Tratamentul chirurgical in angina pectorala

Tratamentul poate ajuta la stoparea episoadelor de angina pectorala si poate reduce riscul unor eventuale probleme, cum este infarctul miocardic. Interventia chirurgicala poate fi o optiune pe care medicul o recomanda, daca medicamentele nu ajuta pacientul cu angina pectorala.

Interventia chirurgicala poate fi recomandata in cazul in care medicamentele nu ajuta si nu tin sub control angina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista doua tipuri principale de interventii chirurgicale pentru angina:

Operatia de bypass coronarian - un segment dintr-un vas de sange este luat din alta parte a corpului si folosit apoi pentru a redirectiona sangele in jurul unei sectiuni blocate sau ingustate a arterei.

Interventia coronariana percutanata - o sectiune ingustata a arterei afectate este largita prin folosirea unui mic tub, numit stent.

Ambele operatii sunt la fel de eficiente. Cea mai buna optiune pentru pacient depinde de circumstantele afectiunii acestuia. Daca interventia chirurgicala este recomandata, discuta cu medicul tau sau cu medicul chirurg despre optiunile pe care le ai.

Cel mai probabil va trebui sa continui sa iei anumite medicamente chiar si dupa operatie.

Angioplastia

Si angioplastia poate fi folosita pentru a trata angina instabila si angina stabila care nu se imbunatatesc cu ajutorul medicatiei, dietei sanatoase si a exercitiilor fizice moderate. In cadrul acestei proceduri, medicul cardiolog introduce cu atentie un tub subtire si flexibil, numit cateter, intr-un vas de sange si prin arterele tale, pana cand acest tub ajunge la locul blocajului. Pentru a largi artera si pentru a restabili circulatia normala a sangelui, medicul chirurg "umfla" un balon special, care se afla in varful cateterului.

Aproximativ in 40% dintre angioplastii, artera ajunge sa se ingusteze din nou, spun specialistii, si din acest motiv stenturile si montarea lor sunt o parte importanta a procedurii de angioplastie.

Ce trebuie sa stii despre montarea stentului

Montarea stentului este o procedura care este folosita pentru a trata angina instabila si angina stabila care nu se imbunatatesc prin medicatie, dieta si miscare. Un stent este un tub mic, asemanator cu o impletitura facuta din metal, care sprijina artera si o mentine deschisa,

Exista doua tipuri de stenturi, cele facute din metal care actioneaza ca o "schela" pentru sustinerea arterei, si stenturi care sunt acoperite cu medicamente, pentru a impiedica formarea tesutului cicatricial in artera operata.

Ambele tipuri de stenturi ofera o rezolvare rapida a problemei de la nivelul inimii, insa statisticile arata ca in aproape 20% din cazuri, la pacientii care au stenturi metalice (fara sa fie acoperite cu substante medicamentoase), se formeaza tesut cicatricial in jurul stentului, iar artera se ingusteaza din nou. Stenturile acoperite cu substante medicamentoase care se elibereaza in organism reduc riscul formarii de tesut cicatricial la jumatate.

Chiar si asa, pot sa apara unele probleme si in cazul acestui tip de stenturi. Cheaguri de sange se pot forma deasupra stenturilor acoperite cu substante medicamentoase. Pentru a preveni formarea cheagurilor, pacientul trebuie sa ia medicamente antiplachetare puternice, precum clopidogrelul, plus aspirina, pe o perioada de pana la 1 an.

Ce trebuie sa stii despre operatia de bypass coronarian

Acei pacienti care sufera de o ingustare severa a principalei artere coronare stangi, care au trei sau mai multe vase de sange ingustate sau care sufera de diabet zaharat ar putea fi tratati cu ajutorul acestei proceduri chirurgicale.

In cazul bypass-ului coronarian, medicul indeparteaza chirurgical o artera din partea superioara a corpului sau o vena de la picior si apoi o grefeaza pe artera blocata, pentru a redirectiona sangele in directia inimii. Pentru acest lucru, inima este temporar oprita. Respiratia si circulatia sangelui sunt preluate de aparate speciale pe durata operatiei.

Operatia de bypass este cel mai eficient tratament pentru angina pectorala, spun expertii. Peste 90% dintre pacienti observa o imbunatatire imediata a starii lor.

Important!

Angioplastia, o procedura minim invaziva, este folosita adeseori pentru a trata angina stabila. In timpul procedurii de angioplastie, medicul chirurg asaza un mic balon in interiorul arterei afectate. Acest balon este umflat pentru a dilata artera, iar apoi un stent (o structura mica de metal) este introdus. Stentul este permanent montat in artera pacientului, pentru a mentine artera deschisa si pentru ca sangele sa poata circula catre inima.

Angioplastia si montarea unui stent sunt optiuni bune de tratament daca ai angina instabila (numita si "preinfarct") sau daca medicamentele si modificarea stilului de viata nu au tratat in mod eficient angina stabila.

Operatia de bypass coronarian este o optiune buna de tratament atat pentru angina instabila, cat si pentru angina stabila care nu a raspuns la alte tratamente.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/treatment/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0