Simptome si semne clinice care au indicatie obligatorie de radiografie pulmonara

Radiografia pulmonară reprezintă investigația cea mai ieftină, disponibilă și obligatorie, când pacienții au o suspiciune clinică ridicată de cancer pulmonar. Totodată, radiografia este o analiză folosită în diagnosticarea mai multor afecțiuni pulmonare.

Radiografia folosește o doză mică de radiații, cu scopul de a obține imagini ale anumitor zone din organism, pentru evaluarea stării de sănătate. Atunci când este folosită pentru diagnosticarea unor afecțiuni pulmonare, radiografia evaluează, pe lângă plămâni, și inima și pereții pieptului.

Fiind rapidă și foarte ușor de făcut, fără să necesite pregătire prealabilă a pacientului, radiografia este adesea folosită pentru diagnosticarea de urgență a unor afecțiuni. Procedura să realizează într-o cameră specială, iar pacientul trebuie să stea în postura indicată de tehnicianul în radiodiagnostic. După ce imaginile sunt capturate cu ajutorul unei camere cu raze X, pacientul este poftit să iasă din cabinet și să aștepte rezultatele, care vor fi gata în cel mult 20 de minute. Apoi, acestea vor fi interpretate de medic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de radiografii

Radiografia toracică ia o imagine a părții superioare a corpului, a a oaselor și organelor din interior, inclusiv a inimii, plămânilor și coastelor. Cu ajutorul unei radiografii toracice, medicul va căuta afecțiuni precum pneumonia, tuberculoza, cancerul pulmonar, problemele legate de dimensiunea inimii, fracturile de coaste sau ale coloanei vertebrale sau orice boală toracică ori pulmonară.

Radiografia abdominală oferă o privire asupra organelor precum intestinele, stomacul și splina. Medicul poate solicita o radiografie abdominală dacă pacientul suferă de dureri de stomac sau greață inexplicabile și poate identifica astfel pietre la rinichi, un blocaj intestinal sau orice leziune a țesutului abdominal.

O radiografie a rinichilor, ureterelor și vezicii urinare se face pentru a depista probleme ale sistemului urinar, precum și probleme gastrointestinale. Acesta poate fi primul test folosit pentru a diagnostica o afecțiune urinară.

Radiografia gâtului se poate solicita de medic dacă pacientul are o durere persistentă, o amorțeală sau o slăbiciune la nivelul gâtului. Se poate depista astfel o fractură osoasă, o articulație dislocată, o infecție sau o inflamație. Dacă medicul suspectează probleme nervoase sau probleme cu discurile din coloana vertebrală, poate solicita ulterior și un RMN.

Radiografia articulară este utilizată pentru a investiga disconfortul la genunchi, umeri, șolduri, glezne sau încheieturi și pentru ca medicul să găsească mai ușor semne de artrită, fracturi, inflamații și numeroase alte afecțiuni care pot provoca dureri articulare.

Radiografia craniului permite medicului să verifice numeroasele oase ale structurii capului și să detecteze afecțiuni precum tumori, infecții ale sinusurilor sau ale urechii, fracturi, pierderea osoasă sau mișcarea țesuturilor moi în interiorul craniului.

Indicația de radiografie pulmonară la fumătorii de peste 30 de ani

Orice pacient cu vârsta mai mare de 30 ani, fumător sau fost fumător, are indicație de a face o radiografie pulmonară în cazul în care prezintă unul din următoarele simptome:

  • hemoptizie (eliminarea de sânge provenit din căile aeriene inferioare prin cavitatea bucală);
  • tuse care și-a modificat caracterul sau tuse care a devenit mai severă;
  • durere toracică pentru care nu se găsește o explicație;
  • dispnee (lipsă de aer la efort sau repaus);
  • scădere în greutate care nu poate fi explicată de stilul de viață al pacientului/scădere în greutate în condițiile în care pacientul are același aport alimentar ca și înainte.

Indicație de radiografie pulmonară la fumătorii cu anumite simptome

Indicație de radiografie pulmonară au și pacienții fumători sau foști fumători care au unul dintre următoarele semne clinice:

  • hipocratism digital (falanga distală are aspect de „măciucă” sau de „sticlă de ceasornic”);
  • adenopatie (prezența ganglionilor superficiali);
  • paralizie de nerv laringeu recurent (pacienții au voce răgușită).

Radiografia pentru diagnostic și monitorizare

Medicii folosesc examinarea prin radiografie pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni precum:

  • Cancerul pulmonar
  • Pneumonia
  • Infractul/ problemele cardiace
  • Emfizemul pulmonar
  • Acumularea de lichid în jurul plămânilor

Când suspiciunea clinică și imagistică de neoplazie pulmonară este ridicată, accesul la medicul specialist pneumolog ar trebui să fie cât mai rapid (maximum o săptămână). Evaluarea multidisciplinară ar trebui să concluzioneze decizia terapeutică în cel mult 4 săptămâni de la prima evaluare!

După realizarea radiografiei, un specialist în radiologie va interpreta rezultatele. Și alți medici pot interpreta radiografiile, iar aceștia sunt: medicii interniști, medicii pediatri, medicii de familie, medicii pneumologi, medicii cardiologi, medicii chirurgici ori oncologi, precum și anesteziștii.

Pentru stabilirea diagnosticului corect, medicul trebuie să folosească informațiile obținute prin radiografie, împreună cu concluziile trase în urma examinării fizice precum și a istoricului medical.

