Care sunt diferentele dintre ceaiul verde, negru si alb?

Atunci când spunem „ceai” ne referim în general la o băutură preparată din diverse plante, pe care o consumăm fie pentru plăcerea gustului, fie ca remediu natural pentru unele probleme de sănătate. În acest articol, discutăm despre planta Camellia sinensis și despre tipurile de preparare a frunzelor acesteia. În urma uscării și prelucrării în diferite moduri, din această plantă se obțin ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb și mai puțin cunoscutele varietăți oolong și pu-erh.

Camellia sinensis este un arbust originar din China și India, iar extractul, indiferent de forma de prezentare, conține o serie de antioxidanți numiți flavonoide. Cel mai puternic dintre aceștia, cunoscut sub numele de galatul de epigalocatechină sau ECGC, poate ajuta în lupta împotriva radicalilor liberi, fiind un aliat în scăderea riscului de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice, precum și pentru slăbit.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ceaiul verde

Este probabil cea mai cunoscută și apreciată variantă de ceai, atât de consumatori cât și de specialiști, care i-au dedicat foarte multe studii. Ceaiul verde se obține prin prepararea la abur a frunzelor de ceai și este cel mai bogat în ECGC.

Studiile au corelat antioxidanții din ceaiul verde cu proprietăți de prevenție a cancerului de sân, plămâni, stomac, pancreas și rectal. În plus, ceaiul verde ajută la arderea grăsimilor, la ținerea sub control a nivelului colesterolului, scade riscul de boli neurologice precum Alzheimer și Parkinson și riscul de infarct miocardic. Ceaiul verde are beneficii și pentru sistemul nervos și creier, reducând cu succes nivelul de stres. Are o aroma moderată, ușor amăruie.

Ajutor pentru slăbit

Catechinele din ceaiul verde pot stimula arderea grăsimilor și metabolismul, ceea ce poate facilita pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase. Atenție, acest lucru nu înseamnă să consumi în exces ceai verde, deoarece te vei confrunta cu efecte adverse, inclusiv unele grave: greață și vărsături, insomnii, anemie, afectare hepatică. O cană sau două pe zi sunt suficiente ca parte a unui stil de viață sănătos. Deoarece acest ceai are cofeină, dacă știi că ai probleme cu somnul, bea-l doar în cursul dimineții, nu după-amiaza sau seara.

Îmbunătățirea funcției cognitive

Unele studii sugerează că anumiți compuși din ceaiul verde pot avea efecte pozitive asupra funcției cognitive, ajutând la îmbunătățirea memoriei și a concentrării.

Stabilizarea glicemiei

Consumul de ceai verde poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate fi util în prevenirea diabetului de tip 2 și în gestionarea bolii la persoanele deja diagnosticate.

Cum se prepară?

Pentru a pregăti o cană cu ceai verde, ai nevoie de 250 ml de apă proaspătă și 1 linguriță cu vârf de frunze de ceai verde vrac sau un pliculeț cu frunze de ceai. Recomandarea noastră este ca atunci când alegi ceaiul, fie că este verde, negru sau alb, să fie unul de calitate, fără aditivi artificiali și un pic mai scump. Spre deosebire de ceaiurile medicinale care pot fi la fel de bune și dacă au un preț mai mic, un ceai de acest tip (verde, negru, alb), dacă este prea ieftin, de obicei nu este de calitate și se simte imediat la gust. Unele ceaiuri verzi sunt simple, altele au arome naturale de lămâie, iasomie, mentă etc., deci alege unul pe gustul tău.

Încălzește apa într-un ibric până ajunge la 80 de grade Celsius - dacă nu ai termometru alimentar, 80 de grade sunt atunci când apa pusă la fiert începe să facă bule, dar acestea sunt încă mici și nu se ridică la suprafață. Sau, lași apa să clocotească, apoi oprești focul și o lași să se odihnească 6-7 minute.

Când apa ajunge la temperatura potrivită, stinge focul, pune frunzele de ceai verde (sau pliculețul) în ibric și lasă la infuzat două-trei minute. Nu lăsa ceaiul să se infuzeze mai mult de atât, deoarece poate deveni amar. Strecoară apoi ceaiul și bea-l cald. 

Ceaiul negru

Ceaiul negru este produs prin fermentarea frunzelor de Camellia sinensis și are cea mai mare concentrație de cofeină dintre toate cele trei variante. Așadar, dacă vrei să înlocuiești cafeaua, ceaiul negru este cea mai bună variantă. Pe lângă proprietățile pe care le moștenește de la plantă din care provine, ceaiul negru s-a dovedit util în cazul fumătorilor pasivi, fiindcă ajută la protejarea plămânilor în cazul expunerii la fumul de țigară. Riscul de infarct este și el scăzut în cazul persoanelor care beau regulat ceai negru.

Această variantă de frunze de ceai este folosită în special pentru prepararea combinațiilor de ceai cu diferite alte plante, fructe sau arome. Veți observa că majoritatea ceaiurilor cu aromă de vanilie, scorțișoară sau citrice au la bază ceai negru. 

Menținerea sănătății oaselor

Consumul moderat de ceai negru a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea oaselor datorită conținutului său de fluor și compușilor polifenolici care pot contribui la densitatea osoasă.

Stimulare mentală și energie

Ceaiul negru conține cofeină, ceea ce poate oferi o senzație de energie și poate îmbunătăți concentrarea, fără să provoace unele efecte secundare negative asociate cu consumul excesiv de cofeină.

