9 alimente care înfrânează virusul hepatitei C

Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului. Una din abordările care pot ajuta la ameliorarea inflamării ficatului este consumul alimentelor potrivite. De obicei alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate accentuează inflamația.

Din fericire există și alimente care pot veni în ajutorul acestei inflamații, având chiar un efect antiinflamator și reușind să întrerupă procesul continuu de inflamare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important ca pacientul diagnosticat cu hepatita C să înțeleagă că niciun plan alimentar, precum nicio schimbare a stilului de viață, nu poate vindeca infecția cu VHC (n.r. virusul hepatitic C). Însă ceea ce mănânci poate avea un impact asupra modului în care virusul produce daune la nivelul ficatului. O dieta adecvata va incetini evoluția hepatitei C, precum și apariția fibrozei hepatice. Fibrozele sunt țesuturile afectate de VHC, care înlocuiesc treptat țesuturile sănătoase ale ficatului. În timp, fibroza hepatică poate evolua în ciroză.

Pentru a combate inflamația ficatului, pacientul trebuie să adopte o dietă sănătoasă, bazată pe legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Totodadă, acesta ar trebui să renunțe la alimentele grase, la sarea în exces precum si la zahăr.

Iată o listă a alimentelor care au efecte benefice asupra ficatului, combătând inflamația cauzată de infecția cu virusul hepatitic C:

  •  Peștele gras – reprezintă o sursă bună de acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic, doi acizi grași omega-3 puternici care au capacitatea să reducă inflamația 
  •  Afinele, zmeura, căpșunile și merișoarele au un conținut ridicat de antocianine, niște antioxidanți cu efect antiinflamator 

 

 

  •  Turmericul este un condiment galben cu efecte puternice anti-inflamatoare, similare medicamentelor folosite în acest sens, însă fără efecte secundare 
  •  Varza Kale – aceste frunze de culoare închisă sunt bogate în sulf și supun ficatul la două cicluri de detoxifiere, în loc de unul 
  •  Ceaiul verde – flavonoidele din ceaiul verde sunt compuși naturali puternici cu efect antiinflamator 
  •  Vișinele – aceste fructe sunt bogate în două tipuri de antocianine și au un efect antiinflamator extrem de puternic 
  •  Cartoful dulce este de asemenea foarte apreciat pentru proprietățile lui antiinflamatoare 
  •  Varecul – este o algă marină care conține fucoidan, un tip de carbohidrat complex, cu efect antiinflamator, antitumoral și anti-oxidant 
  •  Uleiul de măsline – este bogat în polifenoli, protejând împotriva inflamației 

Ponturi pentru o alimentație sănătoasă:

  • Consumă 6-8 pahare de lichide zilnic.
  • Fă-ți un plan alimentar potrivit pentru stilul tău de viață și respectă-l zilnic Poate fi vorba despre 3 mese principale cu 2 gustari ori de 5 mese mai mici – important e ca tu să te simți bine.
  • Folosește condimente si mirodenii naturale, nu sub formă de mixuri care ar putea conține cantități uriașe de sare, precum și coloranți ori alți aditivi alimentari.
  • Nu face excese alimentare.
  • Nu consuma preparate de tip fast-food ori semipreparate.
  • Nu consuma alcool.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0