Rata de supravietuire in cancerul pulmonar

Atunci când primesc un diagnostic de cancer, prima întrebare pe care pacienții o pun este cea legată de prognostic. Medicul îți poate spune dacă tipul de cancer de care suferi este unul ușor sau dificil de tratat, în funcție de stadiul în care acesta se află, precum și de alți factori.

Este important ca pacientul să înțeleagă că medicul nu poate prezice viitorul, însă, în funcție de experiența sa și de evaluarea cazului tău, poate face o estimare cât mai apropiată de realitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce înseamnă rata de supraviețuire în cancerul pulmonar

Potrivit Asociației Americane a Plămânilor, cancerul pulmonar este principala cauză de deces în rândul persoanelor cu cancer, reprezentând 25% din totalul deceselor cauzate de cancer. Rata de supraviețuire este stabilita în funcție de statistici făcute și îți spune procentajul pacienților care supraviețuiesc cu un anumit tip de cancer pe o perioadă anume de timp. În cazul cancerului, se folosește de obicei perioada de cinci ani pentru stabilirea ratei de supraviețuire.

De pildă, în cazul cancerului pulmonar, un studiu mai vechi făcut de specialiștii americani a scos la iveală fapul că speranța de viață a pacientului care primește acest diagnostic, pe o perioadă de cinci ani, este de 40%. Asta înseamnă că, dintr-un total de 100 de pacienți cu cancer pulmonar, doar 40 vor supraviețui în următorii cinci ani.

Rata de supraviețuire depinde și de stadiul cancerului

Există, însă, și statistici mai specifice, făcute pe anumite tipuri și stadii ale cancerului. 

Cancerele se pot grupa în stadii localizate, regionale și îndepărtate:

  • Localizat: nu există niciun semn că maladia s-a răspândit în afara plămânului.
  • Regional: cancerul s-a răspândit în afara plămânului către structurile din apropiere sau ganglionii limfatici.
  • La distanță: cancerul s-a răspândit în părți îndepărtate ale corpului, cum ar fi creierul, oasele, ficatul sau celălalt plămân.

Cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC)

Nici imagistica, nici bronhoscopia nu pot detecta cancerul în acest stadiu. Drept urmare, medicii nu pot identifica locația exactă a acestuia. Cu toate acestea, sputa (mucusul din plămâni) sau probele bronșice (o probă de celule din interiorul căilor respiratorii) pot dezvălui prezența celulelor canceroase. Este posibil ca boala să nu fi metastazat în alte părți ale corpului.
 

Citeste si Speranta de viata la pacientii cu cancer pulmonar

Stadiul 0 cancer pulmonar fără celule mici

Medicii pot detecta celule anormale în căptușeala căilor respiratorii. Acestea pot deveni canceroase și pot afecta țesutul normal din apropiere, dar nu s-au răspândit în alte părți ale corpului.

Subtipurile de NSCLC stadiul 0 sunt:

  • Adenocarcinom in situ: când celulele anormale sunt detectate în țesutul glandular care căptușește plămânii
  • Carcinom cu celule scuamoase in situ: atunci când celulele anormale sunt detectate în țesuturile care căptușesc tractul respirator. Aceste celule pot deveni canceroase și pot afecta alte țesuturi din apropiere.

Stadiul 1 cancer pulmonar fără celule mici

În stadiul 1, celulele anormale s-au transformat în cancer.

  • Etapa 1A: Cancerul afectează numai plămânul, cu o tumoare care măsoară 3 cm și nu s-a răspândit la ganglionii limfatici sau alte zone.
  • Etapa 1B: În unele cazuri, tumora cancerului pulmonar este mai mare de 3 cm, dar mai mică de 4 cm și nu a metastazat la ganglionii limfatici.

Stadiul 2 cancer pulmonar fără celule mici

Cazurile din etapa 2 sunt clasificate în continuare în două subtipuri:

  • Etapa 2A: Tumoarea cancerului pulmonar este mai mică de 5 cm, dar mai mare de 4 cm și nu a metastazat la ganglionii limfatici.  
  • Etapa 2B: În unele cazuri, tumora cancerului pulmonar măsoară 5 cm sau mai mică și a ajuns la ganglionii limfatici situați în aceeași zonă a toracelui cu tumora originală - de obicei ganglioni limfatici din plămân sau aproape de bronhie. Cancerul îndeplinește, de asemenea, cel puțin unul dintre următoarele criterii:

Stadiul 3 cancer pulmonar fără celule mici

Cazurile de NSCLC stadiul 3 sunt clasificate în trei subtipuri.

