Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este cancerul care debuteaza prin cresterea si multiplicarea anormala a celuelor dintr-unul sau din ambii plamani. In general, este vorba despre celulele care acopera peretii cailor respiratorii.

Pe masura ce tumorile care apar in urma multiplicarii anormale a celulelor pulmonare devin tot mai mari, impiedica plamanii sa oxigeneze organismul. Tumorile care raman intr-un singur loc si nu se multiplica, sunt considerate benigne si deloc periculoase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Insa cele care sunt de natura maligna, pot imprastia celule bolnave atat prin intermediu sangelui, cat si prin intermediul sistemului limfatic. Metastazierea inseamna imprastierea celulelor canceroase in alte zone ale corpului. Odata ajuns in acest stadiu, cancerul este mai greu de tratat.

Cancerul care ramane la nivelul plamanilor se numeste cancer pulmonar primar, iar cel care apare in alta zona a corpului si prin metastaziere ajunge la plamani, primeste denumirea de cancer pulmonar secundar.

Dintre toate tipurile de cancer, cancerul la plamani provoaca cele mai multe decese, la nivel mondial.

Simptome cancer pulmonar

Cancerul nu se manifesta prin simptome in primele stadii, de aceea este adesea diagnosticat in stadii finale.

Atunci cand apar, simptomele sunt urmatoarele:

  • Tuse persistenta
  • Tuse productiva sau cu sange
  • Durere in piept care se agraveaza in timpul respiratiei profunde, in timpul rasului sau tusei
  • Raguseala
  • Respiratie accelerata
  • Suierat
  • Slabiciune si oboseala
  • Pierderea apetitului si scadere in greutate

Pneumoniile si bronsitele recurente pot, de asemenea, sa apara in caz de cancer pulmonar.

Pe masura ce cancerul de imprastie, pot aparea o serie de alte simptome, in functie de locul in care se formeaza noile tumori. Daca, de exemplu, noi tumori apar la nivelul nodulilor limfatici, se inflameaza ganglionii limfatici de la nivelul gatului. Pe de alta parte, daca tumori noi se formeaza la nivelul sistemului osos, apar dureri de oase la nivelul spatelui, coastelor sau soldurilor. In cazul in care creierul este locul in care se formeaza tumori, simptomele sunt ameteala, problemele de echilibru si amortelile/ furnicaturile la nivelul bratelor si picioarelor.

 

 

De ce apare cancerul la plamani

Orice individ poate dezvolta cancer pulmonar, insa 90% din cazuri apar in urma fumatului. Exista si anumite mutatii genetice care cresc riscul de cancer la plamani, insa expunerea la anumite substante cancerigene precum fumul de tigara creste riscul de instalare a bolii.

Toate celulele din organism contin material genetic denumit ADN. De fiecare data cand o celula matura se divide in doua celule noi, ADN-ul este si el duplicat. Celulele rezultate sunt copii fidele ale celulei primare. Astfel, celulele se regenereaza si organismul traieste. Celulele batrane mor si sunt inlocuite de altele tinere.

Atunci cand se produce o mutatie la nivelul unei celule care se divide, apare cancerul. Mutatiile la nivelul ADN-ului pot fi declansate de procesul de imbatranire a organismului precum si de factorii ce tin de mediu (fum de tigara, azbest, radon).

Oamenii de stiinta au descoperit ca e nevoie de o serie de mutatii pentru aparitia cancerului la plamani. Pe masura ce celulele de multiplica, apar tumorile. In stadiile finale ale bolii, unele celule pot calatori catre alte zone ale organismului – metastaza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0