Anomalii detectate în timpul radiografiilor

O serie de anomalii pot fi detectate în timpul radiografiei, iar printre acestea se numără:

  • Pneumonia
  • Abcesul pulmonar
  • Acumularea de lichid între plămâni și pereții pieptului
  • Acumularea de lichid la nivelul plămânului ori vaselor de sânge ale acestuia – edem pulmonar
  • Mărirea inimii
  • Coaste sau oase fracturate
  • Vertebre fracturate
  • Cancer pulmonar sau alte forme tumorale
  • TBC
  • Pneumotorax
  • Anevrism aortic
  • Riscurile și complicațiile asociate cu radiațiile la care te expune radiografia

Radiațiile nu sunt benefice și e contraindicată expunerea nemotivată la acestea. Însă atunci când vine vorba despre radiografii, avantajele unei asemenea metode de diagnostic sunt mai mari decât dezavantajele. În orice caz, în perioada sarcinii radiografiile sunt contraindicate pentru că pot pune în pericol sănătatea fătului. Dacă ai o suspiciune cu privire la o posibilă sarcină, discută cu medicul tău și amână radiografia până când afli dacă ești însărcinată sau nu.

Diagnosticul cancerului pulmonar prin radiografie 

Cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, iar momentul diagnosticului este de obicei unul târziu în dezvoltarea bolii. Deoarece pacienții care sunt diagnosticați într-un stadiu mai timpuriu al bolii au o perspectivă mai bună, în lumea medicală se discută mult despre eficientizarea diagnosticului și începerea mai rapidă a tratamentului din momentul depistării bolii.

Cancerul pulmonar și diagnosticul timpuriu

De exemplu, NHS din Anglia își propune ca, până în anul 2028, să obțină diagnosticul în stadiul I sau II la trei sferturi dintre toți pacienții cu cancer. Având în vedere rolul central al radiografiei toracice în diagnosticul cancerului pulmonar, este important de înțeles capacitatea acestei proceduri de a detecta cancerul pulmonar și posibilele implicații adverse asupra prognosticului atunci când cancerul pulmonar nu este detectat. Ar putea radiografia să identifice cancerul pulmonar într-un stadiu timpuriu?

Radiografia pulmonară nu identifică mereu cancerul

Un studiu recent care a analizat rezultate ale mai multor cercetări, precizează că mai multe dintre acestea au estimat că radiografia nu depistează cancerul pulmonar în aproximativ 20%-25% dintre cazuri. Totuși, spun oamenii de știință, numărul cumulat de persoane cu cancer pulmonar din acele studii a fost relativ mic, iar definițiile rezultatelor pozitive și negative nu au fost în întregime consecvente între studii. 

Dovezile cu privire la consecințele rezultatelor rediografiei fals negative în ceea ce privește timpul până la diagnostic, stadiul diagnosticului și supraviețuirea sunt și mai limitate. O serie de cazuri sugerează că pacienții cu radiografii fals negative pot avea un timp mai mare până la diagnostic, dar o revizuire retrospectivă care a cuprins 28 de pacienți nu a găsit nicio asociere adversă între supraviețuire și cancerul pulmonar „omis” la radiografie.

În studiul de față au fost analizați un total de 4698 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, inclusiv 2129 care făcuseră cel puțin o radiografie solicitată de medicul de familie în anul anterior diagnosticului. Sensibilitatea radiografiei, bazată pe cea inițială, a fost de 82,3%. 

Un total de 370 de pacienți au avut un rezultat radiografic inițial care a recomandat o revizuire sau investigație ulterioară non-urgentă. Dintre acești pacienți, 191 au făcut o a doua radiografie solicitată de medicul de familie. Durata mediană până la a doua radiografie a fost de 42 de zile și rezultatul a fost negativ în 19 cazuri. Un total de 324 de pacienți au făcut două sau mai multe radiografii înainte de diagnostic, sensibilitatea acestor radiografii crescând doar ușor de la 82,3% până la 83,6%. 

Radiografia detectează cancerul în stadiu avansat

Pacienții diagnosticați în decurs de 6 săptămâni de la radiografia inițială, indiferent de rezultatul acesteia, erau mai susceptibili să aibă cancer în stadiul III sau IV și histologie cu celule mici. Acest lucru sugerează că boala în stadiu avansat și histologia asociată cu boala cu progresie rapidă este mai probabil să fie diagnosticată rapid, ceea ce ar putea fi asociat cu gravitatea simptomelor prezente și/sau a unor dovezi radiologice mai clare ale cancerului.

Cu alte cuvinte, radiografia detectează mai degrabă cancerul în stadii avansate și, chiar și în acele situații, e posibil să nu îl detecteze deloc. Prin urmare, medicii de familie ar trebui să aibă în vedere faptul că o radiografie negativă nu exclude neapărat cancerul pulmonar. De asemenea, este important ca medicii de familie să recunoască faptul că, deși riscul de cancer pulmonar cu o radiografie negativă pentru majoritatea simptomelor este scăzut, riscul pentru pacienții cu hemoptizie inexplicabilă este de aproape 3% și trimiterea urgentă pentru suspectarea cancerului este adesea justificată pentru acest simptom, indiferent de rezultatul radiografiei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medline Plus  - X-ray
https://medlineplus.gov/ency/article/003337.htm
Pub Med - Chest X-ray sensitivity and lung cancer outcomes: a retrospective observational study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33875450/
Studiul „Chest X-ray sensitivity and lung cancer outcomes: a retrospective observational study”, apărut în Br J Gen Pract. 2021 Oct 28;71(712):e862-e868. doi: 10.3399/BJGP.2020.1099. Print 2021 Nov, autori: Stephen H. Bradley et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0