Anticoagulantele pot creste riscul de AVC la cei de peste 65 de ani

Persoanele cu varste peste 65 de ani ar putea sa aiba un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) prin faptul ca iau anticoagulante pentru bataile neregulate ale inimii daca, in acelasi timp, sufera si de boala cronica renala, arata un nou studiu de la UCL, St George's University of London si de la University of Surrey.

Pe baza concluziilor publicate in februarie 2018 in BMJ, cercetatorii ii avertizeaza pe medici ca ar trebui sa fie cu bagare de seama in ceea ce priveste prescrierea de anticoagulante, cunoscute si sub numele de medicamente pentru subtierea sangelui, in cazul acestui grup de varsta, pana cand studiile mai amanuntite pot clarifica ce consecinte au acestea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Boala renala cronica este frecventa in randul persoanelor varstnice, iar una din trei persoane afectate sufera si de fibrilatii atriale, numite in limbaj comun batai neregulate ale inimii. Si din acest motiv, oamenilor le sunt prescrise in mod normal anticoagulante pentru a li se reduce riscul de AVC. Noi am descoperit ca in acest grup de varsta, medicatia varstnicilor pare sa aiba exact efectul opus", a spus autorul principal al studiului, Dr. Shankar Kumar.

Cercetatorii estimeaza ca aproape jumatate de milion de oameni cu varsta peste 65 de ani din Marea Britanie au atat boala cronica renala (insuficienta renala cronica), cat si fibrilatie atriala.

"Persoanele cu boala cronica renala tind sa aiba multe complicatii severe, inclusiv boli cardiovasculare. Pe masura ce sangele lor se coaguleaza mai mult, acesti pacienti insa sangereaza mult mai usor si este extrem de dificil sa gasesti un echilibru intre aceste tratamente diferite", a spus autorul senior al studiului, John Camm, profesor de cardiologie clinica la St George's University of London.

"Din moment ce am gasit o reducere paradoxala a ratei de mortalitate, pe langa ratele tot mai crescute de AVC si de hemoragii majore, aceasta este in mod clar o zona foarte complexa. Noi cerem astfel studii de control pentru a testa valoarea clinica si siguranta terapiei cu medicamente anticoagulante pentru persoanele care sufera atat de fibrilatie atriala, cat si de insuficienta renala cronica", a spus Dr. Kumar.

In studiul bazat pe populatia de peste 65 de ani, cercetatorii au folosit o baza de date de la Royal College of General Practitioners pentru a identifica 4848 de persoane cu varsta peste 65 de ani, care aveau o boala cronica renala si care au fost recent diagnosticate cu fibrilatie atriala. Jumatate dintre acesti oameni luau tratament cu anticoagulante, iar jumatate dintre ei nu luau aceasta clasa de medicamente. Participantii au fost monitorizati, in medie, pe o perioada de 506 zile.

Pe perioada acestui studiului, participantii care luau anticoagulante au fost de 2,6 ori mai predispusi decat cei care nu luau astfel de medicamente pentru subtierea sangelui sa sufere un accident vascular cerebral (AVC) si de 2,4 ori mai predispusi sa aiba o hemoragie.

Ratele pentru un AVC ischemic (cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral) raportat pe 1 an au fost de 4,6 la 100 de persoane, pentru cei care luau anticoagulante, si de 1,5 pentru cei care nu luau medicamente pentru subtierea sangelui.

Cu alte cuvinte, daca participantii au fost urmariti pe o perioada de exact un an, ar fi fost un total estimat de 4,6 accidente vascular-cerebrale ischemice la 100 de persoane in grupul de oameni care luau anticoagulante si un total de 1,5 AVC ischemice la 100 de persoane, in grupul de oameni care nu luau aceste medicamente.

Mortalitatea in grupul de participanti care luau anticoagulante a fost usor mai scazuta, scrie medicalxpress.com. Cercetatorii speculeaza ca acest lucru s-ar fi putut datora unui risc redus de AVC fatal sau de atac de cord fatal, dar tot ei spun ca este nevoie de cercetari mai ample pe aceasta tema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0