Psoriazis vs cancer de piele - cum deosebesti aceste afectiuni

Atât psoriazisul, cât și cancerul de piele se manifestă la nivel cutanat, iar simptomele celor două afecțiuni pot fi cu ușurință confundate – iată cum să faci diferența între psoriazis și cancer de piele.

Află care sunt simptomele psoriazisului și ale cancerului de piele, pentru a învăța să le deosebești. Bineînțeles, medicul dermatolog este cel în măsură să stabilească diagnosticul, însă nu ar strica să știi și tu când este cazul să te alarmezi și să îți faci de urgență o programare la medicul specialist.

STUDIUL IM011-054

Ce sunt psoriazisul și cancerul de piele

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică, care determină accelerarea procesului de producere a celulelor. Producția accelerată de celule favorizează apariția unor zone și formațiuni înroșite la nivelul pielii, care poartă denumirea de plăci. Aceste plăci pot cauza mâncărimi, se pot inflama și pot fi chiar dureroase.

Cancerul de piele este o afecțiune care apare în urma dezvoltării celulelor canceroase la nivelul țesuturilor pielii. Cancerul de piele poate fi de trei tipuri: carcinom bazocelular, carcinom scuamocelular și melanom. Primele tipuri sunt cele mai frecvente, însă melanomul, o tumoare a melanocitelor, care sunt celulele producătoare de pigment din piele, este cel mai periculos. Melanomul este tratabil atunci când este depistat  în stadii incipiente, dar dacă nu este tratat, poate să metastazeze sau să ajungă în părți îndepărtate ale corpului. Și atunci devine mortal.

Cancerul de piele se dezvoltă, în general, în zonele cele mai expuse radiațiilor UV precum: capul, fața, gâtul, pieptul, brațele și mâinile.

Simptome psoriazis

Psoriazisul are trei caracteristici histologice majore: hiperplazia epidermică (acantoză), vasele de sânge dilatate la nivelul dermului și infiltrarea inflamatorie a leucocitelor, în special la nivelul dermului.  

Simptomele psoriazisului pot fi:

  • Zone înroșite acoperite de scuame de culoare argintie
  • Mici zone cu aspect solzos
  • Piele uscată, crăpată, care poate sângera uneori
  • Senzația de mâncărime, arsură sau inflamare
  • Unghii îngroșate
     

 

Simptome cancer de piele

Cancerul de piele este mai greu de depistat, întrucât de multe ori nu are simptome ori acestea sunt minore și ușor de trecut cu vederea. Totuși, există cazuri când cancerul de piele se manifestă prin umflături sau zone anormale ce se dezvoltă la nivelul pielii, care pot avea următoarele caracteristici:

  • Aspect ușor perlat sau lucios
  • Textură fermă și “bătătorită”
  • Culoare ciudată, precum violet, galben sau albastru
  • Crustă, aspect solzos sau sângerări.

Cum identifici psoriazisul

Psoriazisul se poate întinde și poate acoperi mai multe zone din corp. Totodată, însă, acesta poate să apară doar în anumite locuri. Cel mai des, psoriazisul apare în următoarele zone: coate, genunchi, picioare, mâini, scalp.

Cum identifici cancerul de piele

Cancerul de piele este mai greu de identificat, de aceea e indicat să mergi la medic. Acest tip de cancer arată de multe ori precum o aluniță, o leziune minoră sau un pistrui. Este important să fii atent la schimbările care se petrec la nivelul alunițelor ori la apariția unor alunițe noi. Dacă se petrec schimbări la nivelul diametrului, culorii, formei și marginii unei alunițe, e musai să mergi la medic pentru un control.

Asemănările dintre psoriazis și unele forme de cancer de piele

Există câteva asemănări între psoriazis și unele forme de cancer de piele. Printre acestea se numără:

  • Modificări ale texturii sau grosimii pielii;
  • Modificări ale culorii pielii (roșeață, de exemplu);
  • Posibile zone de piele cu pete solzoase.

Tratament psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune autoimună, așadar nu poate fi tratată. Totuși, există metode prin care simptomele pot fi ameliorate.

Tratamentul pentru psoriazis se împarte în 3 categorii:

  • Tratamentul topic – include creme, loțiuni și soluții aplicate direct pe zonele cu probleme, cu scopul de a reduce simptomatologia cu care se confruntă pacientul.
  • Terapia cu lumină – această terapie folosește în mod controlat lumina și radiațiile UV cu scopul de a reduce simptomele.
  • Tratamentul sistemic – include medicamente administrate oral sau pe cale injectabilă, care au rolul de a ameliora condiția pacientului.

Tratament cancer de piele

Tratamentul administrat în caz de cancer de piele depinde de severitatea și de dimensiunile cancerului de piele. De regulă, se folosesc:

  • Intervenția chirurgicală, pentru îndepărtarea zonelor în care s-au dezvoltat celulele canceroase;
  • Radioterapia;
  • Chimioterapia;
  • Terapia fotodinamică combinată cu medicație;
  • Terapia biologică, pentru a ajuta organismul să se lupte cu cancerul.

Ce complicații poate avea psoriazisul

Pacienții care sunt diagnosticați cu această boală trebuie să știe că pot să apară și alte probleme asociate:

Boala celiacă

Pacienții cu psoriazis au un risc mai mare de a avea anticorpii pentru boala celiacă, iar asta sugerează că ar putea să existe o legătură între cele două. Ambele afecțiuni par să fie influențate de o disfuncție la nivelul sistemului imunitar. Unii pacienți spun că evitarea glutenului îi ajută să reducă simptomele psoriazisului.

