3 retete delicioase si accesibile pentru pacientii cu Hepatita C

Tine minte ca ficatul are rolul de a procesa tot ce trece prin sistemul digestiv si de a elimina toxinele, de aceea este esential sa ii usurezi munca evitand inca de la inceput alimente procesate si bogate in toxine de orice tip.

 

Iata 3 idei de retete usor de realizat, cu ingrediente sanatoase pentru pacientii cu Hepatita C.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Vinete cu parmezan – un aperitiv simplu, dar rafinat

Ingrediente:

•       3 vinete medii, taiate in doua, pe lungime

•       1 ceapa mica, tocata marunt

•       1 lingura de ulei de masline

•       4 linguri de parmezan

 

Mod de preparare:

Asezati vinetele intr-o tava si ungeti-le cu putin ulei de masline. Presarati putina ceapa pe fiecare dintre ele, apoi acoperiti-le cu parmezan. Puneti totul la cuptor, la 140 de grade, si lasati-le timp de 15 minute.

Serviti apoi preparatul inainte sa se raceasca.

Pizza vegetariana – un rasfat pentru weekend

Ingrediente:

Pentru aluat:

•        1 lingurita de drojdie uscata

•        1 lingura de miere

•        1 cana de faina integrala de grau

•       ¼ cana de apa fierbinte

Pentru umplutura:

•        4 linguri de bulion facut in casa

•        ½ cana de ciuperci proaspete tocate

•        ½ cana de ardei gras in diferite culori, taiat fasii

•        Cateva felii de dovlecel

•        1 lingurita de oregano proaspat sau uscat

•        1 lingurita de rozmarin

Mod de preparare:

Intr-un bol, amestecati apa calda cu mierea, pana cand mierea se dizolva. Cat apa este inca suficient de calda, adaugati drojdia. Lasati totul sa se odihneasca 5-10 minute pana cand incep sa apara bule la suprafata. Adaugati faina treptat, framantati si lasati la crescut 1-2 ore.

Intindeti coca pe o tava, intindeti sosul de rosii pe toata suprafata, apoi presarati uniform legumele. La final, adaugati oregano si rozmarin si bagati totul la cuptor la 180 de grade. Pizza ar trebui sa se coaca in aproximativ 20 de minute.

 

 

Bomboane cu nuci si stafide - un desert gustos si sanatos

Ingrediente:

•       ½ cana de nuci maruntite (nuci pecan sau nuci romanesti)

•       ½ cana de stafide hidratate

•       1 lingura de miere

•       3 linguri de suc de struguri proaspat stors (aproximativ 10-12 boabe de struguri)

•       3 linguri de fulgi de ovaz

Mod de preparare:

Mixeaza nucile, stafidele si fulgii de ovaz intr-un bol. Apoi adauga mierea si sucul si amesteca pana cand compozitia devine lipicioasa, potrivita pentru modelare. Poti realiza fie bilute de diferite forme, fie poti folosi forme pentru fursecuri si sa obtii inimioare, stelute si orice alte forme preferi.

 

Reguli de gatit pentru pacientul care sufera de hepatita C:

  • Se recomanda limitarea aportului de sare din alimente, intrucat aceasta favorizeaza retentia de fluide in tesuturi. Asadar, nu se vor folosi la gatit alimentele din conserva, branzeturile sarate si semi-preparatele, acestea avand o cantitate ridicata de sare.
  • Se recomanda, de asemenea, alegerea grasimilor sanatoase la gatit: ulei de masline, nuci si ulei de peste. Pe de alta parte, e indicat sa se evite gatitul cu grasimi de origine animala precum untul sau untura.
  • Nu se vor pregati pentru pacientul cu hepatita C retete care contin fructe de mare gatite foarte putin. De asemenea, nu se vor gati preparate cu peste sau fructe de mare crude, precum sushi.
  • Se va evita prepararea prin prajire a alimentelor oferite pacientului care sufera de hepatita C.
  • Preparatele culinare vor avea in compozitie cantitati mari de legume, fructe, cereale integrale si ierburi aromatice.
  • Se vor pregati deserturi pe baza de fructe, nu prajituri, placinte sau gogosi.


Pacientul care sufera de hepatita C ar trebui sa manance preparate culinare gatite acasa, din ingrediente sanatoase. Mancatul in oras ori consumul de alimente cumparate din comert poate sa vina la pachet cu o serie de grasimi nesanatoase, zaharuri si aditivi daunatori ficatului.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1