Beneficiile ceaiului de ghimbir sau cum te ajuta "aurul din bucatarie"

Ceaiul de ghimbir cu miere, consumat cu moderație, are numeroase beneficii asupra sănătății noastre, datorită efectelor antioxidante, antiinflamatoare, antistres și antivirale. 

Îl numim aurul din bucătărie nu doar datorită culorii sale, ci și datorită multiplelor beneficii pe care le are pentru sănătatea noastră. Ghimbirul nu este printre cele mai populare condimente la noi în țară, însă în bucătăria vestică este un ingredient esențial pentru multe preparate, în special în combinație cu usturoiul.

Ghimbirul oferă o savoare deosebita mâncării, însă este și unul dintre cele mai apreciate tipuri de infuzie. Ceaiul de ghimbir este puternic aromat și are tot atâtea calități ca și rădăcină din care este extras. Pentru a păstra cât mai multe dintre acestea, este de preferat să realizați infuzia folosind ghimbir ras, în locul pliculețelor cu ceai disponibile în comerț.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Puteți păstra ghimbirul în frigider chiar și o luna sau îl puteți congela, pentru a-l avea la îndemână oricând aveți nevoie de un ceai de ghimbir.

Iată ce beneficii are pentru sănătate ceaiul de ghimbir!

Adio grețuri matinale!

Ceaiul de ghimbir este recomandat femeilor însărcinate, pentru că reduce cu succes grețurile matinale. Se pot bea o cană cu ceai dimineața și una la prânz, ceaiul fiind neîndulcit și nu foarte fierbinte. Va diminua aciditatea din stomac și senzația de greață.

Același efect al ceaiului de ghimbir este util și în cazul persoanelor care au rău de mișcare: puteți bea o ceașcă cu ceai înainte de a pleca cu mașina sau avionul. Este, de asemenea, o soluție la care recurg și pacienții care au stări de vomă din cazul altor afecțiuni: cancer și chimioterapie, boli digestive, de ficat 1.

În cazul femeilor însărcinate, se recomandă ceaiul de ghimbir doar în primele 3-4 luni de sarcină și nu mai mult de 2 căni pe zi. Unii specialiști afirmă că excesul poate cauza toxicitate, cu efecte asupra fătului. Aceleași riscuri se aplică și femeilor care alăptează. Ca să te asiguri că nu vor exista probleme, discută cu medicul tău.

Răceală se vindecă mai repede

Nu mai este demult un secret că ceaiul de ghimbir este în top 10 cele mai recomandate remedii pentru răceală și gripa. Acest lucru se datorează conținutului foarte mare de antioxidanți, dar și aromei sale puternice. Luptă cu bacteriile și virusurile, este expectorant și antifebril.

Ceaiul de ghimbir decongestioneaza nasul și sinusurile, calmează durerea în gât, scade febra și este un foarte bun tonic, îmbunătățind starea generală a organismului. 

Atenție, însă, la combinațiile cu analgezice nesteroidiene, deoarece poate interacționa cu substanțele din compoziția acestora și poate cauza sângerări.

De ajutor în indigestie

Din acest punct de vedere ghimbirul are și avantaje, dar și dezavantaje. Atunci când este consumat în exces, peste 3 căni de ceai zilnic, poate cauza probleme digestive, cum este indigestia. În cazul unui consum ținut sub control, are exact efectul contrar și te poate scapă de multe simptome neplăcute.

Ceaiul de ghimbir reduce balonarea și flatulență, calmează simptomele indigestiei și diareei și reglează tranzitul intestinal. În plus, ghimbirul are un puternic efect antispatic și protejează mucoasa gastrica. Poate fi consumat și după mesele grele, bogate în proteine și carbohidrați sau de către persoanele cu o digestie lentă și dificilă.

Efectul antiinflamator reduce durerea

Ceaiul de ghimbir poate lua cu succes locul antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum acestea,  pentru dureri de slabă și medie intensitate. Te poate ajuta în cazul durerilor de cap, musculare, menstruale și articulare. Singura regula este să nu îl combini cu medicamente, ci să te bazezi doar pe efectele lui.

Taie câteva felii de ghimbir fără coajă și pune-le într-un vas cu un litru de apă clocotită, așteaptă 15 minute, apoi bea infuzia pe tot parcursul zilei, completând cu apa plată necesarul de hidratare. Poți face acest tratament timp de 3-4 zile, o dată pe lună, în perioada menstruală sau când durerile articulare se acutizează.

Un sistem imunitar mai puternic

Ceaiul de ghimbir întărește sistemul imunitar prin concentrația de antioxidanți și substanțe active. Ghimbirul este bogat în potasiu, zinc, calciu și magneziu și vitaminele B6, C și D. Este important să știi că ghimbirul reduce semnificativ stresul și oboseala, unii dintre cei mai mari dușmani ai unui sistem imunitar sănătos.

Adaugă două lingurițe de suc de lămâie în ceaiul tău de ghimbir și vei obține o poțiune magică pentru imunitate, pe care o poți folosi regulat pe toată durata sezonului rece.

Circulația sângelui este îmbunătățită

Ceaiul de ghimbir are efecte miraculoase și asupra circulației sângelui. Ajută la oxigenarea creierului și, implicit, la lupta cu stresul, o memorie mai bună și o atenție crescută. Păstrează vasele de sânge sănătoase și te poate scapă de problemele circulatorii, din cauza cărora ai mereu mâinile și picioarele reci. Mai mult decât atât, unele studii au demonstrat o creștere a nivelului de eritrocite în cazul persoanelor care beau ceai de ghimbir. Eritrocitele sunt globulele roșii din sânge, care transportă oxigenul molecular între țesuturile organelor. 

