Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara

Radiografia pulmonara reprezinta investigatia cea mai ieftina, disponibila si obligatorie, cand pacientii au o suspiciune clinica ridicata de cancer pulmonar. Tototdata, radiografia este o analiza folosita in diagnosticarea mai multor afectiuni pulmonare.

Radiografia foloseste o doza mica de radiatii, cu scopul de a obtine imagini ale anumitor zone din organism, pentru evaluarea starii de sanatate. Atunci cand este folosita pentru diagnosticarea unor afectiuni pulmonare, radiografia evalueaza, pe langa plamani, si inima si peretii pieptului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiind rapida si foarte usor de facut, fara sa necesite pregatire prealabila a pacientului, radiografia este adesea folosita pentru diagnosticarea de urgenta a unor afectiuni.

Radiografia sa realizeaza intr-o camera speciala, iar pacientul trebuie sa stea in postura indicata de tehnicianul in radiodiagnostic. Dupa ce imaginile sunt capturate cu ajutorul unei camere cu raze X, pacientul este poftit sa iasa din cabinet si sa astepte rezultatele, care vor fi gata in cel mult 20 de minute. Apoi, acestea vor fi interpretate de medic.

Orice pacient cu varsta mai mare de 30 ani, fumator sau fost fumator, are indicatie de a face o radiografie pulmonara in cazul in care prezinta unul din urmatoarele simptome:

- hemoptizie (eliminarea de sange provenit din caile aeriene inferioare prin cavitatea bucala);

- tuse care si-a modificat caracterul sau tuse care a devenit mai severa;

- durere toracica ce nu poate fi explicata;

- dispnee (lipsa de aer la efort sau repaus);

- scadere in greutate care nu poate fi explicata de stilul de viata al pacientului/scadere in greutate in conditiile in care pacientul are acelasi aport alimentar ca si inainte;

Indicatie de radiografie pulmonara au si pacientii fumatori sau fosti fumatori care au unul din urmatoarele semne clinice:

- hipocratism digital (falanga distala are aspect de “maciuca” sau de „sticla de ceasornic”);

- adenopatie (prezenta ganglionilor superficiali);

- paralizie de nerv laringeu recurent (pacientii au voce ragusita).

Medicii folosesc examinarea prin radiografie pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni precum:

 • Cancerul pulmonar
 • Pneumonia
 • Infractul/ problemelr cardiace
 • Emfizemul pulmonar
 • Acumularea de lichid in jurul plamanilor.


De retinut! Cand suspiciunea clinica si imagistica de neoplazie pulmonara este ridicata, accesul la medicul specialist pneumolog ar trebui sa fie cat mai rapid (maximum o saptamana). Evaluarea multidisciplinara ar trebui sa concluzioneze decizia terapeutica in maxim 4 saptamani de la prima evaluare!

Dupa realizarea radiografiei, un specialist in radiologie va interpreta rezultatele. Si alti medici pot interpreta radiografiile, iar acestia sunt: medicii internisti, medicii pediatri, medii de familie, medicii pneumologi, medicii cardiologi, medicii chirurgici ori oncologi, precum si anestezistii.

Pentru stabilirea diagnosticului corect, medicul trebuie sa foloseasca informatiile obtinute prin radiografie, impreuna cu concluziile trase in urma examinarii fizice precum si a istoricului medical.

 

 

Rezultate anormale ale radiografiilor

O serie de anomalii pot fi detectate in timpul radiografiei, iar printre acestea se numara:

 • Pneumonia
 • Abcesul pulmonar
 • Acumularea de lichid intre plamani si peretii pieptului
 • Acumularea de lichid la nivelul plamanului ori vaselor de sange ale acestuia – edem pulmonar
 • Marirea inimii
 • Coaste sau oase fracturate
 • Vertebre fracturate
 • Cancer pulmonar sau alte forme tumorale
 • TBC
 • Pneumotorax
 • Anevrism aortic

Care sunt riscurile si complicatiile asociate cu radiatiile la care te expune radiografia

Radiatiile nu sunt benefice si e contraindicata expunerea nemotivata la acestea. Insa medicii sunt de parere ca, atunci cand vine vorba despre radiografii, avantajele unei asemenea metode de diagnostic sunt mai mari decat dezavantajele.

In orice caz, in perioada sarcinii radiografiile sunt contraindicate pentru ca pot pune in pericol sanatatea fatului. Daca ai o suspiciune cu privire la o posibila sarcina, discuta cu medicul tau si amana radiografia pana cand te asiguri ca nu porti un copil in pantece.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0