Factori de risc in cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar debuteaza la nivelul plamanilor, atunci cand se produce o mutatie la nivelul unei celule, iar aceasta incepe sa se multiplice in mod haotic, ducand la formarea unei tumori.

 

Cu totii suntem predispusi cancerului la plamani, insa unii factori ne pot creste considerabil riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer.

Factorii de risc ce nu pot fi modificati sau diminuati

Mostenirea genetica – studiile facute recent au scos la iveala faptul ca persoanele care au o ruda de gradul 1 care sufera de cancer pulmonar, prezinta risc crescut de a dezvolta aceeasi boala. Acest lucru este valabil chiar daca persoana nu este fumatoare. Pana la acest moment, oamenii de stiinta nu au reusit sa afle daca mostenirea genetica creste sansele de dezvoltare a cancerului pulmonar ori chiar este responsabila pentru dezvoltarea bolii.

Varsta – statistic vorbind, majoritatea pacientilor diagnosticati cu cancer la plamani a depasit varsta de 70 de ani. Nu mai mult de 10% din totalul de cazuri de cancer pulmonar apar la persoanele mai tinere de 50 de ani.

Afectiuni pulmonare in trecut – persoanele care au suferit de afectiuni cronice pulmonare in trecut, printre care si bronsita sau BPOC, sunt mai predispuse cancerului pulmonar decat persoanele care nu s-au confruntat cu asemenea probleme.

Radioterapie in zona pieptului – pacientii care au facut radioterapie in zona pieptului, pentru a trata alte tipuri de cancer, prezinta risc crescut de cancer pulmonar.

Factorii de risc ce pot fi modificati

Fumatul –cu toate ca si fumatorii pot face cancer la plamani, fumatul este principalul factor declansator al cancerului pulmonar. Potrivit statisticilor, in jur de 90% dintre decesele cauzate de cancerul pulmonar sunt cauzate de fumat. Fumul de tigara si tutunul contin peste 7000 de substante chimice, dintre care mare parte au potential cancerigen.

Expunerea la radon – radonul este un gaz fara miros si fara culoare, care apare in urma dezintegrarii uraniului din roci sau sol. Intrucat radonul nu are un miros aparte, e posibil sa te expui la el fara sa ai idee. Acesta se regaseste uneori in fundatia caselor. Persoanele care fumeaza sunt mai expuse la efectele daunatoare ale radonului, comparativ cu nefumatorii. Potrivit specialistilor, radonul este a doua cea mai comuna cauza a aparitiei cancerului pulmonar, dupa fumat.

Expunerea la azbest – azbestul este un material folosit in constructii, pentru izolarea caselor, insa fibrele minuscule de azbest pot fi inhalate, ajungand in plamani. Persoanele care sunt expuse in mod repetat la azbest prezinta risc crescut de cancer la plamani.

 

 

Prevenire cancer la plamani

Cancerul la plamani poate fi prevenit prin reducerea factorilor de risc la minimum.

Renunta la fumat – renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru reducerea riscului de cancer pulmonar.

Evitarea expunerii la radon si azbest – daca mediul in care lucrezi presupune expunerea la azbest si radon, ar trebui sa iei in considerare schimbarea locului de munca.

Mentinerea unei diete sanatoase – nutritia este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii. O dieta bogata in alimente care furnizeaza nutrientii necesari organismului poate preveni imbolnavirea.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0