9 ingrediente din detergentul de rufe, care sunt alergene si cancerigene

Detergentul pe care îl folosești pentru a spăla hainele murdare îți poate crea mari probleme de sănătate, dacă nu este ales așa cum trebuie. Cele mai multe tipuri de detergent din comerț conțin ingrediente care îți pot pune sănătatea în pericol, fie că este vorba despre substanțe alergene, care îți dau bătăi de cap pe termen scurt, fie că este vorba despre substanțe cancerigene, care au un efect nociv pe termen mediu și lung.

De altfel, multe dintre ingredientele care se găsesc în detergenții de rufe degradează ecosistemele naturale. Un motiv în plus ca să alegi un produs cu ingrediente cât mai curate, atât pentru corp, cât și pentru natură.

Pentru a preveni problemele, eticheta produselor achiziționate trebuie citită cu mare atenție, pentru a detecta ingredientele nesănătoase care se regăsesc în produsul respectiv. Pielea noastră este cel mai mare organ din corpul nostru, iar substanțele chimice din îmbrăcăminte și din cearșafuri sunt absorbite în corp prin pori. Substanțele chimice din detergenții de rufe sunt legate de o serie de efecte adverse asupra sănătății – de la erupții cutanate benigne la boli mai grave, inclusiv cancer, precum și defecte de naștere și de dezvoltare.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Iată care sunt 9 cele mai toxice ingrediente din detergenții de pe piață:

Dietanolamina

Aminoalcoolul obținut sintetic din amoniac concentrat și etilenoxid, dietanolamina este ingredientul din detergent folosit pentru ca produsul să producă spumă. Dietanolamina poate provoca iritații la nivelul pielii și ochilor, însă atunci când intră în contact cu nitriții capătă potențial cancerigen. Acest ingredient pe care îl regăsim în detergenții din comerț pătrunde rapid în piele.

1,4-dioxan

Cunoscut și sub denumirea de dioxan, p-dioxan, dioxid de dietilenă, oxid de etilenă, etilen eter și glicol etileneter, acest ingredient găsește în produsele de îngrijire personală până la detergentul de rufe, dar nu este un ingredient adăugat intenționat. Este un contaminant care este creat atunci când anumite ingrediente comune sunt amestecate împreună.

1,4-dioxanul este un contaminant dintr-un proces numit etoxilare, când oxidul de etilenă este combinat cu alte ingrediente pentru a le face mai puțin dure. Un bun exemplu în acest sens este lauril sulfatul de sodiu, care este dur pentru piele.  Cel mai adesea se găsește în produsele care fac spumă, cum ar fi șampoane, geluri de duș, săpunuri de vase și detergenți de rufe.

1,4-dioxan este listat ca un compus cancerigen de către Agenția pentru Protecția Mediului (EPA). Potrivit EPA, este prezent și în apele subterane, aerul ambiant și mediile interioare, pe lângă faptul că apare în produsele pe care le folosim zilnic.

Coloranții artificiali

Aceștia nu au legătură cu capacitatea de curățare a detergentului, ci sunt folosiți strict din motive estetice. Majoritatea detergenților conțin coloranți artificiali, nicidecum naturali, care provoacă alergii și iritații la nivelul pielii.

Parfumuri sintetice

Întrucât producătorul nu este obligat să menționeze toate ingredientele folosite pentru producerea unui detergent, de multe ori regăsim pe eticheta produsului noțiunea de “parfum”. Adăugarea de parfum în detergentul de rufe dă impresia falsă de curățare fără a îmbunătăți în niciun fel acțiunea produsului. Parfumurile sintetice sunt de obicei de vină în cazurile de sensibilitate chimică, reacții alergice și erupții cutanate. 

Parfumurile din detergenții de rufe sunt un amestec de aproximativ 4.000 de substanțe chimice, dintre care multe sunt derivați din petrol. Când le mirosim, se vaporizează în aer unde eliberează compuși organici volatili dăunători. Se știe că parfumurile artificiale irită sistemul respirator și provoacă probleme precum astmul.  

De aceea, medicii pneumologii recomandă aproape în mod universal evitarea parfumului artificial din produsele comerciale, cu excepția cazului în care sunt vândute în mod special ca agenți de parfumare, deoarece plămânii noștri sunt în mod constant inundați cu vapori dăunători.

Înălbitorii optici

Înălbitorii optici nu au un rol în procesul de curățare, ci sunt folosiți pentru a reflecta tonurile albastre, ceea ce înseamnă că hainele par mai albe decât sunt, de fapt. Acești înălbitori optici au un grad mediu de toxicitate, așa că ideal ar fi să îi evităm. Înălbitorii optici devin periculoși pentru pielea noastră în prezența razelor UV, adică atunci când ne expunem razelor soarelui.

Lauril sulfat de sodiu (SLS)

Lauril sulfat de sodiu este un agent de spumare folosit pentru a face spumă, găsindu-se atât în detergenții de rufe, cât și în săpunuri și șampoane. Lauril sulfatul de sodiu poate fi derivat din petrol și ulei de nucă de cocos sau de palmier. 

