Dermatoscopia: Ce este si de ce e necesara?

●      Despre dermatoscopie, informatii generale

●      Cand se recomanda dermatoscopia

●      Pregatirea pentru dermatoscopie

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

●      Efectuarea dermatoscopiei

●      Rolul dermatoscopiei in medicina si avantajele sale

●      Aplicatiile dermatoscopiei

Despre dermatoscopie, informatii generale

Dermatoscopia este procedura de examinare a pielii, mai exact a leziunilor cutanate, cu ajutorul unui instrument denumit dermatoscop. Dermatoscopul este un instrument esential pentru medicii dermatologi, dar si pentru esteticieni. Folosirea dermatoscopului pentru evaluarea leziunilor pigmentate, a structurilor anormale de la nivelul pielii ori a altor leziuni poate depista cancerul de piele.

Ce este dermatoscopia si ce tipuri exista

Dermatoscopia, cunoscuta si sub denumirea de microscopie de suprafata, este o tehnica noninvaziva de diagnostic, folosita in evaluarea leziunile pigmentate sau nepigmentate de la nivlul pielii, care nu pot fi observate cu ochiul liber. Dermatoscopia este principala metoda de depistare a melanomului, dar si a altor tipuri de cancer de piele.

Dermatoscopie manuala

Dermatoscopia manuala se realizeaza cu ajutorul unui dermatoscop manual, cu care medicul dermatolog observa, pe rand, fiecare alunita/ leziune de la suprafata pielii. Se pot captura imagini prin lupa drmatoscopului, cu ajutorul unei camere foto.

Dermatoscopie computerizata

Dermatoscopia computerizata, cunoscuta si sub denumirea de dermatoscopie digitala, se realizeaza insa cu ajutorul unui dermatoscop computerizat, folosit in paralel cu un program special care permite analizarea alunitelor si a leziunilor. Dermatoscopia computerizata permite realizarea unui “body mapping”, adica a unei harti complete a alunitelor de pe intregul corp.

Costurile investigatiei

Costurile acestei investigatii variaza, un functie de clinica pe care o alegem pentru a face aceasta procedura. Dermatoscopia manuala este mai ieftina, avand un tarif mediu de 150 RON/ consult, in timp ce dermatoscopia computerizata este mai scumpa, tariful fiind, in medie, de 50 RON/ leziune.

Cand se recomanda dermatoscopia

Dermatoscopia este recomandata atunci cand apar excrescente atipice la nivelul pielii, ori cand leziuni/ alunite mai vechi isi modifica aspectul. Dermatoscopia poate fi realizata si fara sa se observe semne ale cancerului de piele, mai ales in cazul pacientilor cu multe alunite si cu pielea foarte alba.

Efectuarea unui control dermatoscopic o data pe an

Pentru reducerea riscurilor la minimum, se recomanda un control dermatoscopic anual, de preferat la finalul sezonului cald. Un asemenea control va depista formatiunile canceroase in faza incipienta. Se stie ca toate tipurile de cancer de piele, pintre care si melanomul, au sanse mari de vindecare daca sunt tratate in stadiu incipient.

In cazul modificarilor la nivelul alunitelor

Dermatoscopia este obligatorie daca apar modificari la nivelul alunitelor deja existente. Poate fi vorba despre modificarea diametrului alunitei, a aspectului ori a culorii – orice detaliu anormal ar trebui sa trimita pacientul la medicul dermatolog, care va realiza o dermatoscopie pentru a verifica daca este vorba sau nu de cancer de piele.

In cazul persoanelor care frecventeaza solarul

Persoanele care frecventeaza solarul si sunt adeptele bronzului, fie el obtinut artificial sau natural, ar trebui sa isi faca anual o asemenea analiza. Asta pentru ca riscul de cancer de piele este mai mare pe masura ce ne expunem la radiatiile solare.

Persoanele cu multipli nevi sau antecedente in familie de cancere cutanate

Si persoanele cu multi nevi la nivel cutanat ori cele cu istoric in familie in ceea ce priveste cancerul de piele, ar trebui sa faca in mod regulat dermatoscopii, pentru a se asigura ca totul este in regula. Un pacient care depisteaza cancerul de piele in stadiu incipient are sanse mai mari de vindecare, comparativ cu cel care depisteaza cancerul in stadiu avansat.

