Top afecțiuni frecvente la bărbați

În general, bărbații sunt mult mai puțin conștiincioși atunci când vine vorba de propria sănătate, în comparație cu femeile. Acest lucru nu îi scutește, însă, de afecțiuni și este important de știut că există atât o serie de boli specifice bărbaților, cum ar fi criptorhidia sau cancerul de prostată, dar și unele la care sunt mai predispuși decât femeile - boli cardiovasculare sau cancer colorectal. 

Studiile științifice și statisticile medicale indică faptul că bărbații merg mai rar la medic decât femeile, din diverse motive, de la dorința de a nu părea vulnerabili în ochii celorlalți până la teama de un posibil diagnostic nefavorabil. Din păcate, acest lucru înseamnă că, în multe cazuri, se întârzie stabilirea unui diagnostic și începerea unui tratament, ceea ce, în cazul anumitor afecțiuni, le poate scădea riscul de tratare eficientă sau chiar le crește riscul de deces prematur.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce bărbații merg mai rar la medic și își cresc astfel riscul de afecțiuni?

Câteva motive pentru care bărbații ajung la medic prea târziu și cu afecțiuni mai greu de tratat sunt următoarele:

Percepția culturală a masculinității

În unele cazuri, bărbații sunt învățați de mici, din ceea ce observă în familie, că trebuie să fie mai reticenți în a cere ajutor medical, deoarece solicitarea de ajutor poate fi considerată un semn de slăbiciune sau de vulnerabilitate, ceea ce poate contraveni așa-ziselor norme de masculinitate. 

Neglijarea simptomelor

Bărbații pot fi mai puțin susceptibili la a nu acorda atenție simptomelor deranjante, sperând că problemele se vor rezolva de la sine. Acest lucru poate duce la întârzieri în diagnosticarea și tratamentul oricărei afecțiuni, că e vorba de boli cardiovasculare, cancer colorectal sau alte probleme grave.

Programul ocupat și prioritizarea muncii

Bărbații pot fi mai predispuși să prioritizeze munca sau alte responsabilități în fața îngrijirii personale în ce privește sănătatea, ceea ce poate duce la amânarea sau evitarea vizitelor la medic până când simt că nu mai au încotro.

Stigmatizarea îngrijirii medicale

În unele cazuri, bărbații pot avea o percepție negativă asupra sistemului medical, în general, sau pot fi reticenți să se prezinte la medic din cauza temerii de diagnostic sau de tratament.

Cele mai comune afecțiuni la bărbați

Iată care sunt acele afecțiuni cu care bărbații tind să se confrunte mai des:

Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare, în general, sunt mai frecvente la bărbați decât la femei, iar cele mai des întâlnite forme de afecțiuni în rândul bărbaților sunt angina pectorală, infarctul miocardic și aritmia. Motivele concrete pentru care bărbații sunt mai predispuși la boli de inimă nu se cunosc, însă există o serie de factori de risc asociați cu aceste boli cardiovasculare, și anume stresul negestionat, disfuncția erectilă, nivelul scăzut de testosteron și un stil de viață neglijent - alimentație nesănătoasă, fumat etc. 

Angina pectorală apare în urma formării depozitelor de colesterol pe interiorul arterelor, ceea ce le face să se îngusteze în diametru, iar îngustarea arterelor este cea care cauzează angina pectorală. Simptomele acestei afecțiuni sunt: durere în piept care se resimte în braț sau în maxilar, dificultăți de respirație, bufeuri, indigestie și stare de greață.

Unul dintre motivele pentru care bărbații sunt mai predispuși la angină pectorală este predispoziția lor genetică pentru acumulare de grăsime viscerală, adică pe pereții vaselor de sânge/arterelor și pe organele interne, însă și alimentația defectuoasă contribuie la instalarea acestei afecțiuni (prea multe grăsimi animale combinate cu pâine albă și zahăr, care duc la creșterea colesterolului).
Infarctul miocardic, denumit și atac de cord, este, din nou, o boală mai des întâlnită la bărbați, care apare atunci când se întrerupe fluxul sangvin la nivelul cordului. Factorii de risc în cazul infarctului sunt: diabetul, obezitatea, fumatul și nivelul crescut de colesterol din sânge.

Diabet

Diabetul este o afecțiune cronică și apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu reușește să folosească insulina produsă, în condiții normale. Insulina este un hormon esențial pentru metabolizarea zahărului în energie, în organism. Bărbații cu vârste de peste 40 de ani au un risc mai mare de dezvoltare a acestei boli, în special din cauza unei alimentații incorecte pe parcursul vieții.

Cancer colorectal și alte forme

Deși nu se cunoaște deocamdată care este cauza concretă a apariției unui cancer colorectal, s-a constatat că bărbații trecuți de 50 de ani, care au în familie cazuri de cancer, sunt mai predispuși la această boală. Totodată, o alimentație bogată în grăsimi animale și trans și săracă în fibre, alături de consumul excesiv de alcool și cel de tutun, reprezintă factori de risc majori pentru dezvoltarea cancerului de colon.