Probleme la nivelul cavității bucale 

Unele studii au sugerat că pacienții cu psoriazis au o predispoziție mai mare de a dezvolta probleme la nivelul membranelor mucoase din cavitatea orală, cum ar fi fisuri în limbă și leziuni în zona gingiilor și obrajilor.

Boli inflamatorii intestinale 

Oamenii de știință au căutat de-a lungul timpului posibile asocieri între psoriazis și boala inflamatorie intestinală, boala Crohn și colita ulcerativă. Studiile au sugerat că pacienții cu psoriazis și membrii din familiile lor ar putea avea o predispoziție mai mare de a dezvolta aceste afecțiuni.

Deficit de vitamina D 

Studiile au arătat că o carență de vitamina D este adesea prezentă la debutul unor boli autoimune. Unii experți recomandă chiar administrarea unor suplimente cu vitamina D, pentru a calma simptomele psoriazisului.

Risc de cancer 

De-a lungul anilor, oamenii de știință au încercat să evalueze în ce măsură psoriazisul poate crește riscul de a dezvolta cancer de piele 1. Iar câteva studii au evidențiat că ar exista o puternică asociere pare să fie între psoriazis și carcinomul scuamos. Un studiu realizat în 2016 pe femei arată că pacientele cu psoriazis aveau un risc cuantificabil mai mare de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase și melanom. Totuși, se pare că nu ar exista o corelație între carcinomul bazocelular și apariția psoriazisului. Așa cum am menționat deja, psoriazisul poate să crească riscul general de cancer și riscul pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel al cavității orale, cancer esofagian, hepatic și pancreatic. 

Sindrom metabolic 

În cazul pacienților cu psoriazis, există un risc mai mare de a dezvolta unele dintre simptomele sindromului metabolic, printre care se află problemele cardiace, diabetul, boala de ficat gras și obezitatea.

Artrita psoriazică

Între 10% și 30% dintre pacienții cu psoriazis pot să dezvolte o formă de artrită numită psoriazică. De regulă, boala apare la pacienții care au vârsta între 30 și 50 de ani. Un număr foarte mare de pacienți cu această afecțiune au mai întâi simptome la nivelul pielii, însă artrita psoriazică poate să apară înainte sau fără simptome de natură dermatologică. Să nu uităm, însă, că lista complicațiilor psoriazisului este mult mai lungă, iar acestea sunt doar câteva dintre problemele ce pot fi asociate acestei boli.

Ce complicații poate avea cancerul de piele

Potențialele complicații ce pot să apară în urma unui cancer de piele pot fi:
- recurența - adică situația în care cancerul reapare;
- recurența locală, caz în care celulele canceroase s-au extins / răspândit la țesuturile din apropiere;
- metastaza - când celulele canceroase s-au răspândit la mușchi, nervi sau la alte organe din corp.

Dacă ai avut în trecut un cancer de piele, ai un risc mai mare de a dezvolta boala din nou, într-o altă zonă, potrivit statisticilor. Dacă, din nefericire, cancerul de piele revine (este vorba de recurență), opțiunile de tratament vor depinde de tipul de cancer, de localizarea lui și de dimensiunile tumorii, cât și de starea de sănătate a pacientului (istoricul medical) și de tratamentul anterior pentru cancerul de piele efectuat de acel pacient.

Alte posibile complicații care pot să apară în cancerul de piele:

  • infecție secundară - cancerul de piele perturbă bariera normală de protecție a pielii, iar bacteriile pot pătrunde dincolo de această "barieră", cauzând o infecție în piele;
  • cicatrizare și/sau desfigurare - cicatrizarea și desfigurarea pot să apară fie din cauza dezvoltării cancerului de piele, fie din cauza tratamentelor efectuate pentru această boală;
  • limfedem - este o afecțiune în care lichidele se acumulează într-o anumită parte a corpului, din cauza că ganglionii limfatici și vasele limfatice sunt afectate. Drept urmare, din cauza acumulării de lichide, pielea se umflă și apare o senzație neplăcută;
  • anxietate și depresie - aspectul poate avea un rol important în viața pacientului, pentru stima sa de sine, iar cancerele localizate în regiuni vizibile pot duce la anxietate și la depresie la unele persoane.

Cancerul de piele se poate ascunde sub plăci și placarde eritemato-scuamoase, prezente în psoriazis

Specialiștii atrag atenția că se poate întâmpla ca anumite tipuri de cancer de piele să se dezvolte în cadrul unei plăci și placarde eritemato-scuamoase, prezente în psoriazis. Din acest motiv, specialiștii identifică ocazional carcinoame bazocelulare sau spinocelulare la pacienții cu psoriazis după ce aceștia încep o terapie eficientă și plăcile dispar, dar rămân câteva pete roz solzoase. Acestea pot semnaliza prezența cancerului de piele.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Skin Cancer Correlations in Psoriatic Patients”, Cancers (Basel). 2023 May, Daniel Octavian Costache, Horia Bejan, Marcela Poenaru, Raluca Simona Costache
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10177598/
National Psoriasis Foundation - Skin Cancer and Psoriasis
https://www.psoriasis.org/episode-169-transcript/
American Academy of Dermatology Association - Types of skin cancer
https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0