Depresia, eliminată prin stimulare cerebrală intensivă? [studiu]

Un studiu preliminar sugerează că un tratament intensiv de stimulare cerebrală magnetică țintită este un mijloc rapid și sigur de a ușura simptomele depresiei și de a preveni gândurile suicidare.

Depresia este o cauză principală a dizabilității la nivel mondial. Gândurile suicidare, uneori cunoscute sub numele de „ideație suicidară”, sunt frecvente în rândul persoanelor cu depresie majoră sau cu tulburări bipolare. Medicamentele antidepresive pot ameliora simptomele depresiei, inclusiv ideea suicidului, dar durează câteva săptămâni pentru ca acestea să înceapă să funcționeze.

Prin urmare, oamenii de știință consideră că sunt prioritare dezvoltarea de noi tratamente care să fie nu doar sigure și eficiente, ci care să și acționeze rapid. Ketamina și terapia electroconvulsivă (ECT) sunt două tratamente dovedite pentru rapiditate. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la efectele secundare asociate cu aceste tratamente. În plus, stigma a crescut în jurul utilizării ECT, ceea ce înseamnă că în prezent nu mai este atât de folosită.

Tratament sigur și rapid împotriva depresiei

Crezi ca suferi de depresie?

Pentru a rezolva necesitatea unui tratament eficient și care să acționeze repede în cazul depresiei, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Stanford au dezvoltat o nouă formă de stimulare magnetică transcranială repetitivă (rTMS), denumind noul tratament „terapie inteligentă de neuromodulare accelerată Stanford” (SAINT).

Într-un mic studiu¹ preliminar publicat în The American Journal of Psychiatry, SAINT a rezolvat rapid simptomele depresiei la 90% dintre pacienți. Cu toate acestea, este de remarcat faptul că studiul a fost „open label”, ceea ce înseamnă că atât participanții cât și cercetătorii au fost conștienți de natura tratamentului și nu a existat niciun grup de control care să furnizeze efectul placebo.

Cu toate acestea, rata mare de succes a fost fără precedent chiar și pentru un studiu de acest tip, afirmă cercetătorii implicați. Terapia electroconvulsivă este considerată standardul de aur, dar are o rată de remisiune medie de 48% în depresia rezistentă la tratament, în timp ce noua procedură are o rată de remisiune de peste 55%.

SAINT a părut să elimine rapid gândurile suicidare la toți pacienții. Singurele efecte adverse raportate au fost oboseala și un anumit disconfort în timpul tratamentului.

În 2008, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat rTMS pentru persoanele cu depresie rezistentă la tratament. Tehnica presupune trimiterea impulsurilor de curent electric printr-o bobină magnetică plasată pe scalp peste o regiune a creierului numită cortexul prefrontal dorsolateral stâng (L-DLPFC). Acesta este responsabil pentru funcțiile executive, cum ar fi atenția, memoria de lucru și luarea deciziilor.

Câmpul magnetic generat de rTMS stimulează celulele nervoase din L-DLPFC, ceea ce, în timp, întărește sinapsele care le conectează. Sinapsele mai puternice sunt mai bune la transmiterea semnalelor nervoase. Neurologii cred că acesta este modul în care creierul învață noi metode de a gândi și de a se comporta.

Oamenii de știință consideră că efectele antidepresive ale rTMS sunt rezultatul conexiunilor consolidate și al activității mai puternice în L-DLPFC, care la rândul său inhibă activitatea într-o altă parte a creierului implicată în emoții. Câteva studii au implicat o hiperactivitate în cortexul cingular anterior subgenual (sgACC) în depresie majoră și sentimente de tristețe.

 
 

Formele existente de rTMS, care implică ședințe de stimulare zilnică timp de 6 săptămâni, atenuează simptomele depresiei la aproximativ jumătate dintre pacienți. Aproximativ o treime dintre pacienții care trec regulat prin această procedură intră în remisiune, adică nu mai îndeplinesc diagnosticul de depresie conform chestionarelor standard de evaluare.

Pacienții depresivi au intrat în remisiune după terapia cu SAINT

Cercetătorii de la Stanford au teoretizat că s-ar putea obține rezultate mai bune mai repede prin creșterea intensității stimulării magnetice și scurtarea programului de tratament la 5 zile consecutive. Programul pentru SAINT presupune 10 ședințe de 10 minute pe zi, cu intervale de 50 de minute între ele.

Un studiu anterior a arătat că succesul rTMS depinde de gradul de „anti-corelație” între activitatea din regiunea L-DLPFC stimulată și activitatea în sgACC. Oamenii de știință din Stanford au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMN funcțional) pentru a identifica zona precisă din L-DLPFC a creierului fiecărui pacient care a avut cel mai puternic efect inhibitor asupra sgACC.

Toți cei 21 de participanți nu răspunseseră anterior la niciun tratament, inclusiv medicamente antidepresive, ECT și rTMS convențional. După finalizarea noii terapii, însă, cercetătorii au descoperit că 19 (90%) dintre participanți erau în remisiune. Deși toți participanții au experimentat gânduri sinucigașe înainte de a fi supuși tratamentului, niciunul nu a raportat faptul că le-a avut după SAINT.

La o lună după terminarea terapiei, 60% dintre participanți încă nu reveniseră la starea de depresie.

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Intensive brain stimulation lifts depression in 90% of patients
https://www.medicalnewstoday.com/articles/intensive-brain-stimulation-lifts-depression-in-90-of-patients
1. Studiul „Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy for Treatment-Resistant Depression”, apărut în The American Journal pf Psychiatry, Published Online:7 Apr 2020 https://doi.org/10.1176/appi.ajp.2019.19070720, autori: Eleanor J. Cole et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0