Afectiunile urologice cresc riscul de depresie la barbati

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre afectiunile urologice ale barbatilor si declansarea depresiei. Se fac mai multe studii pe aceasta tema, astfel incat sa se identifice mecanismul care leaga cele doua afectiuni atat de diferite.

Barbatii care sufera de afectiuni urologice au adesea probleme cu depresia si tulburarile de somn. Acest lucru a atras atentia specialistilor, care au studiat mai in detaliu aceasta asociere neasteptata.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Depresia este o afectiune din ce in ce mai intalnita in zilele noastre si este adesea asociata cu o alta afectiune cronica. Rata suicidala in crestere, rata somajului si problemele de sanatate ce apar pe fondul depresiei reprezinta principalii factori ingrijoratori atunci cand vine vorba despre aceasta tulburare psihica.

Un studiu publicat in anul 2015, facut de cercetatorii coreeni, a analizat modul in care simptomele depresive apar la pacientii cu probleme ale tractului urinar inferior. Studiul a fost facut pe un esantion de 711 barbati, dintre care 35 sufereau de depresie. Concluzia studiului a fost urmatoarea: barbatii cu infectii ale tractului urinar inferior care se manifesta mai agresiv au risc crescut de depresie, in comparatie cu cei care au simptome mai blande ale infectiilor si problemelor tractului urinar.

Un alt studiu, facut de aceasta data de cercetatorii canadieni, confirma, de asemenea, legatura dintre depresie si afectiunile urologice. Acest studiu a aratat ca riscul de suicid in randul barbatilor cu cancer de prostata este de 4 ori mai mare, in comparatie cu riscul de suicid al barbatilor de aceeasi varsta, care nu au probleme cu prostata. Totodata, oamenii de stiinta au aratat ca 10% dintre barbatii care sufera de disfunctii erectile au, de asemenea si depresie.

 

 

Din cauza incidentei mari a depresiei in randul pacientilor cu afectiuni urologice, medicii specialisti ar trebui sa fie foarte vigilenti si sa observe starea psihica a pacientului. Daca observa lucururi suspecte, medicul urolog ar trebui sa sfatuiasca pacientul sa apeleze la ajutorul unui medic psihiatru sau la cel al unui psihilog. De asemenea, medicul urolog ar trebui sa discute despre suspiciunile sale si cu apropiatii pacientului, astfel incat sa se asigure ca acesta este sustinut cum se cuvine de familie si prieteni.

Depresia se poate manifesta usor diferit la barbati, care, spre deosebire de femei, refuza sa isi afiseze neputinta. Barbatii au tendinta de a deveni agresivi, furiosi sau violenti pe fondul depresiei. Alte simptome ale depresiei la barbati pot fi: lipsa somnului, pierderea energiei si interesului pentru activitatile sociale, nelinistea.

Riscurile depresiei sunt destul de mari, asa ca simptomele acesteia nu trebuie neglijate, iar pacientul ar trebui sa ceara ajutor pentru a-si rezolva problema.

Tratamentul recomandat de medicul urolog, in paralel cu terapia sau tratamentul prescris de medicul psihiatru, poate spori calitatea vietii pacientului diagnosticat cu afectiuni urologice si cu depresie.

Cu cat pacientul identifica simptomele depresive mai devreme, cu atat va trata mai timpuriu boala si se va simti mai bine.

De aceea, este foarte important si pentru membrii familiei, dar si pentru prieteni sa identifice simptomele depresiei la pacientul cu probleme urologice. Astfel, pacientul va fi sfatuit sa ceara ajutor de specialitate. Barbatii sunt mult mai putin documentati pe tema tulburarilor psihice, in comparatie cu femeile si, de asemenea, accepta mult mai greu un asemenea diagnostic. Orgoliul barbatesc ar putea insa sa prelungeasca inutil agonia pacientului, care s-ar simti mult mai bine daca si-ar trata depresia.

Pacientii care primesc diagnosticul de cancer de prostata reactioneaza, in general, destul de rau si au tendinta de a dezvolta simptome depresive, de aceea e bine sa fie tinuti sub observatie de catre cei din jur. Orice problema poate fi tratata, atat timp cat este diagnosticata.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie : 

Studiu "Men With Severe Lower Urinary Tract Symptoms Are at Increased Risk of Depression" by  Hong Yong Choi,1 Ji Won Nam,Won Sik Jeong,2 Shin Ah Kim,3 Bo Youl Choi,2 Hong Sang Moon,1 and  Kyu Shik Kim1, 2015

Bidirectional relationship between depression and erectile dysfunction. Shiri R, Koskimäki J, Tammela TL, Häkkinen J, Auvinen A, Hakama M. J Urol. 2007 Feb;177(2):669-73.

Erectile dysfunction and depression: screening and treatment. Perelman MA., Urol Clin North Am. 2011 May;38(2):125-39.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0