Riscul de cancer de piele creste cand ne expunem la soare

Zilele insorite, indiferent de anotimp, ar trebui sa fie un semn de avertizare pentru a va proteja impotriva cancerului de piele.

Cancerul de piele, ca toate tipurile de cancer, poate distruge tesutul sanatos si se poate intinde si in alte zone ale organismului” sustine dr. C Blake Phillips, bursier in cadrul departamentului de dermatologie al University of Alabama din Birmingham.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de piele este cea mai des intalnita forma de cancer in Statele Unite, potrivit U. S. Centers for Disease Control and Prevention - CDC (Centrelor pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite). Este important sa luati masuri pentru prevenirea acestuia si depistarea semnelor timpurii.

„Daca nu este depistat sau tratat, cancerul de piele poate conduce la pierderea functiilor vitale sau deces. Este important sa va controlati pielea si sa fiti atenti la modificari care ar putea fi semne de cancer de piele” a adaugat Phillips.

Majoritatea cancerelor de piele apar din cauza expunerii la radiatiile ultraviolete solare sau din alte surse, precum solarele, spune Phillips.

Pentru a va proteja pielea de razele soarelui, imbracati-va corespunzator si folositi creme de protectie solara, ne sfatuieste medicul.

 

 

„Recomand utilizarea zilnica a cremelor de protectie solara cu SPF de 30 sau mai mare in zonele expuse” a spus Phillips intr-un comunicat de presa al universitatii.

„Cautati produse care nu sunt unsuroase si care blocheaza atat UVA, cat si UVB. Majoritatea cremelor hidratante contin substante de protectie solara, prin urmare, cremele de protectie solara sunt usor de ales si ieftine” a precizat acesta.

De asemenea, purtati imbracaminte care sa va protejeze de razele solare, palarii cu boruri largi si ochelari de soare. Nu iesiti afara la orele la care soarele arde cel mai tare (intre 10:00 si 17:00). Acesta a sugerat activitati in aer liber dimineata sau seara.

Daca dezvoltati cancer de piele, trebuie sa stiti ca „ratele de vindecare sunt excelente, daca este depistat si tratat din timp” a spus Phillips. „Incurajez invatarea semnelor de cancer de piele si auto-examinarile intre vizitele la cabinetul medicului. Sensibilizarea pacientilor este de mare ajutor pentru diagnosticarea timpurie.”

Cele mai comune forme de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase si melanomul.

„Printre semnele de cancer de piele, altul decat melanomul, se numara leziuni rosii care sa maresc constant, zone ale pielii dureroase sau aspre care nu se vindeca, umflaturi cu suprafata „alburie” sau translucida si orice excrescente aparute pe suprafata pielii”, potrivit comunicatului de presa.

Melanomul este cea mai mortala forma de cancer de piele. Melanomul se manifesta prin zone pigmentate de culoare inchisa sau decolorate sau umflaturi cu forma asimetrica, margini neregulate, negre sau de diverse culori. Desi majoritatea melanoamelor nu apar din cauza alunitelor, alunitele noi sau care prezinta modificari la maturitate trebuie examinate, au precizat Phillips si colegii sai.

„Ar trebui sa consultati un medic daca va preocupa o leziune care se schimba, este nou simptomatica sau care nu se vindeca” precizeaza Phillips. „Daca aveti o ruda de gradul I care sufera de melanom sau alunite de culoare inchisa, ar trebui sa fiti examinat de un dermatolog”.

Fostii pacienti cu cancer de piele ar trebui sa fie examinati cel putin o data e an, dar e posibil ca unii pacienti sa aiba nevoie de examinari mai frecvente.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0