Pregatirea pentru dermatoscopie

Dermatoscopia nu implica o pregatire speciala, insa se recomanda ca pacientul sa nu foloseasca creme, lotiuni sau solutii topice in ziua in care se realizeaza aceasta procedura.

Efectuarea/Descrierea dermatoscopiei

Dermatoscopia consta in analizarea la microscop a unor leziuni cutanate, ceea ce inseamna ca nu implica dureri.

Medicul dermatolog va ruga pacientul sa se intinda pe pat si sa isi descopere zonele pielii acoperite de alunite/ leziuni suspecte. Apoi, folosind dermatoscopul, va examina fiecare leziune in parte. Daca dermatoscopia este computerizata, imagini in detaliu ale alunitelor/ leziunilor vor fi afisate pe ecranul unui computer.

Daca lumina impiedica observarea in detaliu a unor excrescente, medicul poate aplica un anumit gel pe suprafata respectiva, astfel incat imaginea obtinuta sa fie una clara.

Rolul dermatoscopiei in medicina si avantajele sale

Dermatoscopia este o analiza extrem de importanta in depistarea cancerului de piele. Spre deosebire de examinarea leziunilor cu ochiul liber, dermatoscopia este cu pana la 80% mai precisa. Avand in vedere incidenta tot mai crescuta a cancerului de piele, dermatoscopia devint o procedura de testare din ce in ce mai utilizata.

Precizia dermatoscopiei

Dermatoscopia ofera informatii cu pana la 35% mai precise, comparativ cu diagnosticul clinic.

Avantajele examenului dermatoscopic

Dermatoscopia este o procedura dermatologica de depistare a formatiunilor canceroase cu multe avantaje, comparativ cu alte metode de diagnosticare.

Non-invaziva

In primul rand, dermatoscopia este o procedura non-invaziva, spre deosebire de biopsie, care implica recoltarea de tesut pentru analizarea la microscop.

Posibilitatea de a compara imaginile stocate

Mai mult decat atat, dermatoscopia computerizata ofera medicului posibilitatea de a compara imagnile stocate, astfel incat acesta sa poata observa evolutia unor nevi sau a unor leziuni cutanate, de la un an la altul.

Diferentierea leziunilor

Dermatoscopia permite diferentierea leziunilor pigmentare de cele nepigmentare, precum si a leziunilor de natura benigna de cele de natura maligna.

Examinare completa si atenta

Dermatoscopia permite o examinare completa si atenta a tuturor alunitelor ori leziunilor cutanate, astfel incat sa se observe orice anomalie in timp util.

Aplicatiile dermatoscopiei

Dermatoscopia este o procedura ce poate ajuta medicul si pacientul in mai multe situatii, nu numai pentru depistarea cancerului de piele.

Monitorizarea leziunilor cutanate suspecte de melanom

Bineinteles, cel mai important rol al dermatoscopiei este acela de a monitoria leziunile suspecte de melanom, astfel incat celulele canceroase sa fie observate din timp. Melanomul este cel mai periculos tip de cancer de piele, insa daca este depistat in stadiu incipient, acesta poate fi vindecat.

Diagnosticarea unor boli de piele

Dermatoscopia poate ajuta la diagnosticarea multor boli de piele, nu numai a cancerului cutanat.

Diagnosticul de scabie și păduchi pubian

Dermatoscopia poate fi folosita cu succes si pentru diagnosticarea scabiei ori a paducilor pubieni. Cu toate ca paduchii pubieni pot fi vazuti, adesea, cu ochiul liber, dermatoscopul permite medicului sa se asigure ca aceasta este problema.

Diagnosticul de veruci

Verucile pot fi vazute in detaliu cu ajutorul unui dermatoscop, astfel incat medicul sa poata analiza structura exacta a negului.

Diagnosticarea infecțiilor fungice

Infectiile fungice pot fi uneori confundate cu alte afectiuni. Dermatoscopia insa permite medicului dermatolog sa se asigura ca este vorba despre o infectie fungica.

Diagnosticul de boli ale parului si scalpului

Bolile parului si ale scalpului, printre care si alopecia, pot fi diagnosticate cu precizie cu ajutorul dermatoscopiei. Astfel, se poate oferi tratamentul potrivit.

Determinarea marjei chirurgicale in cancerul de piele

Dermatoscopia ajuta medicul sa stabileasca marja chirurgicala in cancerul de piele. Dimensiunile si marginile tumorii pot fi adesea inselatoare, insa dermatoscopul rezolva aceasta situatie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0