Lobectomia, cel mai eficient tratament pentru cancer pulmonar incipient

Potrivit studiilor facute recent in domeniu, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiu incipient care au apelat la o lobectomie pentru tratarea cancerului au avut o viata mai lunga, comparativ cu cei care nu au avut parte de o asemenea interventie chirurgicala.

Lobectomia pulmonara este interventia chirurgicala prin intermediul careia un lob pulmonar este indepartat. Pacientii care au primit diagnosticul de cancer pulmonar in faza incipienta si apeleaza la lobectomia pulmonara au speranta de viata mai mare, spre deosebire de cei care sunt supusi unei alte interventii chirurgicale, combinata cu radioterapia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile facute in domeniu sugereaza faptul ca, cu cat interventia folosita in tratarea cancerului este mai agresiva, cu atat rezultatele operatiei sunt mai favorabile pacientului.

Oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din California au analizat fisele medicale a peste 4000 de pacienti tratati de cancer la plamani in perioada 2006-2015 – o parte dintre acestia au fost tratati prin lobectomie pulmonara (n.r. indepartarea completa a lobului pulmonar), o parte printr-o operatie mai usoara (rezectie sublobara), iar o parte prin radioterapie. In urma analizarii datelor, specialistii au constatat faptul ca reaparitia cancerului pe o perioada de 5 ani a fost mult mai rar intalnita la pacientii care au suferit o lobectomie pulmonara, comparativ cu pacientii care au fost tratati prin alte metode.

Pe de alta parte insa, riscurile ce vin la pachet cu o interventie chirurgicala nu au fost prezente in cazul pacientilor care au beneficiat de radioterapie. Mortalitatea in primele 30 de zile de la interventia chirurgicala a fost de 1,9% in cazul lobectomiei pulmonare, iar de 1,7% in cazul rezectiei sublobare.

Specialistii au concluzionat, in urma studierii impactului tratamentelor pentru cancerul pulmonar, ca diagnosticul de cancer la plamani este unul cat se poate de grav si ca e nevoie de un tratament cat mai agresiv, care sa omoare celulele cancerigene intr-un timp cat mai redus.

 

Citeste si Cancerul pulmonar (cancer la plamani): simptome si tratament

 

Cancerul pulmonar face o multime de victime, cauzand mai multe decese decat cancerul de colon, cancerul de prostata sau cancerul la san la un loc.

Ce este lobectomia pulmonara si cand se face

Lobectomia pulmonara este o interventie chirurgicala recomandata adesea de medici in caz de cancer la plamani. Plamanii sunt alcatuiti din 5 sectiuni denumite lobi – 3 in plamanul drept si 2 in plamanul stang. Lobectomia este interventia chirurgicala prin intermediul careia se indeparteaza unul dintre acesti lobi. Dupa operatie, plamanii au capacitatea de a functiona la fel de bine, daca nu chiar mai bine decat inainte de inlaturarea lobului afectat de cancer.

Atunci cand cancerul pulmonar se afla in faza incipienta si tumora nu s-a extins pe o suprafata mai mare decat cea a unui lob, lobul cu pricina este indepartat pe cale chirurgicala. Din pacate insa, daca celulele bolnave s-au extins deja catre alte zone din corp, adica s-a metastaziat cancerul, lobectomia pulmonara nu mai este de ajutor.

Alte situatii in care (mai) este folosita lobectomia

Lobectomia este folosita si pentru tratarea altor afectiuni precum: tuberculoza, infectiile fungice, tumorile benigne, emfizem sau abces.

Atunci cand lobul pulmonar afectat de boala este indepartat, celelalte parti ale plamanilor isi maresc volumul, usurand astfel respiratia.

Pregatirea pacientului pentru lobectomie

Medicul iti va recomanda sa te pregatesti astfel pentru aceasta interventie chirurgicala la nivelul plamanilor:

  • Sa renunti la fumat cu cel putin o luna inainte de interventie – fumatul ingreuneaza vindecarea si creste riscul de complicatii postoperatorii.
  • Sa practici sport zilnic pentru a imbunatati functionarea plamanilor.
  • Sa renunti la tratamentele medicamentoase care subtiaza sangele, adica la anticoagulante (de exemplu, aspirina).

Recuperarea dupa lobectomie

Dupa o asemenea interventie, pacientul poate avea dureri timp de cateva luni. Acestea pot fi ameliorate cu ajutorul calmantelor. Dusurile caldute pot ameliora durerile musculare.

Oboseala si senzatia de respiratie taiata apar, de asemenea, in urma unei asemenea operatii. In cateva spatamani, aceste simptome vor disparea.

Constipatia poate sa fie o alta problema dupa aceasta interventie chirurgicala. Acest lucru se petrece atat din cauza lipsei de miscare, cat si din cauza medicamentelor calmante, care au ca efect secundar dereglarea tranzitului intestinal.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0