Alergia la câini și pisici: ce e bine să știi?

Alergia la câini și pisici este obișnuită mai ales printre persoanele cu astm sau alte alergii. Cum se diagnostichează și ce remedii și tratamente sunt indicate?

Majoritatea alergiilor la animale rezultă din contactul unei persoane cu pisici sau cu câini, iar statisticile arată că o persoană are un risc de două ori mai mare de a avea alergie la pisici decât la câini. Pentru că tot mai mulți oameni adoptă aceste animale, numărul persoanelor cu alergii este în creștere.

Din ce cauze apare alergia la câini și pisici?

Când un alergen provenit din proteinele altfel inofensive de la animale - din salivă, urină, păr -  ajunge în fosele nazale, acesta provoacă inflamații la nivelul nasului, ceea ce se numește rinită alergică. Această afecțiune presupune faptul că sistemul imunitar identifică în mod greșit un alergen inofensiv, cum ar fi o anumită proteină animală, ca fiind o amenințare. 

Sarcina sistemului imunitar este de a găsi substanțe străine, precum virusuri și bacterii, și de a le neutraliza. În mod normal, acest răspuns ne protejează de boli periculoase, însă persoanele cu alergii la animale de companie au un sistem imunitar suprasensibil. Prin urmare, când persoanele sensibile la aceste proteinele animale le inspiră sau alergenul le atinge pielea, sistemul imunitar poate declanșa o reacție exagerată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Concret, sistemul imunitar răspunde la un alergen prin eliberarea de histamină. Histamina este o substanță chimică din organism care provoacă simptome la nivelul nasului, gâtului și pielii, pe care oamenii le asociază cu o reacție alergică. Unele persoane alergice la câini și pisici pot prezenta dermatită alergică de contact, un tip de dermatită care apare atunci când alergenul intră în contact direct cu pielea.

Proteinele de la animale pot rămâne în aer pentru perioade lungi de timp sau se pot aduna pe mobila ori pe îmbrăcămintea persoanei care deține un animal de companie. Saliva animală se poate lipi de mobilier, îmbrăcăminte și covoare și poate ajunge în aer după ce se usucă. Mai mult decât atât, alergenii proveniți de la pisici și câini sunt peste tot, chiar și în case și în alte clădiri care nu au găzduit niciodată animale de companie, deoarece sunt purtați de alte persoane pe îmbrăcăminte sau încălțăminte.

Ce simptome are o persoană cu alergie la câini și pisici?

Alergiile la animale produc un răspuns inflamator în fosele nazale, plămâni sau piele, declanșând simptome precum:

  • mâncărime la nivelul nasului, ochilor sau gâtului;
  • nas înfundat și strănut;
  • ochi înroșiți sau apoși;
  • piele de culoare albastră sub ochi;
  • respirație îngreunată sau șuierături la expirație;
  • somn întrerupt din cauza dificultăților de respirație.
  • Simptomele cutanate ale unei alergii la animale pot include:
  • pete roșii sau urticarie;
  • piele iritată;
  • eczemă;
  • o senzație de arsură;
  • umflături sau sensibilitate.

În unele cazuri, simptomele persoanei afectate pot fi minore și apar după câteva zile de la contactul cu un animal de companie. În alte cazuri, tusea și dificultățile de respirație pot apărea în decurs de 15-30 de minute de la inhalarea unui alergen. Uneori, alergiile câini sau pisici pot agrava simptomele astmului sau pot declanșa un episod sever de astm.

Cum se diagnostichează alergia la câini și pisici?

Medicul diagnostichează o alergie la animalele de companie pe baza simptomelor pacientului, a unui examen fizic, a istoricului medical și a rezultatelor testelor. Se poate indica fie un test de sânge, fie un test alergologic cutanat pentru ajuta la stabilirea diagnosticului. 

Ce opțiuni de tratament există pentru alergia la câini și pisici?

Multor persoane le vine greu să creadă că ar putea fi alergice la propriile animale de companie, iar despărțirea de acestea este exclusă, deoarece sunt considerate membrii ai familiei. În această situație, gestionarea alergiei implică minimizarea expunerii la animal, deoarece acest lucru poate ajuta la reducerea reacțiilor alergice și a severității acestora. Mai precis, animalul va fi mângâiat doar pe termen scurt și apoi persoana afectată se va spăla bine pe mâini cu apă și săpun și va folosi un spray cu apă de mare pentru a-și curăța fosele nazale. Dacă te-ai jucat mai mult timp cu pisica sau câinele, e bine și să-ți schimbi hainele.

Pentru a ajuta la controlul simptomelor, un medic poate recomanda unele medicamente, cum ar fi:

Antihistaminice

Acestea pot reduce cantitatea de histamină care provoacă o reacție alergică și pot atenua mâncărimea, secrețiile nazale și strănutul.

Corticosteroizi

Aceste spray-uri nazale cu steroizi pot reduce inflamația și pot ușura strănutul, secrețiile nazale și nasul înfundat.

Descongestionante

Aceste medicamente diminuează inflamarea căilor nazale, ceea ce ușurează respirația.

Modificatori de leucotriene

Dacă antihistaminicele și corticosteroizii nu sunt o opțiune adecvată, medicul poate prescrie modificatori de leucotriene, care blochează acțiunile anumitor substanțe chimice pe care corpul le eliberează și reduc inflamația și congestia nazală.

Imunoterapie

Acest tratament implică expunerea treptată la alergen, procedeu care poate reduce, în timp, sensibilitatea la acesta.

Ce mai poți face la domiciliu pentru a ușura alergia?

Nu lăsa câinele sau pisica în dormitor, având în vedere că, din 24 de ore ale zilei, o treime sunt petrecute în acea cameră. Păstrează ușa dormitorului mereu închisă, pentru ca animalul să nu intre și să se așeze pe pat. Chiar și așa, e indicat să aspiri camera respectivă în fiecare zi, să ștergi praful și să aerisești. De asemenea, poți lua în considerare utilizarea unui filtru de aer HEPA în dormitor.

Pentru că alergenii se lipesc pe orice, și restul casei ar trebui curățat des, și mai ales locul preferat al animalului (dacă, de exemplu, stă mult pe canapea sau pe o anumită zonă a covorului, aceastea trebuie aspirate zilnic și curățate cu aburi din când în când). Cel mai ușor este să ai cât mai multe podele libere, fără covor, pentru că se curăță mai ușor.

Când aspiri, poartă o mască de praf, deoarece particulele instalate pe covor se vor ridica în aer și îți vor înrăutăți simptomele. Dacă este posibil, ia-ți un aspirator cu un filtru certificat pentru astm și alergie. După ce aspiri, aerisește bine toată casa. De asemenea, în măsura posibilităților, poți investi într-un purificator de aer.

Dacă în gospodărie există persoane care nu sunt alergice la animale, roagă-le să perie câinele afară sau să schimbe litiera pisicii.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Asthma and Allergy Foundation of America - Pet Allergy: Are You Allergic to Dogs or Cats?
https://www.aafa.org/pet-dog-cat-allergies
Mayo Clinic - Pet allergy
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pet-allergy/symptoms-causes/syc-20352192


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0