Tratamentul medicamentos pentru angina pectorală

Tratamentul pentru angină pectorală include mai multe paliere, iar unul dintre ele este reprezentat de medicamente. Află în cele de mai jos ce presupune tratamentul medicamentos al anginei stabile.

Angina este un tip de durere toracică provocată de scăderea fluxului sangvin către inimă, fiind un simptom al bolii coronariene. Angina poate fi o durere nouă care trebuie verificată la medic sau o durere recurentă care dispare în urma tratamentului. Există multe opțiuni pentru terapia anginei, inclusiv modificări ale stilului de viață (renunțarea la fumat, limitarea alcoolului și a grăsimilor saturate), medicamente, angioplastie și stent sau bypass coronarian. Obiectivele tratamentului sunt reducerea frecvenței și severității simptomelor și reducerea riscului de infarct și de deces.

Dacă numai schimbările în stilul de viață nu sunt de ajutor, poate fi necesară administrarea unor medicamente precum nitrații, aspirina, medicamente care previn formarea cheagurilor, beta-blocantele, statinele, blocante ale canalelor de calciu și ranolazina.

Deși modificările stilului de viață și medicamentele sunt frecvent utilizate pentru tratarea anginei stabile, există și proceduri medicale, cum ar fi angioplastia, stentarea și intervenția chirurgicală de bypass arterial coronarian care pot fi, de asemenea, utilizate pentru tratarea anginei.

În ce constă tratamentul medicamentos al anginei stabile?

Un medicament numit nitroglicerină calmează în mod eficient durerea asociată cu angina stabilă. Medicul specialist îi va indica pacientului ce cantitate de nitroglicerină să ia atunci când are un episod de angină pectorală.

Totodată, pacienții cu angină trebuie să ia și alte medicamente pentru a ține sub control celelalte afecțiuni care contribuie la angina stabilă, cum ar fi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) sau diabetul. Dacă pacientul are oricare dintre aceste afecțiuni, este extrem de important să discute cu medicul care îl tratează de angină.

Astfel, medicul poate prescrie anumite medicamente care pot fi de ajutor pentru stabilizarea tensiunii arteriale și pentru aducerea colesterolului și glucozei din sânge (glicemia) la niveluri normale. Acest lucru scădea riscul persoanei de a avea mai multe episoade de angină. În același timp, medicul poate recomanda și un medicament din clasa anticoagulantelor, pentru a împiedică formarea cheagurilor de sânge, un factor care contribuie la apariția anginei stabile.

Persoanele cu angină pectorală (numită uneori și angină stabilă) au episoade în care simt durere în piept. Disconfortul pe care îl resimt acești pacienți este, de regulă, predictibil și poate fi controlat. Uneori, o persoană poate să simtă durere sau disconfort în piept în timp ce aleargă sau când are de-a face cu o situație stresantă, când este supusă unui stres emoțional puternic. În mod normal, acest tip de disconfort în piept este calmat odată cu repausul, cu administrarea de nitroglicerină sau după adoptarea ambelor măsuri.

Acest medicament relaxează arterele coronare și alte vase de sânge, reducând cantitatea de sânge care se întoarce la inimă și ușurând astfel sarcina pe care o îndeplinește mușchiul inimii. Prin faptul că relaxează arterele coronare, nitroglicerina crește „alimentarea” cu sânge a inimii.

Medicul specialist ar putea sugera, totodată, ca pacientul să ia anumite medicamente pentru a reduce riscul de infarct miocardic și riscul de accident vascular cerebral. În plus, unele pastile ajută pacientul să prevină episoadele de angină pectorală. 

Nitrații, tratament de bază pentru angina pectorală

Nitrații reprezintă baza tratamentului pentru angină de mai multe decenii. Angina este cauzată de îngustarea arterelor coronare, de un blocaj în aceste artere sau de spasmele din interiorul arterelor coronare, situație care limitează cantitatea de sânge oxigenat care ajunge la o parte a miocardului. 

În esență, nitrații dilată (adică lărgesc sau relaxează) arterele și venele nu doar de la nivelul inimii, ci și din alte părți ale corpului. Prin faptul că dilată vasele de sânge ale inimii, nitrații pot reduce volumul de muncă pe care îl depune inima, îmbunătățind circulația sângelui către mușchiul inimii și calmând simptomele anginei.

Mulți pacienți care au arterele îngustate sau blocate nu necesită, neapărat, o intervenție chirurgicală sau montarea unor stenturi, iar aceste pilule pot fi la fel de eficiente în calmarea simptomelor anginei pectorale. Nitrații sunt disponibili în forme cu acțiune rapidă și cu acțiune lungă. Formele cu acțiune rapidă sunt folosite pentru a calma durerea în piept sau pentru a o împiedica să apară chiar înaintea unor activități care ar putea cauza durere în piept.

Nitrații se pot administra sublingual, fiind disponibili sub formă de spray sau sub formă de tablete pe care pacientul le pune sub limbă, iar substanța activă este absorbită în mucoasa cavitații bucale. Aceste medicamente cu acțiune rapidă se administrează la nevoie.

Formele cu acțiune lungă, cum ar fi plasturii și pilulele, sunt folosite pentru a preveni apariția anginei și nu sunt ideale pentru a opri episoadele subite ale simptomelor anginei, așa că acest gen de nitrați se iau zi de zi. Pentru că fiecare pacient e diferit, iar nevoile sale sunt diferite, medicul poate prescrie una sau ambele forme de nitrați.

Alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale

Pe lângă nitroglicerină, medicul mai poate prescrie pentru simptomele anginei și alte medicamente, cum ar fi beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, doze mici de aspirină, medicamente care previn coagularea sângelui (anticoagulante), statine (care reduc nivelul colesterolului), inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei - IECA (aceștia scad tensiunea arterială).

  • Beta-blocantele ajută vasele de sânge să se relaxeze și să se deschidă pentru a îmbunătăți fluxul sangvin, reducând sau prevenind astfel angina.
  • Blocantele canalelor de calciu relaxează și lărgesc vasele de sânge prin influențarea celulelor musculare din pereții arteriali. Acest lucru mărește fluxul sangvin în inimă, reducând sau prevenind angina.
  • Aspirina reduce capacitatea sângelui de a se coagula, facilitând fluxul de sânge prin arterele cardiace înguste. 
  • Medicamentele precum clopidogrel, prasugrel, ticagrelor scad riscul ca trombocitele să se lipească și să formeze cheaguri de sânge.
  • Statinele pot ajuta corpul să reabsoarbă colesterolul acumulat în plăci, în pereții arterelor, contribuind la prevenirea blocării ulterioare a vaselor de sânge.
  • IECA scad tensiunea arterială mărită.

Atenție, aceste tratamente medicamentoase sunt indicate în caz de angină stabilă. Dacă o persoană are angină instabilă sau durere care diferă de cea pe care o simte de obicei, cum ar fi atunci când se află în repaus, este nevoie de tratament imediat într-un spital.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Heart Foundation - Angina medication: Questions about nitrates answered
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/medical/drug-cabinet/nitrates
American Heart Association - Angina Pectoris (Stable Angina)
http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina
National Health Service (NHS) - Angina treatment
https://www.nhs.uk/conditions/angina/treatment/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0