cât și pentru colegi și familie. Majoritatea persoanelor nu știu cum să găsească echilibrul perfect între grijă și grija exagerată. Pacientul trebuie să se simtă din nou un om „normal” și să și reia stilul de viață, însă atât el cât și colectivul trebuie să îți însușească ideea că supraviețuirea unui astfel de eveniment presupune o schimbare destul de mare a obiceiurilor.
În funcție de sarcinile de la locul de muncă dar și a urmărilor accidentului vascular, pacientul se poate să fie nevoit să își modifice stilul de muncă sau responsabilitățile. De exemplu, poate renunța la căratul unor greutăți foarte mari, se va deplasa în scaun cu rotile sau va scrie puțin mai greu la calculator. Chiar și atunci când evenimentul nu a lăsat urmări, sănătatea sa este mai fragilă decât înainte și trebuie abordată ca atare.
Monitorizarea medicală constantă
Nu doar atunci când simțim dureri în piept trebuie să ne adresăm medicului, în special după ce am suferit un eveniment cardiac. Legătura cu medicul trebuie să fie constantă, vizitele la acesta periodice și organizate. Foarte multe persoane neglijează acest aspect după revenirea la birou și reluarea programului obișnuit de viață, și de cele mai multe ori acuză lipsa de timp ca fiind principalul motiv.
Orice pacient trebuie să își umrărească îndreaproape simptomele, schimbările de stare, de somn sau poftă de mâncare, să comunice permanent cu medicul și să îi adreseze acestuia toate întrebările pe care le are, pentru a obține răspunsuri personalizate stării sale.
Sedentarismul și dieta
Principala cauză a unui accident vascular sau a unui infarct miocardic este circulația îngreunată a sângelui. Blocarea arterelor se produce ca urmare a depunerii de plăci de grăsime pe pereții acestora sau ca urmare a formării unui cheag de sânge.
Pentru a facilita circulația sângelui și un ritm cardiac normal, luați pauze la fiecare oră. Sedentarismul este unul dintre cele mai mari pericole pentru pacienții din această categorie, fiindcă ridică dramatic riscul de recidivă. Dacă aveți un loc de muncă care presupune statul la birou, nu vă lăsați furați de sarcini și nu uitați de pauzele regulate. Plimbați-vă puțin prin clădire, urcați câteva scări, sau orice alte mici exerciții pe care vi le recomandă medicul.
În privința dietei, nu săriți peste nicio masă și faceți tot posibilul să mâncați sănătos, la ore fixe. Împachetați de acasă prânzul și 2 gustări ușoare, care să vă asigure grăsimile sănătoase necesare și să vă împiedice să cădeți în capcana gustărilor sărate sau extrem de dulci.
Cum te reintegrezi la locul de muncă după un infarct miocardic (atac de cord)
Revenirea la locul de muncă este o parte foarte importantă a recuperării tale. Cu cât planifici mai devreme, cu atât sunt mai bune şansele tale de a te întoarce mai repede la muncă.
Decide, împreună cu medicul tău, cu echipa de medici care s-a ocupat de cazul tău şi cu alţi specialişti când să te întorci la locul de muncă. Aceştia îţi vor spune cum să te pregăteşti pentru revenirea la job şi tipul de activităţi care vor fi cele mai bune pentru a te ajuta în perioada de recuperare.
De regulă, poţi să te reîntorci la muncă la câteva săptămâni după ce ai venit acasă de la spital, însă această decizie depinde de cât de repede te recuperezi şi de cât de solicitant din punct de vedere fizic este jobul tău. Dacă ai avut o operaţie de bypass, atunci va dura mai mult timp până te vei reîntoarce la muncă. Ar putea să dureze 4-6 săptămâni pentru un job de birou sau ar putea să dureze mai mult dacă ai o muncă mai degrabă fizică, solicitantă.
Este posibil să vrei să nu aştepţi până când te-ai recuperat complet, aşa că este important să încerci să menţii o atitudine pozitivă şi să îţi menţii motivaţia. Concentrează-te pe ceea ce poţi face şi nu pe ceea ce nu poţi face. Dacă trebuie să faci o muncă fizică, solicitantă, va trebui mai întâi să te ocupi de reconstruirea rezistenţei corpului tău. Poţi începe prin a-i ruga pe cei de la locul de muncă să îţi dea activităţi mai uşoare sau să îţi aloce zile de lucru mai scurte.
Indiferent de jobul pe care îl ai, asigură-te că eşti pregătit(ă) din punct de vedere fizic şi emoţional să te reîntorci acolo. Alocă-ţi timpul necesar pentru a restabili şi pentru a reintra în rutina ta de la locul de muncă.
Cum te reintegrezi în societate după un accident vascular cerebral (AVC)
Atunci când de simţi pregătit(ă), începe să intri din nou în activităţile din comunitate. Începe cu lucrurile familiare, cum ar fi o reuniune cu cei dragi (prietenii sau familia), un eveniment la biserică, etc. Încearcă să mergi la un restaurant, să lucrezi în grădină, poţi încerca un hobby nou care nu se bazează pe limbaj (cum ar fi pescuitul sau pictatul). Nu grăbi lucrurile, pentru că acest lucru nu va face decât să te streseze şi mai mult.
Mai jos îţi prezentăm 4 elemente esenţiale pentru a avea succes în viaţa socială
S-ar putea să ţi se pară că viaţa ta socială arată diferit după un accident vascular cerebral, însă poate fi în continuare o viaţă activă, cu noi roluri şi noi activităţi. Aceste sfaturi şi recomandări te pot ajuta să descoperi că viaţa socială poate fi amuzantă şi distractivă:
• Vino pregătit(ă): Practică sau repetă unele fraze la îndemână înainte de a ajunge la o reuniune sau întâlnire cu cei dragi. Uneori, dacă simţi că e nevoie, e posibil să aduci cu tine lucruri care te ajută să comunici, cum ar fi pozele, cuvintele scrise sau un dispozitiv electronic care vorbeşte pentru tine.
• Vino odihnit(ă). Comunicarea este la fel ca oricare alt lucru: poţi face o treabă mai bună când eşti odihnit(ă) şi relaxat(ă). Nu exagera cu consumul de alcool, în efortul de a te simţi mai puţin tensionat(ă). Ştiideja că nimeni nu poate să comunice bine când este sub influenţa alcoolului.
• Fii atent(ă) la zgomote. Dacă sunetele şi zgomotele încep să te deranjeze când te afli într-un loc sau la locul de muncă, e bine să cauţi o încăpere sau un loc unde este mai multă linişte. Când găseşti momentul potrivit, poţi ruga pe gazdă sau pe cei de la locul de muncă să dea muzica mai încet sau să facă mai puţină gălăgie în birou, pentru că din această cauză îţi este mai greu să te concentrezi la ceea ce spun oamenii din jurul tău. Alege restaurante sau locuri de întânire (cafenele) care au mai multă linişte şi programează activităţile cât mai devreme în timpul zilei.
• Nu renunţa. Ai multe lucruri cu care poţi contribui la o conversaţie, atât la locul de muncă, dar şi acasă sau când ieşi în societate, aşa că e bine să continui să încerci până când îţi expui punctul de vedere, până când reuşeşti să exprimi ceea ce îţi doreşti.
Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) ce va pot pune in pericol viata. Riscul este cu atat mai mare cu cat s-a produs deja un eveniment cardiovascular major.
Nu-ti pune viata in pericol! Fa-ti acum testul de risc al reaparitiei evenimentului cardiovascular major!
Sursă foto: Shutterstock