Tipuri de cardiopatie: deosebiri, simptome si tratamente

Cardiopatia ischemica este cunoscuta si sub numele de boala arteriala coronariana ori, pe scurt, boala coronariana. Cardiopatia este un grup de boli, asadar trebuie sa retii ca exista mai multe tipuri de cardiopatie, cum ar fi angina stabila, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita cardiaca.

Boala coronariana este cauzata de depunerile de placi ateromatoase in arterele inimii. Uneori, ea mai este numita cardiopatie ischemica si face parte din clasificarea bolilor cardiovasculare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, cardiopatia ischemica inseamna ca pe peretii arterelor exista depuneri de grasimi (placi de aterom), fiind vorba de acele artere care transporta sangele imbogatit cu oxigen prin inima si plamanii pacientului. Simptomele cardiopatiei pot fi:

 • durere in piept sau disconfort
 • o senzatie ca de presiune sau ca si cum exista un "junghi" in piept
 • dificultate in respiratie (dispnee)
 • greata
 • senzatie care seamana cu indigestia ori cu acumularea gazelor in intestine.

Deosebiri intre tipurile de cardiopatie

Putem asocia cardiopatia ischemica (boala arteriala coronariana) cu vasele de sange ingustate sau blocate, pentru ca aceasta este cea mai cunoscuta forma a afectiunii. Insa exista si alte probleme care se pot dezvolta in arterele coronare (cele de la inima) si care necesita expertiza unui medic specializat pe astfel de probleme.

Cauzele, simptomele si testele care ajuta la stabiliarea diagnosticului, cat si tratamentele corespunzatoare pentru fiecare pacient variaza in functie de fiecare tip de boala coronariana. Astfel, exista:

Boala coronariana obstructiva, situatie definita de vasele de sange ingustate sau blocate

Boala coronariana non-obstructiva, cand arterele se strang sau se contracta in mod incorect sau functioneaza gresit, dupa ce s-au impartit in vase mai mici de sange sau cand vasele de sange sunt comprimate sau apasate de muschiul inimii care se suprapune peste ele.

Disectia coronariana spontana, situatie in care straturile arterei se dezbina/se desfac subit.

Despre sindroamele coronariene acute

Un sindrom coronarian acut este o afectiune sau conditie care s-a declansat subit si care este definita de reducerea fluxului de sange catre inima. Un astfel de sindrom este angina instabila.

Angina instabila poate fi un simptom nou sau o schimbare aparuta la pacientul respectiv, ce a evoluat de la angina stabila.

Angina poate sa apara mult mai frecvent, poate sa apara cu mai multa usurinta in timpul repausului (cand persoana se odihneste), durerea in piept se simte ca si cand este mult mai severa sau dureaza mai mult timp. Angina instabila poate progresa pana la un atac de cord (infarct miocardic).

Simptome in functie de cardiopatie

Cardiopatia ischemica iti poate da, ca simptome, durere in piept, numita angina pectorala sau poate duce la un infarct miocardic, asa ca este important sa recunosti semnele si simptomele in functie de afectiune.

Simptome angina stabila

Durerea sau disconfortul:

 • apare cand muschiul inimii (miocardul) trebuie sa pompeze mai mult, de regula in timpul unui efort fizic
 • nu apare ca un simptom surprinzator, iar episoadele de angina stabila tind sa fie asemanatoare
 • de regula, are o durata mica (sub 5 minute)
 • este calmat/a de repaus sau prin administrarea unor medicamente
 • se poate sa semene cu indigestia sau cu gazele acumulate in intestine
 • se poate sa se semene cu o durere in piept care se extinde catre brate, spate sau alte zone.

Simptome angina instabila (numita si "preinfarct")

Durerea sau disconfortul:

 • apare adeseori cand pacientul este in repaus, se odihneste, doarme sau face un efort fizic minim
 • apare pe neasteptate, este un simptom ce il surprinde pe pacient
 • poate sa dureze mai mult decat angina stabila
 • repausul si medicamentele, de obicei, nu ajuta la calmarea durerii sau disconfortului
 • se poate agrava in timp
 • poate duce la un infarct miocardic.

Simptome infarct miocardic

 • Presiune, junghi ca o "gheara", durere sau o senzatie dureroasa in piept sau in brate, care se poate extinde catre zona gatului, maxilarului sau spatelui
 • greata, indigestie, arsuri la stomac sau durere abdominala
 • dispnee (dificultate in respiratie)
 • transpiratii reci
 • oboseala
 • vertij (pacientul are senzatia ca urmeaza sa cada) sau ameteala subita.

Tratamente in functie de cardiopatie

Tratamentele sunt diferite, in functie de tipul de angina de care sufera pacientul, dar mai ales in functie de cat de afectata este inima in urma unui infarct miocardic.

Tratament angina stabila

In mod normal, acest tip de disconfort in piept se calmeaza dupa ce pacientul sta in repaus sau ia nitroglicerina (sau apeleaza la ambele masuri). Nitroglicerina relazeaza arterele inimii si alte vase de sange.

Tratament angina instabila

Pentru ca este o situatie mai grava decat angina stabila, in cazul anginei instabile (preinfarctului), tratamentele sunt diverse. Medicul poate apela la o procedura numita cateterizare cardiaca, apoi, in functie de cat de amplu este blocajul, medicul va discuta cu pacientul despre optiunile de tratament: interventie coronariana percutanata (numita si angioplastie) si operatie de bypass coronarian.

Tratament infarct miocardic

Tratamentul infarctului miocardic incepe ori de acasa, ori la spital, iar medicii ii administreaza pacientului mai multe tipuri de medicamente, precum aspirina, tromboliticele, agenti antiplachetari, medicamente anticoagulante, calmante, nitroglicerina, beta-blocante, inhibitorii de ACE, statine.

Pe langa acestea, exista diferite proceduri chirurgicale si nu numai, la care va fi supus pacientul: angioplastie coronariana si introducerea unui stent intr-o artera; operatia de bypass coronarian.

Deosebiri intre angina stabila si cea instabila

Un simptom destul de frecvent al cardiopatiei ischemice (bolii coronariene) este angina, adica durerea sau disconfortul in piept, ce arata ca inima nu este irigata cu o cantitate suficienta de sange imbogatit cu oxigen. Angina instabila, numita uneori si sindrom coronarian acut, provoaca durere neasteptata in piept, durere subita si, de regula, durerea apare cand pacientul este in repaus, deci nu face un efort fizic.

Pe de alta parte, angina stabila apare atunci cand miocardul nu primeste cantitatea de sange de care are nevoie. Angina stabila apare in perioadele de efort fizic intens (pacientul urca un deal, de pilda, sau urca scarile locuintei) sau in perioadele cu emotii puternice, stres emotional puternic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Stanford Health Care - https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/blood-heart-circulation/coronary-artery-disease/types.html
 • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16898-coronary-artery-disease/types
 • American Heart Association - http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/SymptomsDiagnosisofHeartAttack/Angina-Pectoris-Chest-Pain_UCM_437515_Article.jsp#.XB0f02mxXpE
 • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/unstable-angina

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0