  • Etapa 3A: În unele cazuri, tumora cancerului pulmonar măsoară 5 cm sau mai mică și a ajuns la ganglionii limfatici din aceeași zonă a toracelui în care a fost detectată tumora originală 
  • Etapa 3B: În unele cazuri, tumora cancerului pulmonar este de 5 cm sau mai mică, iar cancerul a ajuns la ganglionii limfatici de deasupra claviculei, în aceeași zonă a toracelui cu tumora originală sau la ganglionii limfatici de pe cealaltă parte a pieptului. 
  • Etapa 3C: Tumoarea cancerului pulmonar are orice dimensiune și a ajuns la ganglionii limfatici de pe aceeași parte sau pe partea opusă a toracelui. 

Stadiul 4 cancer pulmonar fără celule mici

Cazurile de NSCLC stadiul 4 sunt clasificate în două subtipuri:

  • Etapa 4A: Tumoarea cancerului pulmonar are orice dimensiune, poate să fi ajuns la ganglionii limfatici și îndeplinește cel puțin unul dintre următoarele criterii:

- Cel puțin o tumoare s-a format în plămân, opus locului în care s-a format tumora inițială.

- Cancerul a ajuns în sacul din jurul inimii sau în țesuturile care se înfășoară în jurul plămânilor.

- Cancerul s-a răspândit la lichidul din jurul inimii sau plămânilor.

- Cancerul a ajuns la un organ departe de plămân, cum ar fi creierul, ficatul sau rinichiul.

  • Stadiul 4B: Cancerul a ajuns în diferite locuri în cel puțin un organ departe de plămân.

Stadiile cancerului pulmonar cu celule mici (SCLC)

SCLC este clasificat în două etape: stadiu limitat sau stadiu extensiv.

Cancer pulmonar cu celule mici în stadiu limitat

Dacă SCLC este în stadiu limitat, cancerul a ajuns doar într-o zonă a pieptului. De exemplu, poate fi identificat într-un plămân sau celulele s-ar putea să se fi răspândit la ganglionii limfatici din aceeași zonă a toracelui în care a fost detectat cancerul. 

Cancer pulmonar cu celule mici în stadiu extins

Stadiul extins înseamnă că boala s-a răspândit în plămâni și poate fi metastazată în celălalt plămân, la ganglionii limfatici din zona opusă a toracelui, la lichidul din jurul plămânului sau în alte locații, cum ar fi oasele.

Rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar este de 56% pentru cazurile detectate atunci când boala este încă localizată în plămâni. Cu toate acestea, doar 16% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate într-un stadiu incipient. Pentru tumorile la distanță (răspândite la alte organe) rata de supraviețuire la cinci ani este de numai 5%.

Mai mult de jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar decedează în decurs de un an de la diagnosticare. Medicul oncolog va oferi pacientului toate informațiile pe care le deține cu privire la tipul/ stadiul cancerului de care acesta suferă.

Rata de supraviețuire de 5 ani nu înseamnă că boala nu poate reveni mai devreme – în unele cazuri, remisiunea bolii se petrece chiar la câteva luni după tratamentul inițial. Însă, în cele mai multe cazuri, dacă boala nu a revenit în primii 5 ani după diagnosticarea inițială, șansele să revină mai târziu sunt reduse.

La ce folosește rata de supraviețuire în cancerul pulmonar

Medicul poate folosi statisticile cu privire la rata de supraviețuire pentru a:

Oferi un prognostic 

Evoluția bolii altor pacienți diagnosticați cu această afecțiune pot ajuta medicul să ofere un prognostic cât mai apropiat de realitate. Bineînțeles, factorii precum vârsta sau starea generală de sănătate pot influența în mod radical rata de supraviețuire.

Realiza un plan de tratament 

Statisticile pot oferi și informații cu privire la un anumit tratament și reacția organismului la acesta. Informațiile pe care medicii le obțin din experiența altor pacienți îi pot ajuta pe aceștia să cântărească mai bine avantajele și dezavantajele unor tratamente, astfel încât să îl aleagă pe cel mai potrivit.

De pildă, dacă două variante de tratament implică aceleași șanse de remisiune a bolii, însă unul dintre acestea are mai multe efecte secundare, atunci medicul poate alege tratamentul mai blând, cu mai puține reacții adverse.

