Decodarea unor gene iti spune cum iti poti pastra tineretea

In zilele noastre, tehnologia decodarii genetice iti indica modul in care poti apela la proceduri avansate si specifice de tratare a pielii in scop anti-aging sau de tratare a imperfectiunilor, fie ca vorbim de serumuri si creme, precum si de proceduri specifice de intinerire, cum ar fi fotointinerirea cu laser IPl sau radiofrecventa.

De asemenea, decodarea genetica iti poate furniza rezultate importante cu privire la suplimentele si antioxidantii de care organismul tau are cu adevarat nevoie, specific, astfel incat abordarea este holistica si informatiile devin extrem de pretioase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile longitudinale efectuate asupra fratilor gemeni arata ca imbatranirea are drept substrat 60% mostenirea genetica si 40% factori non-genetici, direct influentati de modul de viata. Asa s-a ajuns la studierea SNP (single nucleotide polymorphism), adica acele transformari ale genelor de baza, traduse prin intermediul unor proteine-cheie sub influenta factorilor extrinseci.

Prin analiza genetica, poti afla care sunt antioxidantii cei mai potriviti tie, cum ar fi astaxantinul sau NAD (nicotinamida adenin dinucleotid), ce alimente ar trebui sa consumi in cantitati mai mari, dar si ce proceduri de infrumusetare ar trebui sa eviti, intrucat nu sunt potrivite pielii tale. Aceasta analiza iti spune si ce suplimente alimentare te pot ajuta pentru a-ti mentine pielea tanara si pentru a amana cat mai mult aparitia ridurilor.

Iata cum decurge protocolul decodarii genetice:

  1. Specialistul te ajuta sa prelevi o mostra de ADN bucala, din saliva. Aceasta proba este prelucrata prin intermediul tehnologiei de ultima ora.
  2. Urmeaza un chestionar prin care iti completezi istoricul clinic, care include toate informatiile referitoare la starea pielii, variabilele de mediu si stilul de viata, afectiuni suferite sau prezente. Aceste informatii sunt importante pentru studiul complet al fenotipului si ajuta la identificarea masurilor corective necesare.


Primesti in aproximativ 30 de zile un program personalizat, bazat pe studiul genetic al conditiilor tale mostenite, datele clinice si factorii de mediu ai stilului tau de viata.

Intrucat primesti un raport genetic specific, aceste informatii iti dau posibilitatea de a-ti explica si cateva date legate de starea ta de sanatate.

De exemplu, sunt urmarite secventele genetice responsabile de intoleranta si inflamatie, glicare avansata si stresul oxidativ, asadar poti afla daca exista in cazul tau predispozitia la boli autoimune si inflamatorii, diabet sau afectiuni vasculare cu substrat inflamator, lucruri extreme de importante in managementul stilului tau de viata si mai ales, dietetic.

Genele studiate si riscul genetic

Panelul de informatii detaliate referitoare la riscul genetic este grupat in 6 categorii, in raport cu semnele vizibile si invizibile ale imbatranirii, si combina un protocol de tratament cu recomandari pentru imbunatatirea obiceiurilor si stilul de viata. Se urmaresc:

  • Arhitectura pielii si predispozitia la riduri
  • Detoxifierea si stresul oxidativ
  • Intoleranta si inflamatia
  • Glicarea avansata
  • Regenerarea si tonusul vascular
  • Predispozitia la hiperpigmentare.

Raportul final

In acest raport primesti un set de reguli ale ingrijirii personale, pe care este foarte bine sa il pastrezi si sa il consulti atunci cand ti se va propune un nou tratament, fie cosmetic, fie care tine de procedurile avansate din cabinetele de medicina estetica. Raportul este 100% personalizat.

Aceasta tehnologie fara precedent este folosita pentru a studia cu precizie secventa genelor implicate in genetica de imbatranire a pielii si a modificarilor legate de posibilele deficiente ale pielii. Aceste defecte sunt detectate, in scopul de a stabili masuri preventive. Sa le luam pe rand, pe scurt:

Arhitectura pielii si predispozitia la riduri

Testul genetic vizeaza in principal 4 gene responsabile de productia de colagen, elastina, deci COL1A1, respectiv ELN, precum si doua metaloproteinaze, enzime implicate in remodelarea tisulara si degradarea matricei extracelulare, MMP3 si MMP1.

Modificarile inregistrate la nivelul acestor gene explica o productie alterata a acestor proteine, precum si capacitatea organismului de refacere a structurilor. Problemele se reflecta atat la nivelul tenului, cat si la nivelul articulatiilor, poate explica si posibilitatea de aparitie vergeturilor; o supraexprimare a acestor gene poate fi responsabila de instalarea bolilor de colagen (n.r. colagenozele).

Detoxifierea si stresul oxidativ

Se urmareste activitatea a sapte gene, iar rezultatele arata daca acestea au un nivel de functionare optim, deficient sau sub normal.

  • SOD2, CAT si GPX sunt gene responsabile cu detoxifierea la nivel celular, degradarea substantelor toxice si neutralizarea peroxidului de oxigen.
  • NQO1, coenzima Q10 reductaza este responsabila cu activarea coenzimei Q10 in reducerea radicalilor liberi.
  • EPHX1 controleaza o enzima responsabila in activarea primei faze de activare a detoxifierii.
  • GSTM1 si GSTT1 - faza a doua a detoxifierii celulare.

Intoleranta si inflamatia

Aici afli rezultatul cu privire la activitatea a doua citokine cu rol in medierea inflamatiei, IL6 si TNF. La nivelul pielii vorbim despre reactia inflamatorie generate de expunerea la ultraviolete, in special, insa variatia activitatii acestor gene iti releva multe probleme la nivel sistemic.

Regenerarea si tonusul vascular

Testele urmaresc situatia variantelor genetice ACE si AGT si predispozitia la hipertensiune, mai ales in conditiile unui consum excesiv de sodiu. Aceste gene joaca un rol important in vasoconstrictie si dilatarea peretilor vaselor de sange, iar un polimorfism accentuat influenteaza activitatea lor enzimatica si probleme cardiace si circulatorii.

De asemenea, genele NOS3 si BDKRB2 implicate in relaxarea musculara vasculara, respectiv vasodilatatie sunt implicate in circulatia periferica. Un nivel crescut de oxid nitric poate influenta negativ aceste probleme, fiind poate necesara suplimentarea ei.

Glicarea avansata

Glicarea este un proces de interactiune dintre glucoza din sange si proteinele colagen si elastina din piele, o hiperreactie dintre aceste structuri avand drept rezultat rigidizarea acestor fibre elastice si deteriorarea tesutului, tradusa prin accelerarea imbatranirii si piele lipsita de tonus.

Sunt 3 gene care teoretic, nu lasa acest lucru sa se intample – ACE, PPARG si TCF7L2, insa daca ele nu functioneaza la nivel optim, efectele apar.

Aceste trei gene sunt responsabile de sensibilitatea la insulina, un nivel scazut al activitatii lor enzimatice fiind, de fapt, generator al fenomenului cunoscut sub denumirea de “rezistenta la insulina”, ceea ce duce la hiperglicemie si atacarea colagenului si elastinei.

Predispozitia la hiperpigmentare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In aceasta problema se studieaza activitatea  genelor MC1R si SLC24A5.

MC1R melanotropin receptor este responsabila de proteinele-cheie implicate in reglarea repartizarii uniforme a melaninei la nivelul pielii, ochilor si parului.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0