Cancerul de prostată este o altă afecțiune tumorală la care sunt predispuși bărbații. Problemele apar atunci când celulele normale încep să se multiplice rapid, determinând inflamarea prostatei. Cei la vârsta a treia (peste 65 de ani) sunt mai expuși riscului de cancer de prostată. Cifrele arată că 1 din 30 de bărbați își pierde viața din cauza cancerului la proastată, de aceea este important consultul anual al prostatei, mai ales după vârsta de 60 de ani. Dacă se depistează din timp, cancerul de prostată are șanse mari să se vindece.

Cancerul la plămâni este o altă formă de cancer des întâlnită în rândul bărbaților și este, cel mai adesea, cauzată de fumat. Mai precis, acest viciu este cauza principală a peste 90% dintre cazurile de cancer la plămâni.

Alcoolism

Statistic vorbind, bărbații au o predispoziție mai mare spre alcoolism decât femeile. Potrivit oamenilor de știință, alcoolismul este, în aceeași măsură, o afecțiune fizică și una de natură psihică. Factorii de risc, atunci când vine vorba despre alcoolism, sunt istoricul familial de alcoolism, stresul netratat, stima de sine scăzută, depresia sau anxietatea generalizată. Din păcate, alcoolismul poate aduce cu sine o serie de afecțiuni, de la anemie la ciroză hepatică, cancer bucal sau cancer colorectal.

Hernie inghinală

Deși această boală apare și la la femei, statistic vorbind, bărbații sunt mult mai predispuși să o dezvolte. Hernia inghinală apare în momentul în care o parte din intestin, vezică sau țesut gras pătrunde în canalul inghinal, printr-o perforație în peretele abdominal. Acest tip de hernie este cel mai ușor de identificat de către pacient, pentru că se manifestă printr-o umflătură pregnantă pe ligamentul inghinal (stinghia piciorului) sau în zona inghinală. Bărbații peste 50 de ani prezintă un risc mai mare pentru hernia inghinală, în special din cauza sedentarismului și a kilogramelor în plus, dar și a tusei cronice (asociată cu fumatul) care duc la slăbirea rezistenței peretelui abdominal.

Criptorhidie sau testicul necoborât

Criptorhidia este o afecțiune specific masculină, care are drept cauză o anomalie genitală. În prezent, peste 5% dintre bebelușii de sex masculin au această patologie. Se cunosc două cauze ale criptorhidiei, și anume nașterea prematură și greutatea mai mică decât limita normală la nou-născut. Netratată, criptorhidia poate duce la diverse complicații care pot afecta calitatea vieții pacientului, printre care și creșterea riscului de infertilitate.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului, la care și bărbații sunt predispuși, deși într-o măsură mai mică decât femeile. Din păcate, nu se cunosc cauzele acestei boli, dar, aparent, fumatul, tensiunea arterială crescută pe termen lung, colesterolul mărit și diabetul, precum și lipsa de socializare, mai ales spre bătrânețe, favorizează apariția bolii Alzheimer. 

Persoanele afectate pot avea dificultăți în a-și aminti informații recente, cum ar fi anumite evenimente, dar și numele persoanelor sau locurile în care se află diverse obiecte prin casă. De asemenea, pot apărea dificultăți în gândirea logică, în rezolvarea problemelor sau în efectuarea sarcinilor zilnice, cum ar fi gestionarea finanțelor sau urmarea unei rețete de mâncare. Bolnavii de Alzheimer pot prezenta și schimbări de dispoziție, cum ar fi anxietatea, depresia sau iritabilitatea, sau schimbări de comportament, cum ar fi retragerea socială sau agresivitatea verbală.

Cum pot fi convinși bărbații să meargă mai des la medic?

Deși în cazul unora e posibil să nu funcționeze nimic, în cazul altor bărbați ar putea exista anumite măsuri care să îi încurajeze să meargă măcar o dată pe an la un consult medical de rutină sau să meargă la medic mai repede din momentul în care încep să se confrunte cu simptome deranjante, deci să nu mai amâne până nu mai au încotro:

  • organizarea unor campanii de sănătate și evenimente de conștientizare care să abordeze problemele specifice de sănătate ale bărbaților sau pe cele mai des întâlnite la ei decât la femei;
  • accesul mai ușor la servicii medicale și la opțiuni convenabile pentru programarea și efectuarea vizitelor la medic, cum ar fi o echipă medicală care să vină la serviciu și să le ofere consultații angajaților (tensiune arterială, consult ocular, recomandări concrete privind alimentația etc.);
  • implicarea familiei: sprijinul și încurajarea cu blândețe din partea celor apropiați pot face ca unii bărbați să își asume mai multă responsabilitate pentru starea lor de sănătate și prevenirea unor afecțiuni (uneori, apariția unei partenere potrivite în viața lor sau nașterea unui copil fac ca bărbatul să devină mai interesat de propria sănătate).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Most Common Health Issues for Men
https://health.clevelandclinic.org/main-health-issues-for-men
Better Health Channel - Men's health 
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/mens-health


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0