Rata de supraviețuire nu ar trebui să descurajeze, însă, pacientul, care poate fi speriat de procentajul redus. Fiecare caz în parte are evoluția sa, iar starea de spirit a pacientului, tratamentul oferit precum și modul în care organismul răspunde la tratament sunt factori care pot contribui la mărirea speranței de viață. Ideal ar fi ca medicul să se ghideze după rata de supraviețuire, însă nu și pacientul.

Reține că rata de supraviețuire este bazată numai pe estimări, organismul fiecăruia reacționând în mod diferit la cancerul pulmonar, precum și la tratamentul folosit pentru acest tip de cancer. Dacă ai primit diagnosticul de cancer la plămâni, prognosticul tău poate să difere în funcție de stadiul bolii, alte afecțiuni asociate, tratamentul administrat, precum și stilul de viață adoptat după stabilirea diagnosticului de cancer.

Diagnosticarea cancerului pulmonar în stadiu incipient îmbunătățește rata de supraviețuire pe o perioadă de 20 de ani

Diagnosticarea cancerului pulmonar în stadiu incipient cu screening-ul cu tomografie computerizată (CT) cu doze mici îmbunătățește drastic rata de supraviețuire a pacienților cu cancer pe o perioadă de 20 de ani, potrivit unui studiu internațional la scară largă prezentat recent de cercetătorii la reuniunea anuală a Societatea de Radiologie din America de Nord.

Rezultatele arată că pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar într-un stadiu incipient prin screening CT au o rată de supraviețuire la 20 de ani de 80%. Rata medie de supraviețuire la cinci ani pentru toți pacienții cu cancer pulmonar este de 18,6 %, deoarece doar 16 % dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate într-un stadiu incipient. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar își pierd viața în decurs de un an de la diagnosticare, ceea ce îl face principala cauză a deceselor cauzate de cancer. Până când apar simptomele, este adesea prea târziu.

Acestea sunt descoperirile cele mai recente care demonstrează importanța screening-ului de rutină și precoce în detectarea cancerelor atunci când acestea sunt suficient de mici pentru a fi vindecate prin intervenție chirurgicală.  

Cercetătorii spun că deși screening-ul nu previne apariția cancerului este un instrument important în identificarea cancerelor pulmonare în stadiul incipient, când pot fi îndepărtate chirurgical. În timp ce tratamentele pentru cancere mai avansate cu terapie țintită și imunoterapie au parcurs un drum lung, cel mai bun instrument împotriva deceselor cauzate de cancerul pulmonar este diagnosticarea precoce prin screening-ul CT cu doze mici înainte de apariția simptomelor, potrivit autorilor studiului.

Simptomele apar în principal în cancerul pulmonar în stadiu avansat, atrag atenția specialiștii. De aceea, se recomandă screening-ul anual al cancerului pulmonar cu CT cu doze mici la adulții cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani care au un istoric de fumat de 20 de pachete pe an, ceea ce este egal cu cel puțin un pachet pe zi timp de 20 de ani și care în prezent fumează sau au renunțat la fumat în ultimii 15 ani.

Studiul a urmărit rata de supraviețuire pe 20 de ani a 1.285 de pacienți care au fost testați în cadrul Programului internațional de acțiune pentru cancerul pulmonar precoce (I-ELCAP) și care au fost diagnosticați ulterior cu cancer pulmonar în stadiu incipient. 

În timp ce supraviețuirea globală a participanților a fost de 80%, rata de supraviețuire pentru cei 139 de participanți cu noduli pulmonari canceroși nesolizi și pentru cei 155 de participanți cu noduli care au avut o consistență parțial solidă a fost de 100%. Pentru cei 991 de participanți cu noduli solizi, rata de supraviețuire a fost de 73%. Pentru participanții cu cancer în stadiul 1A care măsurau 10 mm sau mai puțin, rata de supraviețuire la 20 de ani a fost de 92%.

Când e cazul să mergi la medic

Pentru depistarea timpurie a unei recidive a cancerului pulmonar, este esențial ca pacientul să meargă în mod regulat la medic, pentru controale de rutină. De asemenea, dacă se observă simptome precum tusea, durerile de cap sau dificultăți la respirație, e obligatoriu să se meargă la medic pentru o examinare fizică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Radiological Society of North America - Lung Cancer Screening Dramatically Increases Long-term Survival Rate
https://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=2380
American Lung Association - Lung Cancer Fact Sheet
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/lung-cancer/resource-library/lung-cancer-fact-sheet#
American Cancer Society - Lung Cancer Survival Rates
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0