Tratamentul simptomatic al pacientilor cu cancer pulmonar

Cancerul pulmonar insumeaza aproximativ 12% din toate tipurile de cancer diagnosticate anual atat la barbati, cat si la femei. Scopul tratamentului este de a prelungi viata pacientului, dar si de a spori calitatea vietii acestuia.

 

Peste jumatate dintre pacientii cu cancer pulmonar primesc diagnosticul tardiv, in momentul in care tratamentul cu scopul vindecarii nu mai este o optiune. In cazul acestora, se mizeaza pe un tratament care sa amelioreze simptomatologia resimtita si sa sporeasca, pe cat posibil, calitatea vietii.

Tratamentul simptomatic al pacientilor cu cancer pulmonar este foarte important. Administrarea tratamentelor oncologice trebuie sa tina seama de pastrarea calitatii vietii pacientilor la nivelul maximum posibil.

 

Ingrijirile paliative in tratamentul cancerului pulmonar avansat

Tratamentul paliativ este, asadar, cel recomandat in unele situatii la pacientii cu cancer la plamani. Acest tratament se ocupa de simptome, ignorand insa total cauza care le provoaca. Ingrijirile paliative oferite pacientilor cu cancer in stadiu avansat nu ajuta numai pacientul, ci amelioreaza si suferinta familiei, oferindu-i sprijin.

Pacientii cu pierdere ponderala importanta si comorbiditati asociate la momentul diagnosticului, prezinta un prognostic nefavorabil. Ei au o speranta de viata de 5 pana la 7 luni, ce nu poate fi prelungita prin chimioterapie sau radioterapie. In aceste situatii se recomanda tratamentul simptomatic si/sau antalgic (impotriva durerii).

Combaterea simptomelor este importanta in toate stadiile de evolutie ale bolii. Acestea includ simptomele secundare terapiilor oncologice (greata, varsaturile, astenia) si cele in relatie cu boala: durerea, dispneea (senzatia de lipsa de aer), ataxia (secundara afectarii cerebrale sau neuropatiei periferice) si confuzia mentala (secundara modificarilor metabolice).

Tusea cronica este unul dintre simptomele cancerului pulmonar care are, de asemenea, nevoie de tratament. Tusea poate fi tratata cu medicamente precum atitusivele, anestezicele locale, opioidele, dar si prin brahiterapie endobronsica. Medicul oncolog va stabili care tratament este mai eficient pentru ameliorarea tusei cronice la pacientul cu cancer la plamani in stadiu avansat.

Tratamentul antiemetic (care combare greata) este esential la pacientii care primesc chimioterapie. Acesta trebuie administrat in functie de potentialul emetogen al citostaticelor utilizate la pacientii cu cancer pulmonar.

Anxietatea este o problema frecventa la pacientii cu cancer pulmonar, fiind amplificata de senzatia de lipsa de aer. In acest caz se vor administra anxiolitice si/sau sedative. Si depresia este des intalnita in randul acestor pacienti, la fel ca in toate situatiile in care pacientul primeste diagnostic de cancer.

 
 

Scopul tratamentului in stadiile avansate de cancer pulmonar nu este vindecarea, ci ameliorarea calitatii vietii pacientilor si combarea simptomelor. Medicii nu folosesc tratamente care sa prelungeasca viata, deci suferinta, pacientului care se afla in stadiu terminal.

 

 

In timpul ingrijirilor paliative, aspectele psihologice si spirituale ale pacientului nu vor fi neglijate. In acest sens, pacientul poate beneficia de sprijinul unui psiholog, dar si de prezenta unui preot, daca simte nevoia sa discute cu cineva pe teme ce tin de spiritualitate ori despre viata dupa moarte.

Ingrijirile paliative ar trebui sa faca parte din tratamentul oncologic. Cu cat acestea sunt implementate mai devreme, cu atat pacientul se va simti mai bine in ultima perioada a vietii sale. Chimioterapia, dar si radioterapia pot fi folosite complementar ingrijirilor paliative, daca medicul oncolog considera ca este necesar.

Ideal ar fi ca ingrijirile paliative sa fie oferite acasa, daca echipa de specialisti considera ca acest lucru este posibil. In acest fel, pacietul se poate bucura de confortul casei sale, dar in acelasi timp este ingrijit asa cum se cuvine.

Cancerul pulmonar este un cancer ale carui sanse de vindecare se diminueaza pe masura ce trece timpul si boala avanseaza. De aceea, este foarte important ca simptomele sa fie depistate cand boala se afla inca in stadiu incipient, astfel incat tratamentul sa fie mai eficient.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0