Pielea foarte uscata – factor de risc pentru cancerul de piele?

Cancerul de piele apare in urma dezvoltarii necontrolate a unor celule anormale. Acest lucru se petrece atunci cand ADN-ul celular este modificat de diversi factori precum expunerea la radiatiile UV, declansand mutatii si anomalii genetice care determina multiplicarea anormala si rapida a celulelor, determinand astfel formarea unor tumori maligne.

Exista anumiti factori care cresc riscul de aparitie a cancerului de piele. Pielea foarte uscata, spre exemplu, poate favoriza aparitia cancerului de piele, insa numai daca motivul deshidratarii pielii il reprezinta expunerea la radiatiile UV.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pielea arsa de soare isi pierde hidratarea, devenind uscata si avand tendinta de a se exfolia. In cazul in care pielea este uscata pe termen lung in urma expunerilor repetate la radiatiile UV emise de soare ori de lampile solarului, riscul de cancer de piele creste.

Majoritatea tipurilor de cancer de piele pot fi prevenite prin minimalizarea factorilor de risc care favorizeaza aparitia cancerului de piele. Metodele de preventie cele mai eficiente sunt evitarea expunerii pielii la radiatiile UV, protejarea pielii in momentul expunerii prin folosirea unor lotiuni cu factor de protectie, dar si prin haine care acopera pielea, si evitarea folosirii solarului pentru obtinerea bronzului artificial.

Daca ai pielea foarte deschisa la culoare iar parul blond sau roscat si ochii albastri sau verzi, trebuie sa fii de doua ori mai atent atunci cand vine vorba despre ingrijirea pielii. Persoanele aflate in aceasta situatie sunt mai predispuse riscului de a dezvolta cancer de piele asa ca trebuie sa acorde atentie sporita prevenirii cancerului de piele.

Cum sa ingrijesti pielea foarte uscata

Pielea foarte uscata are nevoie de hidratare pentru a fi sanatoasa si pentru a arata bine. Dermatologii fac urmatoarele recomandari pentru ingrijirea pielii uscate:

  • Limitarea timpului de baie sau dus la 5-10 minute intrucat timpul indelungat petrecut in apa calda sau in mediu umed favorizeaza deshidratarea pielii
  • Spalarea cu apa calduta, nicidecum cu apa fierbinte intrucat apa fierbinte deshidrateaza pielea
  • Spalarea pielii cu produse fara parfum intrucat substantele parfumate usuca pielea

 

 

  • Uscarea pielii dupa baie sau dus prin tamponarea usoara cu un prosop foarte moale
  • Hidratarea pielii cu o crema emolienta imediat dupa uscarea acesteia cu prosopul. Cremele de corp blocheaza umezeala in piele, mentinand-o hidratata. Crema de corp este mai indicata decat lotiunea intrucat prima este mai eficienta in cazul pielii uscate.
  • Evitarea folosirii produselor de corp sau de fata care contin: alcool, parfum, retinoizi sau acid alfa hidroxilic
  • Purtarea manusilor pe timp de iarna sau atunci cand se folosesc produse care contin substante chimice agresive (produse de curatare)
  • Folosirea unui detergent de haine pentru persoanele cu pielea sensibila
  • Evitarea expunerii la sursele directe de caldura precum un foc, semineul sau o aeroterma. Flacarile si aerul cald provenit de la o alta sursa deshidrateaza pielea.
  • Folosirea unui umidificator daca aerul din camera in care stai este prea uscat

Daca respecti regulile de mai sus si pielea ta este la fel de uscata, ar trebui sa consulti un medic dermatolog intrucat poate fi vorba despre o afectiune care are ca si simptom uscaciunea pielii. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0