Tratamentul medicamentos pentru angina pectorala

Tratamentul pentru angina pectorala include mai multe paliere, iar unul dintre ele sunt medicamentele pentru inima.

Un medicament numit nitroglicerina calmeaza in mod eficient durerea asociata cu angina stabila. Medicul specialist ii va spune pacientului ce cantitate de nitroglicerina sa ia atunci cand are un episod de angina pectorala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodata, pacientii cu angina vor trebui sa ia si alte medicamente pentru a tine sub control celelalte afectiuni care contribuie la angina stabila, cum ar fi hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) sau diabetul. Daca ai oricare dintre aceste afectiuni, este extrem de important sa ii spui medicului tau care iti trateaza angina.

Astfel, medicul tau iti poate prescrie anumite medicamente care te pot ajuta sa stabilizezi tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si pe cel al glucozei din sange (glicemia). Acest lucru iti va reduce riscul de a avea mai multe episoade de angina.

In acelasi timp, medicul iti poate prescrie si un medicament din clasa anticoagulantelor, pentru a impiedica formarea cheagurilor de sange, un factor care contribuie la aparitia anginei stabile.

In ce consta tratamentul anginei stabile

Persoanele cu angina pectorala (numita uneori si angina stabila) au episoade in care simt durere in piept. Disconfortul pe care il simt acesti pacienti este, de regula, predictibil si poate fi controlat. Uneori, o persoana poate sa simta durere sau disconfort in piept in timp ce alearga sau cand are de-a face cu o situatie stresanta, cand este supusa unui stres emotional puternic.

In mod normal, acest tip de disconfort in piept este calmat odata cu repausul, cu administrarea de nitroglicerina sau dupa adoptarea ambelor masuri.

Ce face nitroglicerina?

Acest medicament relaxeaza arterele coronare si alte vase de sange, reducand cantitatea de sange care se intoarce la inima si usurand astfel sarcina pe care o indeplineste muschiul inimii. Prin faptul ca relaxeaza arterele coronare, spun expertii, nitroglicerina creste "alimentarea" cu sange a inimii.

Ce trebuie sa mai stii despre tratamentul anginei

Exista medicamente disponibile care te pot ajuta sa tii simptomele anginei sub control. Medicul tau specialist ti-ar putea sugera, totodata, sa iei anumite medicamente pentru a reduce riscul de infarct miocardic si riscul de accident vascular cerebral.

In plus, anumite medicamente pot fi folosite pentru ca ajuta pacientii sa previna episoadele de angina pectorala. Acestea includ si nitratii, care pot fi folositi ca tratament pentru angina cu actiune rapida sau cu actiune mai lenta.

Ce sunt nitratii?

Nitratii reprezinta baza tratamentului pentru angina de mai multe decenii. Angina este cauzata de ingustarea arterelor coronare, de un blocaj in aceste artere sau de spasmele din interiorul arterelor coronare, lucru care limiteaza cantitatea de sange oxigenat care ajunge la o parte a miocardului.

In esenta, nitratii dilata (adica largesc sau relaxeaza) arterele si venele nu doar de la nivelul inimii, ci si din alte parti ale corpului. Prin faptul ca dilata vasele de sange ale inimii, nitratii pot reduce volumul de munca pe care il are inima, imbunatatind circulatia sangelui catre miocard (muschiul inimii). Acest mecanism va calma simptomele anginei.

De ce sunt administrati nitratii?

Multi pacienti care au arterele ingustate sau blocate nu necesita, neaparat, o interventie chirurgicala sau montarea unor stenturi, iar aceste pilule pot fi la fel de eficiente in calmarea simptomelor anginei pectorale. Nitratii sunt disponibili in forme cu actiune rapida si cu actiune lunga.

Formele acestor medicamente cu actiune rapida sunt folosite pentru a calma angina (durerea in piept) sau pentru a o impiedica sa apara chiar inaintea unor activitati care ar putea cauza durere in piept.

Nitratii (nitroglicerina) se pot administra sublingual (adica sub limba), fiind disponibili sub forma de spray sau sub forma de tablete pe care pacientul le pune sub limba, iar substanta activa este absorbita in mucoasa cavitatii bucale. Aceste medicamente cu actiune rapida se administreaza la nevoie.

Formele cu actiune lunga, cum ar fi plasturii si pilulele, sunt folosite pentru a preveni aparitia anginei si nu sunt ideale pentru a opri episoadele subite ale simptomelor anginei, asa ca acest gen de nitrati se iau zi de zi. Pentru ca fiecare pacient e diferit, iar nevoile sale sunt diferite, medicul poate prescrie una sau ambele forme de nitrati.

Pe langa nitroglicerina (nitratii cu actiune lunga sau cei cu actiune scurta), medicul mai poate prescrie pentru simptomele anginei si alte medicamente:

  • beta-blocante,
  • blocante ale canalelor de calciu,
  • activatori ai canalelor de potasiu,
  • doze mici de aspirina,
  • medicamente care previn coagularea sangelui (anticoagulante),
  • statine (care reduc nivelul colesterolului),
  • medicamente care scad tensiunea arteriala (inhibitori ACE).

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • British Heart Foundation - https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/medical/drug-cabinet/nitrates
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina
  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/treatment/
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0