Tipuri de cancer pulmonar

Cancerul la plamani se imparte in doua mari categorii: cancerul pulmonar cu celule non-mici si cancerul pulmonar cu celule mici.

Este extrem de important sa se stabileasca tipul cancerului la plamani, intrucat de acesta depinde tratamentul administrat, dar si reusita acestuia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul bronhopulmonar prezinta doua tipuri majore clinice, histologice si terapeutice:

  • cancerele bronho-pulmonare non-microcelulare (non-small cell)
  • cancerele bronho-pulmonare microcelulare (small cell, cu celule mici, „in bob de ovaz”)


Cancerul bronho-pulmonar non-microcelular ( 80-85% dintre carcinoamele pulmonare) reprezinta un ansamblu eterogen format din cel putin 3 tipuri histologice distincte, incluzand carcinomul scuamos (epidermoid), adenocarcinomul si carcinomul cu celule mari (nediferentiat).

Cancerul pulmonar cu celule non-mici este cel mai des intalnit, peste 85% dintre cazurile diagnosticate de cancer la plamani facand parte din aceasta categorie.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici poate fi:

Adenocarcinom – cel mai des intalnit atat la femei, cat si la barbati. Cu toate ca acesta este asociat cu fumatul, exista si cazuri in care il dezvolta si nefumatorii – in special femeile. La radiografie, adenocarcinomul poate pacali medicul, semanand foarte bine cu o pneumonie. Pacientii diagnosticati cu adenocarcinom pulmonar au un pronostic mai bun decat cei care au alt tip de cancer pulmonar.

Carcinom scuamocelular – peste 25% dintre cazurile de cancer la plamani se incadreaza in categoria carcinomului scuamocelular. Cu toate ca in trecut era mai des intalnit, in zilele noastre adenocarcinomul il detroneaza. De regula, acest tip de cancer se imprastie catre nodulii limfatici. Tumoarea creste destul de mare, formand adesea o cavitate.

Carcinom cu celule mari – 10% dintre tumorile depistate la nivelul plamanilor pacientilor fac parte din aceasta categorie. Acest tip de cancer are tendinta de a migra catre nodulii limfatici indepartati.

Stadializare cancer cu celule non-mici

Stadializarea, adica determinarea stadiului in care se afla cancerul cu celule non-mici, este absolut necesara dupa depistarea cancerului. In functie de stadializare, se stabileste tratamentul si se poate da un pronostic.

Stadiul I: cancerul de afla strict la nivelul plamanilor si nu a pornit catre nodulii limfatici.

Stadiul II: cancerul nu este numai la nivelul plamanilor, ci a ajuns si la nodulii limfatici din jurul acestora.

Stadiul III: cancerul s-a imprastiat de la plamani catre nodulii limfatici si catre zona piepetului. Acest stadiu are alte doua subtipuri:

  • Stadiul IIIA – celulele canceroase s-au imprastiat numai catre nodulii limfatici aflati pe aceeasi parte cu tumoarea.
  • Stadiul IIIB – celulele canceroase au migrat si catre cealalta parte a corpului, dar si catre clavicula.

 

 

Stadiul IV: acesta este cel mai avansat stadiu al cancerului si este caracterizat de raspandirea cancerului la ambii plamani, dar si catre alte organe precum ficatul.

Cancerul pulmonar cu celule mici este mai rar intalnit decat cel cu celule non-mici. Statistic vorbind, din 100 de cazuri de cancer la plamani, numai 12 fac parte din categoria cancerului pulmonar cu celule mici. In general, acesta este cauzat de fumat. O caracteristica a acestuia consta in faptul ca tumoarea creste destul de repede si cancerul are tendinta de a se imprastia in organism. Pe de alta parte, cancerul pulmonar cu celule mici raspunde mai bine la chimioterapie decat cel cu celule non-mici.

In afara de cancerul pulmonar cu celule non mici si de cel cu celule mici, exista si alte tipuri de cancer la plamani, insa mult mai rar intalnite. Acestea insumeaza, impreuna, pana la 5-10% din totalul cazurilor de cancer la plamani diagnosticate.

Profilul pacientului cu cancer pulmonar in Romania este urmatorul:

• 85% dintre pacienti sunt fumatori cronici;

• este intalnit preponderent la barbati, dar se afla in crestere si la sexul feminin;

• 50% dintre pacienti au varste cuprinse intre 45 si 65 de ani;

• educatia medicala precara determina pacientii sa solicite consultul medical, in general, in stadii avansate ale bolii;

• sub 5% sunt descoperiti intamplator, la controale de rutina;

• in momentul diagnosticului numai 20-25% sunt operabili (boala nu este foarte avansata);

• fara tratament, majoritatea pacientilor decedeaza in primul an de la diagnostic.

Bronhoscopia este o investigatie esentiala pentru diagnosticul neoplasmului pulmonar si trebuie efectuata obligatoriu cat mai timpuriu in cazul suspiciunii acestei afectiuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0