Reduce depresia și îmbunătățește somnul

Studiile arată că o ceașcă de ceai de ghimbir, dar și produsele de ghimbir ameliorează eficient starea de oboseală și depresie și îmbunătățește calitatea somnului la pacienții cu sindrom de oboseală cronică 2. Starea de oboseală din timpul zilei este relevantă pentru calitatea slabă a somnului și starea de depresie. Includerea ghimbirului în dieta stimulează producția de hormoni ai  fericirii (serotonină și dopamină), ajutându-vă să vă mențineți pozitivi și să luptați cu oboseala mentală.

Aliat în lupta cu kilogramele

Ghimbirul poate juca un rol în pierderea în greutate, conform studiilor efectuate la oameni și animale. O analiză din 2019 a concluzionat că suplimentarea cu ghimbir a redus semnificativ greutatea corporală, raportul talie-șold la persoanele supraponderale sau obeze 3.

Un studiu din 2016, efectuat pe 80 de femei cu obezitate, a constatat că ghimbirul ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și a nivelului de insulină din sânge. Nivelurile ridicate de insulină din sânge sunt asociate cu obezitatea. Totuși, dovezile în favoarea rolului ghimbirului în prevenirea obezității sunt mai puternice în studiile pe animale.

Șobolanii și șoarecii care au consumat apă de ghimbir sau extract de ghimbir au văzut în mod constant scăderi ale greutății lor corporale, chiar și în cazurile în care au fost hrăniți și cu diete bogate în grăsimi.

Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul său de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației.

Contraindicațiile ceaiului de ghimbir

Deși lista de beneficii este bogată, ceaiul de ghimbir are și câteva riscuri, în special atunci când este consumat foarte concentrat și în cantități mari, zilnic. Nu trebuie să folosiți mai mult de 100 de grame de ghimbir pe parcursul unei zile. Cantitatea ideală pentru infuzie este de 2-3 linguri (40 - 60 grame) de ghimbir ras la un litru de apă.

Un consum mare de ghimbir poate cauza probleme digestive, precum diareea sau senzația de vomă. Din cauza efectului tonic, ceaiul de ghimbir poate cauza insomnie, de aceea se recomandă să nu îl consumăm după ora 4 după-amiază.

Consumul de ceai de ghimbir în cazul diabeticilor este încă sub semnul întrebării. Deși unii specialiști spun că nu exista riscuri, au existat cazuri în care un consum prea mare de ceai de ghimbir a scăzut nivelul de glucoză din sânge.

Ghimbirul este un bun decongestionant și antiinflamator, dar în același timp fluidizează sângele, ceea ce poate reprezenta o problemă pentru pacienții care suferă de boli ale sângelui.

Și cei cu hipertensiune trebuie să discute cu medicul înainte de a consuma ceai de ghimbir, pentru că asociat cu medicamentele pentru hipertensiune, poate crește efectul acestora atât de mult, încât tensiunea să fie mult prea mică.

Ghimbirul poate reduce tensiunea arterială într-un mod similar cu unele medicamente pentru tensiunea arterială și bolile de inimă. Consumul de ghimbir împreună cu aceste medicamente poate duce la scăderea prea mică a tensiunii arteriale sau poate provoca bătăi neregulate ale inimii.

Un alt efect neplăcut al ceaiului de ghimbir este că poate îngreuna efectul anesteziei și este contraindicat persoanelor care urmează să se opereze.

Cum prepari ceai de rădăcină de ghimbir

Înainte de a începe să prepari ceaiul, vei avea nevoie de o bucățică de 5 cm de ghimbir crud și de o cană și jumătate sau de două căni cu apă. Apoi trebuie doar să urmezi procedura simplă de preparare.

Cureți de coajă rădăcina de ghimbir și o tai felii subțiri, pentru a te bucura din plin de cantitatea de ghimbir pe care o folosești. Fierbi feliile în apă 10 minute. Dacă vrei să obții o aromă mai puternică, le fierbi 20 de minute și adaugi mai mult ghimbir. Oprești focul și apoi lași ceaiul să infuzeze. Adaugi, dacă vrei, zeama de lămâie verde și/sau miere dacă vrei să îl îndulcești sau să îi dai o aromă aparte. Bucură-te la final de un delicios ceai de ghimbir cu miere.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Efficacy of Ginger (Zingiber officinale) in Ameliorating Chemotherapy-Induced Nausea and Vomiting and Chemotherapy-Related Outcomes: A Systematic Review Update and Meta-Analysis”, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 2019, Megan Crichton, Skye Marshall, Wolfgang Marx, Alexandra L. McCarthy, 
Elizabeth Isenring
https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(18)31522-3/fulltext
2 Studiul „[Effect of ginger-separated moxibustion on fatigue, sleep quality and depression in patients with chronic fatigue syndrome: a randomized controlled trial]”, Zhongguo Zhen Jiu. 2020 Aug 12;40(8):816-20.,Yu-Fang Lin, Jian-Fang Zhu , Yi-Dan Chen, Ji-Li Sheng
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32869588/#
3 Studiul „The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1753-1766., Najmeh Maharlouei, Reza Tabrizi, Kamran B Lankarani, Abbas Rezaianzadeh, Maryam Akbari, Fariba Kolahdooz, Maryam Rahimi, Fariba Keneshlou, Zatollah Asemi 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2