Reducerea colesterolului scade riscul de boli cardiovasculare [studiu]

Conform unui studiu recent, reducerea colesterolului LDL, cât mai din timp, poate fi o metodă eficientă de prevenire a riscului de atac de cord sau chiar de accident vascular cerebral, în cea de-a doua parte a vieții.

Ce este colesterolul

Colesterolul face parte din familia lipidelor esențiale pentru buna funcționare a organismului. Rolul său este de a crea și menține structura membranelor celulare din corp, și, în egală măsură, participă la procesul de sinteză al anumitor hormoni. Deși colesterolul este parte integrantă a corpului, este binecunoscut faptul că excesul de colesterol, mai precis de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută), ne poate face rău, deoarece, în timp, poate determina apariția bolilor cardiovasculare sau chiar a atacurilor vasculare cerebrale. Prin urmare, este foarte important să menținem nivelul de colesterol în parametri normali, printr-o dietă și un stil de viață echilibrat și analize regulate, mai precis – un profil lipidic. Acesta cuprinde următorul set de analize: colesterol HDL, colesterol LDL, colesterol total și trigliceride. 

Având în vedere faptul că hipercolesterolemia se instalează în mod asimptomatic, aceste analize sunt absolut necesare, pentru a putea menține o evidență clară a nivelului de colesterol în organism. Pentru o persoană sănătoasă, profilul lipidic este recomandat o dată la 5 ani, iar pentru persoanele cu istoric medical, în fiecare an. 

Reducerea colesterolului, corelată cu scăderea riscului de atac de cord și AVC

O echipă de cercetători de la universitățile din Hamburg și Belfast au efectuat un studiu 1, publicat în revista medicală britanică The Lancet, prin care se demonstrează importanța reducerii nivelului de colesterol cât mai devreme cu putință (preferabil, până în 45 de ani), pentru a evita riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. Studiul a fost efectuat pe aproximativ 400.000 de pacienți, cu vârste de la 40 de ani în sus, din 19 țări diferite, fiind unul dintre cele mai complexe de până acum. 

Cercetătorii au conchis că bărbații mai tineri de 45 de ani, care au un nivel crescut al colesterolului LDL, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, iar rata de risc pentru un accident cardiovascular este mai crescută cu aproximativ 29%, față de o persoană  care nu are probleme cu colesterolul. În ceea ce privește populația feminină, riscul este mai crescut cu aproximativ 16%. 

Dacă nivelul de colesterol LDL este redus până la jumătate, atunci și riscul de AVC scade, cu 6% în cazul bărbaților și 4% în cazul femeilor. Motivul pentru care colesterolul LDL trebuie să rămână la valori mici este pentru că lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) distribuie excesul de colesterol la nivelul organelor interne și, trepat, acesta ajunge să blocheze arterele, ceea ce determină apariția aterosclerozei. Așadar, nivelul de colesterol LDL nu trebuie să depășească, în medie, 1,6 g/L, deși nivelul exact se stabilește de la persoană la persoană, în funcție de sex, greutate, vârstă, istoricul de boală în familie și alți factori de risc posibili.  

Mai mult, conform rezultatelor studiului, reducerea nivelului de colesterol, din timp, poate chiar opri avansarea aterosclerozei, atâta timp cât se află în fază incipientă. Pentru echipa de cercetători din spatele studiului, aceste rezultate sugerează faptul că nu doar nivelul crescut de colesterol LDL, ci și expunerea îndelungată la acesta poate pune în pericol condiția de sănătate a individului. 

În ceea ce privește cea mai bună modalitate de a reduce, în mod eficient, nivelul de colesterol LDL în rândul persoanelor tinere, cercetătorii susțin că este nevoie de studii viitoare, pentru a se stabili în ce măsură medicația, și, în altă măsură, alimentația și stilul de viață, pot echilibra parametrii colesterolului. Până la obținerea de noi informații, prevenția și monitorizarea nivelului de colesterol rămân cele mai sigure recomandări pentru o viață sănătoasă. 

 

 

Sursă foto: Unsplash
Bibliografie:
1 Studiul Application of non-HDL cholesterol for population-based cardiovascular risk stratification: results from the Multinational Cardiovascular Risk Consortium, publicat în The Lancet, în decembrie 2019, autori: Fabian J Brunner et al.
https://www.santemagazine.fr/actualites/actualites-sante/traiter-son-cholesterol-des-la-quarantaine-reduit-le-risque-de-maladies-cardiovasculaires-430102
https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-12/tl-pss_1120519.php


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0