Colita ulcerativă severă: cum se caracterizează un puseu al bolii?

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală care determină inflamație și leziuni în tractul digestiv.

Este important să se facă diferența între tipurile de manifestări ale acestei boli, mai ales că ea are perioade de activitate (puseuri) și perioade de remisiune. Astăzi ne îndreptăm atenția în direcția formelor severe de colită ulcerativă, când boala este activă - deci pacientul are un puseu.

[{ads-colita-first}]

Pacientul cu o formă de colită ulcerativă "oscilează" între perioadele în care boala este activă (are un puseu) și perioadele în care boala este în remisiune (există puține simptome sau chiar niciun simptom). De la un pacient la altul, colita ulcerativă poate avea manifestări diferite și poate avea o evoluție diferită în timp, astfel că la unii pacienți simptomele se pot agrava, pe când la alții manifestările se schimbă complet.

Prin ce se caracterizează un puseu de activitate al bolii

Un puseu al colitei ulcerative poate cauza scaune frecvente și nevoia imediată a pacientului de a folosi toaleta, poate cauza diaree, sânge în scaun și/sau durere abdominală. Un pacient cu un puseu al colitei ulcerative mai poate avea stări de oboseală, pierderea poftei de mâncare și scădere în greutate. Din acest motiv, este extrem de important ca pacientul să discute cu medicul ori de câte ori are simptome, ori când observă că acestea se agravează.

La fel ca în cazul oricărei afecțiuni cronice, pacientul cu colită ulcerativă va observa, la un moment dat, niște schimbări în evoluția bolii.

Puseurile pot să dureze zile sau chiar săptămâni. Perioadele în care boala întră în remisiune pot dura luni sau chiar ani. Este posibil ca pacientul să aibă un puseu ușor care se transformă într-unul grav și apoi să observe că puseul grav se transformă într-o perioadă cu simptome mai ușoare. Este posibil, totodată, că boala să progreseze și să se extindă la alte părți ale colonului.

La ce simptome trebuie să fii atent

Regula de bază ca pacient cu o colită ulcerativă este să fii atent la simptomele specifice pe care le ai. Cu cât ești mai atent la ce se petrece în organismul tău, cu atât vei putea să identifici mai bine schimbările declanșate de colita ulcerativă.

Medicii spun că simptomele pot să se modifice în mai multe feluri. De exemplu, un pacient cu colită ulcerativă poate să dezvolte noi simptome ori, din contră, cele vechi se pot agrava, pot să dureze ceva mai mult ori pot să apară mai des.

De regulă, un puseu al colitei ulcerative aduce cu sine câteva schimbări:

- pacientul are o nevoie imediată de defecație

- sânge sau mucus prezent în materiile fecale

- crampe în partea inferioară a abdomenului.

În cazul în care colita ulcerativă se extinde în mai multe zone ale colonului, simptomele pe care pacientul le are vor fi mai intense. Astfel, pacientul va avea mai multe scaune (diaree), crampele vor fi mai accentuate, va avea mai mult mucus, puroi și sânge în scaun. Durerea de la nivelul abdomenului se agravează și este mai răspândită, mai ales în partea stângă. Simptomele acestea pot afecta pofta de mâncare a pacientului și pot duce la scăderea în greutate a acestuia.

Este bine de știut că unele dintre aceste simptome pot fi doar semnele ce indică un puseu mai puternic al colitei ulcerative. Așa că este important ca pacientul să meargă la medicul curant, pentru a ști cu exactitate dacă ele sunt sau nu un indicator al unui puseu.

Simptomele clare ale unui puseu în colita ulcerativă

La unii pacienți pot trece săptămâni sau luni cu simptome foarte ușoare sau chiar cu o absență a simptomelor (remisiune). Acestea sunt urmate de perioade în care simptomele sunt deosebit de neplăcute și accentuate (puseuri în care boala are o activitate intensă).

În timpul unui puseu, unii dintre pacienții cu colită ulcerativă pot să observe manifestări în alte zone ale corpului. De pildă, unii pacienți dezvoltă:

  • afte bucale (ulcere în mucoasa din gură)
  • articulații umflate și dureroase (artrită)
  • ochii sunt înroșiți și iritați (sclerită)
  • zone în care pielea este roșie, umflată și dureroasă.

În cazurile de colită ulcerativă severă, definite de medici ca situația în care pacientul are defecație de 6 ori pe zi sau de mai mult de 6 ori pe zi, pot să apară și alte simptome:

- dificultate în respirație (dispnee)

- bătăile inimii sunt rapide sau neregulate

- febră

- sângele în scaun devine mai vizibil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

La cei mai mulți pacienți, nu se poate identifica un factor clar care a declanșat puseul de colită ulcerativă. Așa că este important ca pacientul să meargă la medic cât mai curând posibil dacă are simptomele acestea, care pot indica un puseu.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

WebMD - webmd.com/ibd-crohns-disease/ulcerative-colitis/uc-gets-worse#1

NHS Choices - nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0