10 lucruri esentiale despre accidentul vascular cerebral

Un medic neurolog de la Loyola University Medical Center, dr. Jose Biller, a enumerat o serie de lucruri esentiale pe care trebuie sa le cunoastem despre accidentul vascular cerebral (AVC). Unele dintre acestea s-ar putea sa ti se para surprinzatoare la prima vedere.

1. Timpul conteaza pentru creierul tau

In timpul unui AVC, 32.000 de celule nervoase (neuroni) pe secunda (adica 1,9 milioane pe minut) mor. Daca un pacient primeste tratamentul in timp util, leziunile cerebrale pot fi reduse la minimum. Prin urmare este important sa cunoastem semnele si simptomele care ne avertizeaza in privinta unui accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

2. Unul din trei oameni (americani) nu poate numi nici macar un semn al unui AVC

Aceste semnale de alarma includ:

  • amorteala subita sau slabiciune a piciorului, a bratului sau a feţei;
  • confuzie sau dificultati de intelegere;
  • dificultati de vedere la unul sau la ambii ochi;
  • dificultati la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;
  • dureri de cap fara o cauza cunoscuta.

3. Accidentele vascular-cerebrale sunt surprinzator de frecvente la oamenii tineri

Si din ce in ce mai multi oameni tineri prezinta factori de risc pentru astfel de accidente vasculare. Potrivit statisticilor, intre 532.000 si 852.000 de oameni cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani, din Statele Unite ale Americii, au avut un AVC, scrie sciencedaily.com.

4. Sexul poate sa declanseze un accident vascular cerebral

In "Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases", neurologul Jose Biller si colegii sai au descris un caz neobisnuit al unei femei care a suferit un AVC in timpul unui raport sexual. Medicii cred ca un mic cheag de sange s-a format in una dintre venele din coapsa femeii, s-a desprins si a "calatorit" pana in atriul drept (una dintre cavitatile inimii care pompeaza sange). Modificarile presiunii din interiorul inimii, declansate de actul sexual, au permis cheagului sa circule, printr-o gaura din inima pacientei, din atriul drept in atriul stang. De acolo, cheagul a "calatorit" pana la creier si a declansat un AVC.

5. Stiai care e cel mai grav AVC cu putinta?

Printre accidentele vascular-cerebrale cele mai de temut si cele mai devastatoare se afla acele AVC cauzate de blocajele in sistemul vertebro-bazilar al creierului. Cand nu sunt fatale, accidentele vascular-cerebrale din arterele bazilare pot duce la deficiente devastatoare, inclusiv la paralizia totala, din cap pana in picioare, potrivit dr. Biller si colegilor sai.

6. Manevrele de la nivelul gatului pot fi asociate cu AVC

Tratamentele care implica manipularea gatului pot fi asociate cu accidentele vascular-cerebrale, potrivit unei declaratii a Asociatiei Americane a Inimii, scrisa de dr. Jose Biller si de alti experti din domeniu. O mica ruptura in artera gatului, numita disectie cervicala, se numara printre cele mai comune cauze ale accidentelor vascular-cerebrale la adultii tineri si la cei de varsta a doua. O disectie de acest gen poate duce la un cheag de sange care circula pana la creier si care declanseaza un AVC. Miscarile subite care hiperextind sau rotesc gatul pot cauza o disectie cervicala.

7. Femeile au o rata de deces mai mare in privinta unui AVC, comparativ cu barbatii

Sase din zece decese cauzate de AVC au loc in cazul femeilor, in mare parte din cauza faptului ca accidentele vascular-cerebrale au loc mai tarziu, de-a lungul vietii, la femei, atunci cand aceste evenimente sunt mai periculoase.

8. Accidentele vascular-cerebrale pot fi tratate

Contrar unui mit foarte raspandit, un AVC poate fi tratat. Vasta majoritate a accidentelor-vascular cerebrale sunt ischemice, ceea ce inseamna ca sunt cauzate de un cheag, asa ca acestea pot fi tratate. Daca o persoana ajunge la spital intr-un interval de 4 ore si jumatate de la debutul simptomelor de AVC, medicii ii pot administra medicamente care distrug acel cheag de sange, numite activator tisular de plasminogen. Aceste medicamente pot preveni sau pot chiar sa inverseze leziunile care au fost facute de accidentul vascular cerebral.

9. Fumatul iti influenteaza sansele de a avea un AVC

De fapt, fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, in special in cazul persoanelor tinere, spun medicii. Acest lucru este valabil atat in cazul unui AVC ischemic, cat si in cazul unui accident vascular hemoragic, precum si in cazul unui AVC care are loc prima data si in cazul unui AVC recurent.

10. Perioada de recuperare se poate prelungi chiar si pana la 2 ani

Oamenii cred, in mod eronat, ca recuperarea dupa un AVC se intampla in primele cateva luni dupa un astfel de eveniment. In vreme ce mare parte a procesului de vindecare are loc in primele cateva luni, recuperarea dupa un accident vascular cerebral poate sa se intinda pe o perioada mai lunga, chiar si pana la doi ani, spun medicii. Iar unele studii sugereaza chiar ca oamenii pot beneficia de pe urma fizioterapiei si de pe urma altor tratamente la cativa ani dupa ce s-a produs un AVC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1