În esență, face detergenții eficienți, permițând apei și uleiului - două substanțe nemiscibile - să emulsioneze și să fie îndepărtate cu ușurință de pe hainele murdare. Acest ingredient este utilizat pe scară largă deoarece este ieftin și eficient. Se știe că acest compus irită pielea umană și este adesea implicat în afecțiuni precum eczema, rozaceea și psoriazisul. Cel mai bine este să fie evitat de cei cu piele sensibilă, predispusă la alergii.

Fosfați

Fosfații fac detergenții mai eficienți și fac ca apa să fie mai puțin dură. Fosfatul cel mai frecvent utilizat în detergenți este tripolifosfatul de sodiu. În ciuda eficacității lor, fosfații au fost interziși în mai multe state americane și țări europene din cauza impactului lor negativ asupra ecosistemelor naturale. Fosfații privează organismele marine de aprovizionarea cu oxigen, ucigându-le astfel. Un detergent de rufe ecologic este unul care nu conține fosfați și nu degradează ecosistemele naturale.

Etoxilat de nonilfenol

O substanță chimică notorie care este un perturbator endocrin cunoscut la oameni și animale, nonilfenolul etoxilat este interzis în mai multe țări europene. Acesta perturbează funcția endocrină prin imitarea estrogenului, astfel încât, cu expunerea repetată, corpul nostru nu va putea face diferența dintre estrogen și nonilfenolul etoxilat. Substanța chimică nu este biodegradabilă și rămâne în sol, în apele subterane timp de câțiva ani, fiind foarte toxic pentru organismele marine.

Benzen

Cei mai folosiți agenți tensioactivi pe bază de benzen în detergenții de rufe sunt alchilbenzen sulfonații (ABS) și alchilbenzen sulfonații liniari (LAS). Agenții tensioactivi scad tensiunea superficială dintre lichid și petele de pe îmbrăcăminte, suspendă particulele de murdărie în apă și le fac mai ușor de dizolvat și spălat. Aceștia irită pielea, nasul și ochii și sunt toxici pentru viața acvatică.

Cum să eviți ingredientele alergene și cancerigene din detergent

Dacă vrei să speli hainele fără a-ți pune sănătatea în pericol, citește cu atenție eticheta produselor cumpărate și alege numai detergenți organici. Alege întotdeauna detergenții fără arome și fără coloranți artificiali.

Cum prepari acasă un detergent de rufe ecologic

Dacă în comerț nu găsești niciun detergent care să îți satisfacă nevoile fără să îți pună în pericol sănătatea, prepară-ți propriul detergent DIY, făcut din ingrediente care nu reprezintă niciun pericol.

Pentru a prepara un detergent de rufe organic și, totodată, eficient, ai nevoie de:

  • 6 căni de bicarbonat de sodiu
  • 150 g de săpun de casă dat pe răzătoare (dacă nu ai săpun de casă, îl poți înlocui cu un săpun organic din comerț)
  • 15 picături de ulei esențial de lămâie

Pune toate ingredientele într-un blender și amestecă-le până când obții o pudră fină. Depozitează detergentul într-un recipient cu capac. Înainte de fiecare utilizare, poți adaugă 5 picături de ulei esențial de lămâie, pentru împrospătarea aromei.

Folosește, la fiecare spălare, 3 linguri cu vârf din acest detergent pe care poți să îl prepari singur/ă. Dacă speli haine albe, adaugă 1/2 cană de apă oxigenată în compartimentul pentru înălbitor al mașinii de spălat.

Care sunt simptomele alergiei la detergentul de rufe

Dacă ești alergic sau sensibil la un ingredient din detergentul tău de rufe, este posibil să te confrunți cu simptomele alergiei imediat ce ai atins rufele proaspăt spălate sau după multe ore de când ai intrat în contact cu țesăturile din care sunt confecționate acestea. Simptomele alergiei pot fi:

  • urticarie sau erupție roșie pe piele
  • mâncărimi ușoare spre severe
  • bășicuțe din care se scurge lichid sau care au o crustă deasupra
  • piele uscată, crăpată sau care se exfoliază (are aspect solzos)
  • piele sensibilă
  • senzație ca o arsură pe piele
  • umflarea zonei.

De obicei, dermatita de contact apare pe zone specifice, care intră în contact cu substanțe iritante puternice, cum ar fi pielea de sub o bijuterie. Când simptomele sunt răspândite, însă, ar trebui să te gândești că detergentul de rufe este o posibilă cauza a reacțiilor tale alergice.

La anumite persoane, substanțele chimice din detergenții de rufe sau alte produse de curățare pot declanșa reacții alergice pe piele. Aceste reacții, despre care medicul spune că apar în dermatita de contact, au loc când sistemul tău imunitar reacționează și este hiperactiv la substanțele chimice care, în mod normal, sunt inofensive. Aceste substanțe se pot găsi în produsele de curățare, în detergentul de rufe, în vopseaua de păr etc. Mergi la medic imediat ce observi o astfel de reacție pe piele despre care crezi că ar putea fi provocată de detergentul de rufe.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Stratum corneum cytokines and skin irritation response to sodium lauryl sulfate
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16787454/
World Health Organization - Chemical fact sheets: Benzene
https://www.who.int/publications/m/item/chemical-fact-sheets--benzene
Diethanolamine (DEA) - https://oehha.ca.gov/media/downloads/crnr/diethanolamine.pdf


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0