Proprietăți antiinflamatorii

Inflamația cronică este un proces patologic în care sistemul imunitar al organismului rămâne activat pe termen lung, declanșând o reacție inflamatorie care persistă. Compusul numit teaflavină din ceaiul negru are proprietăți antiinflamatorii, deci poate fi util în scăderea inflamației din corp.

Cum se prepară?

Pregătirea unei căni cu ceai negru este un proces similar cu pregătirea ceaiului verde, dar cu câteva diferențe. Ai nevoie de 250 ml de apă proaspătă și de 1 linguriță de frunze de ceai negru sau un pliculeț de ceai negru. Pune apa la fiert și, când clocotește, oprește focul, pune ceaiul în ibric și lasă-l 3-5 minute. Unele persoane preferă să bea un ceai mai puternic și îl lasă se se infuzeze câteva minute în plus. Strecoară apoi frunzele și beai ceaiul fierbinte.

Ceaiul alb

Ceaiul alb este cea mai puțin prelucrată variantă, frunzele fiind procesate pentru foarte puțin timp, înainte de a începe să fermenteze. Astfel, păstrează antioxidanții naturali, dar nu se dezvoltă la fel de mult aroma, culoarea sau nivelul de cofeină. Ceaiul alb are cele mai puternice proprietăți anticancerigene și protejează pielea de efectele nocive ale luminii UV. Cu proprietățile sale antibacteriene, ceaiul alb luptă împotriva diferitelor infecții.

Protecție pentru inimă

Consumul regulat de ceai alb poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău LDL și poate îmbunătăți sănătatea inimii. De asemenea, ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Sprijin pentru sistemul imunitar

Antioxidanții din ceaiul alb pot ajuta organismul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor.

Beneficii pentru sănătatea orală

Substanțele din ceaiul alb pot contribui la reducerea creșterii bacteriilor care duc la apariția cariilor dentare și la menținerea sănătății cavității bucale.

Cum se prepară?

Pentru o cană cu ceai alb, ai nevoie de 250 ml de apă și o lingură de frunze de ceai. Pune apa la fiert și procedează la fel ca în cazul ceaiului verde, deci să nu fie puse frunzele când apa clocotește. După ce adaugi frunzele, lași     la infuzat între 1 și 5 minute, în funcție de cât de puternic vrei să fie ceaiul.

Cine nu ar trebui să bea ceai verde, negru sau alb?

  • Cantitatea de cofeină din ceai poate influența sarcina și sănătatea fătului, de aceea, gravidele ar trebui să ceară sfatul medicului legat de consumul de ceai verde, negru sau alb în această perioadă.
  • Unele medicamente pot interacționa cu cofeina sau alte substanțe din ceaiuri, de aceea, bolnavii care se află în tratamente medicamentoase trebuie să discute cu medicul curant despre posibilele interacțiuni cu ceaiul și despre siguranța consumului. 
  • Cofeina din aceste ceaiuri poate irita stomacul sau poate agrava simptomele persoanelor care au probleme gastrointestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau ulcerul peptic. În aceste cazuri, poate fi mai bine să se evite sau să se reducă aportul de ceai. 
  • Ceaiurile conțin taninuri, care pot interfera cu absorbția fierului din alimente. Dacă ai anemie feriprivă sau riscul de a dezvolta această afecțiune, e bine să limitezi consumul de ceai verde, negru sau alb sau să îl consumi la distanță de mesele principale. 
  • Cofeina din ceai poate provoca insomnie sau poate agrava simptomele anxietății în cazul unor persoane. Dacă știi că suferi de anxietate sau că ai probleme cu somnul, fie evită aceste ceaiuri, fie bea doar o cană pe zi, înainte de micul dejun și vezi cum te simți și în ce fel te influențează.

În concluzie, ceaiurile verde, negru și alb au multiple calități, sunt considerate sănătoase și pot oferi numeroase beneficiidatorită conținutului lor bogat în antioxidanți și alte substanțe bioactive. Cu toate acestea, beneficiile pot varia în funcție de cantitatea consumată, frecvența consumului și starea de sănătate a fiecărei persoane. Băute cu moderație, ceaiul negru, verde și alb pot face parte dintr-un stil de viață echilibrat. Nu uita, este important să vorbești cu medicul legat de consumul acestor ceaiuri dacă ai condiții medicale preexistente sau iei medicamente. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Catechin-Rich Green Tea Extract Reduced Intestinal Inflammation and Fasting Glucose in Metabolic Syndrome and Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299123208197?via%3Dihub
Studiul „Catechin-Rich Green Tea Extract Reduced Intestinal Inflammation and Fasting Glucose in Metabolic Syndrome and Healthy Adults: A Randomized, Controlled, Crossover Trial”, apărut în Current Developments in Nutrition, 2022; 6 (Supplement_1): 981 DOI: 10.1093/cdn/nzac068.010, autori: Joanna Hodges et al.
NCBI - Molecular evidences of health benefits of drinking black tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6512146/
Studiul „Molecular evidences of health benefits of drinking black tea”, apărut în Int J Health Sci (Qassim). 2019 May-Jun; 13(3): 1–3, autor: Zafar Rasheed 
Wiley Online Library - White tea: Its history, composition, and potential effects on body weight management
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/efd2.89
Studiul „White tea: Its history, composition, and potential effects on body weight management”, apărut în eFood, Volume4, Issue3, June 2023, e89, https://doi.org/10.1002/efd2.89, autori: Birsen Yılmaz, Nilüfer Acar-Tek 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0