Prolapsul rectal - o consecință rară a colitei ulcerative

În unele cazuri rare, colita ulcerativă poate cauza hernia rectului, pe lângă multe alte afecțiuni.

Prolapsul rectal este caracterizat de deplasarea și ieșirea pereților rectali în afara anusului, până la punctul în care sunt vizibili în afara corpului. Prolapsul rectal poate să apară fără niciun simptom, dar în funcție de natura prolapsului poate exista secreție de mucus, sângerare rectală, incontinență fecală și simptome de defecare obstrucționată.

Prolapsul rectal este cel mai frecvent la femeile în vârstă, deși poate să apară la orice categorie a populației. Nu pune viața în pericol decât în cazuri rare, dar simptomele pot afecta calitatea vieții pacientului dacă nu sunt tratate. Majoritatea cazurilor de prolaps extern pot fi tratate cu succes printr-o intervenție chirurgicală. Prolapsul intern, care nu este vizibil în exteriorul anusului, este mai greu de tratat iar chirurgia nu este recomandată multor pacienți.

[{ads-colita-first}]

Ce este colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală autoimună din categoria bolilor inflamatorii intestinale. Precum diverticulita și boala Crohn, colita ulcerativă cauzează inflamarea mucoasei intestinale și afectează modul în care este digerată mâncarea. Diferența principală între colita ulcerativă și alte afecțiuni stă în zona afectată (zona inferioară a colonului și rectul), dar și în prezența ulcerațiilor. Aceste ulcerații reprezintă zone unde mucoasa intestinală s-a subțiat foarte tare, și seamănă în aspect cu stomatitele bucale (aftele de pe obraji și gingii).

Colita ulcerativă prezintă o varietate de simptome, cele mai comune fiind prezența sângelui în scaun, diareea sau constipația cronice, dureri abdominale puternice, balonare și malabsorbție. Dacă pereții abdominali sunt compromiși, aceștia nu vor mai reuși să absoarbă din alimente toți nutrienții necesari organismului. De aceea pacienții cu colită ulcerativă nediagnosticată ajung la afecțiuni precum anemia sau pierd rapid din greutatea corporală.

Tratamentul pentru colită ulcerativă urmărește de obicei găsirea medicației potrivite gradului de severitate al afecțiunii. Astfel, pentru pacienții cu colită ulcerativă în faza incipientă, medicul va recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, precum mesalazina. În cazuri mai severe, se recomandă administrarea de corticosteroizi sau chiar imunosupresoare. Aceste categorii de medicamente sunt antiinflamatoare puternice, dar pot avea efecte adverse devastatoare pentru organism, precum osteoporoza, hipertensiunea arterială și cataracta.

Scopul medicației este de a induce remisiunea colitei ulcerative. Fiind o boală cronică autoimună, colita ulcerativă are perioade de remisiune și pusee. Cu alte cuvinte, simptomele se manifestă intens o perioadă, pentru ca apoi pacientul să nu mai aibă nici un simptom sau acestea să fie reduse considerabil. Acest ciclu poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni sau chiar ani, deoarece variază de la pacient la pacient.

Cum cauzează colita ulcerativă prolaps rectal

La unii pacienți mai puțin norocoși, perioadele de remisiune nu mai apar. Boala a afectat atât de sever colonul sau rectul, încât inflamația nu mai poate fi controlată. În aceste cazuri se recomandă intervenția chirurgicală numită colostomie. 

Operația de colostomie presupune extirparea porțiunii afectate a colonului, în cazuri foarte grave acesta îndepărtându-se complet. Dacă rectul este îndepărtat, pacientul va trebui să trăiască cu un așa-numit „anus contra naturii”. Acesta reprezintă o stomă (deschizătură) a intestinului, acoperită de o pungă de colostomie care va colecta deșeurile digestive. În afara operațiunilor de schimbare a pungii și igienizare personală, calitatea vieții pacientului nu ar trebui să fie afectată. 

Dar mai există cazuri de persoane cu colită ulcerativă în formă severă care nu ajung să primească intervenția chirurgicală la timp. O parte din aceste cazuri experimentează fenomenul de prolaps rectal, ceea ce înseamnă că rectul este împins în afară de propriul organism prin anus.

Mulți pacienți diagnosticați cu colită ulcerativă suferă de constipație cronică. Unii cercetători cred că încordarea prelungită, excesivă și repetitivă în timpul defecării poate predispune o persoană la prolaps rectal. Deoarece prolapsul rectal în sine provoacă obstrucție funcțională a rectului, încordarea datorată dificultății de a defeca poate rezulta dintr-un mic prolaps, cu deteriorarea tot mai mare a anatomiei sistemului digestiv. Alte cauze pentru prolapsul rectal includ sarcina, fibroza chistică și intervenții chirurgicale realizate în trecut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu1 realizat pe șobolani a găsit cauza probabilă a colitei ulcerative severe care cauzează proctită (inflamația rectului) și prolaps rectal. De vină ar fi factorul de creștere și împrăștiere al hepatocitelor, celulele esențiale ale ficatului. Acest studiu trebuie însă replicat pe subiecți umani pentru a putea ajunge la o concluzie definitivă. 



 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

  1. Studiul ”Ulcerative proctitis, rectal prolapse, and intestinal pseudo-obstruction in transgenic mice overexpressing hepatocyte growth factor/scatter factor.”, publicat în Laboratory Investigation, în 2001, autori: Takayama H., Takagi H., Larochelle W.J., Kapur R.P., Merlino G.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0